File No. A-07-067

Page No. 4

May 7, 2007
Henry T. Perea, Council President

City of Fresno

Fresno City Hall

2600 Fresno Street, 2nd Floor
Fresno, California  93721

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-07-067
Dear Mr. Perea:

This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION

Is it permissible for you to transfer funds held by your city council controlled committee to a newly formed controlled committee for the purpose of your mayoral campaign?

CONCLUSION

Yes, you may transfer funds from your council committee to your mayoral committee assuming it is also permissible under local law.   To use these funds for election to a different office, you must file a new Candidate Intention Statement (Form 501) with the Fresno City Clerk, open a new campaign bank account, and file a new Statement of Organization (Form 410) for the future election.  This must be done no later than the date of leaving office, or the funds will become “surplus” campaign funds and be subject to restrictions.  

FACTS


You are an incumbent member and Council President for the City of Fresno.  You have a campaign committee for election to your council seat, which remains extant.   You wish to form another committee for the purpose of your mayoral campaign.  In addition, you would like to transfer funds from your city council campaign account to your newly-established mayor’s race account.  You request information regarding your ability to move campaign funds from one campaign account to another.   
ANALYSIS


The Act permits a candidate to transfer funds between his or her “controlled committees.”  A “controlled committee” is defined in section 82016(a) as follows:
“‘Controlled committee’ means a committee that is controlled directly or indirectly by a candidate or state measure proponent or that acts jointly with a candidate, controlled committee, or state measure proponent in connection with the making of expenditures.  A candidate or state measure proponent controls a committee if he or she, his or her agent, or any other committee he or she controls has a significant influence on the actions or decisions of the committee.”

We assume that both your city council committee and mayoral committee will be controlled by you.

Assuming the transfer is permissible under local law, you ask whether you may transfer funds between the council and mayoral committees.  

The Act currently does not contain restrictions on transfers of funds between a local candidate’s own committees.  The Act contains certain restrictions on transfers between a candidate’s own committees added by Proposition 34, but these apply only to candidates for elective state office.  (§ 85306 and Reg. 18536.)  

Section 85200 requires that a Candidate Intention Statement be filed by a candidate “prior to the solicitation or receipt of any contribution or loan.”  You may obtain this form, 501, on our website at www.fppc.ca.gov under “Forms.”

Enclosed is a copy of the FPPC Campaign Disclosure Manual 2 for local candidates.  The manual describes the state campaign finance and disclosure law that applies to local candidates and committees.  

Also, please note that if your campaign funds become surplus under the provisions of Section 89519, you will not be able to accomplish the transfer.  Section 89519 provides:
“(a) Upon leaving any elected office, or at the end of the post election reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last, campaign funds raised after January 1, 1989, under the control of the former candidate or elected officer shall be considered surplus campaign funds and shall be disclosed pursuant to Chapter 4 (commencing with Section 84100).

“(b) Surplus campaign funds shall be used only for the following purposes:

“(1) The payment of outstanding campaign debts or elected officer’s expenses.

“(2) The repayment of contributions.

“(3)  Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.

“(4) Contributions to a political party committee provided the campaign funds are not used to support or oppose candidates for elective office.  However, the campaign funds may be used by a political party committee to conduct partisan voter registration, partisan get-out-the-vote activities, and slate mailers as that term is defined in Section 82048.3.

“(5) Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.

“(6) The payment for professional services reasonably required by the committee to assist in the performance of its administrative functions, including payment for attorney’s fees for litigation which arises directly out of a candidate’s or elected officer’s activities, duties, or status as a candidate or elected officer, including, but not limited to, an action to enjoin defamation, defense of an action brought of a violation of state or local campaign, disclosure, or election laws, and an action from an election contest or recount.

“(c) For purposes of this section, the payment for, or the reimbursement to the state of, the costs of installing and monitoring an electronic security system in the home or office, or both, of a candidate or elected officer who has received threats to his or her physical safety shall be deemed an outstanding campaign debt or elected officer’s expense, provided that the threats arise from his or her activities, duties, or status as a candidate or elected officer and that the threats have been reported to and verified by an appropriate law enforcement agency.  Verification shall be determined solely by the law enforcement agency to which the threat was reported.  The candidate or elected officer shall report any expenditure of campaign funds made pursuant to this section to the commission.  The report to the commission shall include the date that the candidate or elected officer informed the law enforcement agency of the threat, the name and the telephone number of the law enforcement agency, and a brief description of the threat.  No more than five thousand dollars ($5,000) in surplus campaign funds may be used, cumulatively, by a candidate or elected officer pursuant to this subdivision.  Payments made pursuant to this subdivision shall be made during the two years immediately following the date upon which the campaign funds become surplus campaign funds. The candidate or elected officer shall reimburse the surplus fund account for the fair market value of the security system no later than two years immediately following the date upon which the campaign funds became surplus campaign funds.  The campaign funds become surplus campaign funds upon sale of the property on which the system is installed, or prior to the closing of the surplus campaign fund account, whichever comes first.  The electronic security system shall be the property of the campaign committee of the candidate or elected officer.”

Finally, if your jurisdiction has a local campaign ordinance, you should consult with your city attorney or private counsel about any limitations resulting from local rules.  The Commission does not advise regarding the application of local ordinances.  
I hope this response answers your question.  If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely,






Scott Hallabrin






General Counsel

By:  Cynthia A. Jones
       Political Reform Consultant II
       Technical Assistance Division

Enclosure

� Government Code sections 81000–91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





