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May 1, 2007
Herb Engstrom, Treasurer
California Democratic Council

5974 Friar Way

San Jose , California 95129

RE:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-07-058
Dear Mr. Engstrom:

This letter is in response to your request for advice regarding provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your request does not supply all of the facts necessary for us to provide you with formal written advice, we offer you informal assistance.
  
QUESTION

Is the California Democratic Council required under the Act to continue filing campaign reports?
CONCLUSION


The available information does not permit us to answer a question that is ultimately dependant on matters of fact.  We provide you with general assistance to guide you in making this determination for yourself, or to aid you in refining the question.
FACTS


The California Democratic Council (“CDC”) is the umbrella organization for all Democratic clubs and county central committees in the state.  The CDC does not part-icipate directly in politics, insofar as it does not contribute to campaigns or engage in voter registration, get-out-the-vote drives, precinct work, or the like.  Its objective is to build Democratic clubs, and most of its spending is for travel, printing of brochures, postage, and similar outlays related to that objective.  You advise us that most of the CDC’s income is raised by your convention, and from voluntary affiliation fees from Democratic clubs.

In your annual convention, you will endorse candidates for state and federal office, but this will involve no contributions to the candidates’ campaigns.  You will publicize the CDC’s endorsements through email, at minimal cost totaling far below $1,000.  You indicate that the CDC has been filing campaign finance reports with the Secretary of State for the past several years, and have provided two recent examples where the CDC lists itself on the Form 460 as a general purpose recipient committee.  
ANALYSIS


The Act’s campaign disclosure provisions require candidates and “committees” to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made.  (Section 84100 et seq.)  In prior advice six years ago we concluded that the CDC was not exempt from requirements imposed on a “slate mailer organization” because the CDC was not then “an official committee of any political party,” exempted from classification as a “slate mailer organization” by Section 82048.4(b).  (Vahedi Advice Letter, No. A-02-062.)   We assume for purposes of this letter that the CDC is still not a political party committee.  However, on the campaign reports you provided to us, covering the calendar year 2006, you describe the CDC as a “general purpose recipient committee.” Your question therefore seems to be whether CDC is correctly so described – or whether the CDC might not be a committee (with disclosure obligations) at all.    
The answer to this question turns on whether the CDC has ever qualified as a committee by receiving “contributions” or making “expenditures” in excess of the committee qualification thresholds currently given in Section 82013 as follows:

“‘Committee’ means any person or combination of persons who directly or indirectly does any of the following:

“(a) Receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year;

“(b)  Makes independent expenditures totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year; or

“(c)  Makes contributions totaling ten thousand dollars ($10,000) or more in a calendar year to or at the behest of candidates or committees.

“A person or combination of persons that becomes a committee shall retain its status as a committee until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214.”

We are unable to access your initial campaign report online at the Secretary of State’s website, since the CDC does not file its reports electronically.  The 2006 reports that you sent to us list a substantial number of contributions and expenditures, but we cannot determine from the face of those reports whether any of the entries described as “contributions” or “expenditures” were payments that would have qualified the CDC as a committee with disclosure obligations.  We note further that the CDC’s website solicits “contributions” with “notices” to prospective contributors relating to both federal and state law governing campaign contributions – the kind of receipts that would qualify an entity as a “recipient committee.”  (https://www.cdc-ca.org/contribute.html, visited on April 13, 2007.)
  But we cannot conclude from this that the CDC is properly classified as a recipient committee, since we do not know whether these solicitations have ever generated a yearly total of contributions that would have qualified the CDC as a recipient committee.  In short, we simply have no information on why the CDC originally chose to file campaign reports as a general purpose recipient committee, and the campaign reports do not enable us to conclude that the CDC is not a general purpose recipient committee.    

We have had occasion in the past to offer general advice to political party clubs on whether or not they might qualify as committees within the meaning of the Act.  In fact, shortly after the Act became law, the Commission issued an opinion to the CDC on that very topic:

“[R]ceipts of the Democratic Clubs are contributions only if they are earmarked for the making of contributions or expenditures, that is, if the donor knows or has reason to know that the dues will be sued to make expenditures or contributions.  (Citation omited.)  If a club customarily uses dues to make donations to candidates and ballot measures, or to carry on campaign activities supporting or opposing candidates and measures, the dues paying member will be charged with knowledge that all or part of the dues are contributions.  In such a case, the club should determine the percentage of dues receipts that is used for political purposes, and should characterize that portion as contri-butions received.”  (In the Matter of Willmarth, 2 FPPC Ops 130 (1976), citations and internal quotation marks omitted.)  


We do not know if the CDC’s practices have remained the same over the past thirty years, but this Opinion accurately reflects current law.  Whether the CDC has at some point received or made contributions or expenditures, in amounts sufficient to qualify it as a general purpose recipient committee with associated reporting obligations, are ultimately questions of fact that we cannot answer from the limited information before us.  In addition to the foregoing opinion, we have issued advice to other political party clubs on this topic, in the Walker Advice Letter, No. I-07-008; the MacKenzie Advice Letter, No. A-99-311; the Gluck Advice Letter, No. A-98-130, and the Barnett Advice Letter, No. I-96-043.  We enclose copies of these letters, as well as the Willmarth Opinion in the hope that, together with your knowledge of the CDC’s activities and donor base, you will be able to reach your own conclusion on CDC’s filing obligations or, at the least, will be able to refine your question in a manner that enables us to answer it for you.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Lawrence T. Woodlock

Senior Counsel, Legal Division
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Enclosures

� Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity granted by a Commission opinion or formal written advice.  (Section 83114, Regulation 18329(c)(3), copies enclosed.)


� The same site suggests that contributions to the CDC may be largely, or entirely, directed at federal elections.  You should bear in mind that contributions to federal election contests do not count towards qualification of a group as a California recipient committee with obligations under the Act.  We do not,     of course, have any information on the actual federal/state breakdown of contributions to the CDC. 





