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May 22, 2007
Jennifer L. Gunter
Treasurer, Gilmore for Assembly

504 Van Ness Ave.
Fresno, California 95814
Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-07-069
Dear Ms. Gunter:


This letter is in response to your request for advice regarding the campaign                      provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that the Commission does not act as a finder of fact when it renders advice.  This advice is based strictly on the information you provided in your advice request.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71, 77.)  
QUESTION

Danny Gilmore’s 2006 committee for election to the Assembly may receive a repayment from a vendor after the end of the reporting period following his defeat in that election.  Is it permissible for you to carry over that refund to his 2008 committee for election to the same office?

CONCLUSION

Yes, in this situation where the committee mistakenly paid a bill twice and was legally owed a $10,000 repayment before December 31, 2006, you may carry over the amount of the repayment to the candidate’s subsequent committee.
FACTS


You are the treasurer of Danny Gilmore’s 2006 and 2008 campaign committees for election to the Assembly.  Following Mr. Gilmore’s 2006 defeat you transferred the remaining funds from the 2006 committee to the 2008 committee.  The transfer was made prior to the end of the reporting period.  Because there was an unknown amount of outstanding debt in connection with the 2006 election, the committee was kept open.


You expect to receive a $10,000 repayment from a vendor in 2007.  Because the repayment is a result of a misunderstanding between the committee and two separate vendors, you are requesting permission to move the $10,000 to your 2008 committee.  
ANALYSIS


Section 89519 provides that “at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office,” funds held by the defeated candidate are considered “surplus” campaign funds.  According to Section 89519, surplus funds may only be used for certain expenses, none of which are the funding of a future election.  (Perea Advice Letter, A-06-186; Fishburn Advice Letter, A-02-271; Ramirez Advice Letter, A-02-167.)  Because you were aware of this requirement, you transferred the remaining funds from Mr. Gilmore’s 2006 committee to his 2008 committee prior to December 31, 2006, the date the funds would have become surplus as a result of his defeat.
You state, however, that because of an error, you failed to transfer $10,000.  The error occurred when the committee paid two separate vendors for the same services.  Specifically, a consultant working with the committee requested that you make a down payment for postage to a mail house.  You made the payment to the mail house as requested.  The mail house, however, did not correlate the payment made from you with the order placed by the committee’s consultant.  As a result, the consultant was subsequently billed for the down payment.  The bill was paid and the consultant requested reimbursement from the committee.  Not realizing that you were paying for services that you had already paid for, the committee erroneously paid the consultant.  


In addition to cash on hand, we have advised in the past that the right to receive repayment of a debt is also a campaign asset and may be transferred to other controlled campaign committees of that candidate. (Hansen Advice Letter, A-92-627.)  The $10,000 was legally owed to you the moment the vendor received the duplicate payment in 2006.  Had you known at the time that you would be receiving a repayment from a vendor, it would have been a similarly transferable asset.  As a result, we do not consider the $10,000 repayment to be surplus.  Because you have kept the 2006 committee open, you may deposit the repayment into the 2006 committee and then carry it over to the 2008 committee.  The funds should be carried over in the exact amount of the 2006 overpayment.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 
(916) 322-5660.







Sincerely, 







Scott Hallabrin






General Counsel

By:  





John Symkowick
Political Reform Consultant

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  





� You state that the remaining funds were transferred from the 2006 committee to the 2008 committee using the LIFO allocation method.  While attribution is required when moving funds to a committee for election to a different elective state office, when funds are moved from one committee to a subsequent committee for election to the same office, they may be “carried over” without attribution (see Regulation 18537.1).





