File No. I- 07-071

Page No. 2

May 30, 2007
C. April Boling
7185 Navajo Road, Suite L

San Diego, California 92119
RE:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-07-071
Dear Ms. Boling:

This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your request does not refer to specific persons or events, we are providing you with informal assistance.  Informal assistance does not confer immunity under Section 83114.  (Regulation 18329(c).)
QUESTION

If a general purpose committee receives a contribution in excess of the limits stated in Section 85303, and the contribution has not been “earmarked” for a particular purpose by the contributor, must the committee return the contribution to the contributor? 
CONCLUSION

No.  Regulation 18534 permits committees to deposit contributions not earmarked by the contributor into either an “all purpose” or a “restricted use” account, as described in the regulation.  
FACTS


Regulation 18534 prescribes rules to committees for depositing into specific bank accounts contributions that exceed the limits established by Section 85303.  The new regulation became effective on February 8, 2007.  In October 2001, the Commission issued an advice letter (the Gutierrez Advice Letter, No. I-01-221), indicating, among other things, that a general purpose committee might retain contributions in excess of the limits of Section 85303 if the contributions were earmarked by the contributor for purposes other than making contributions directly to candidates for elective state office. 
ANALYSIS

Section 85303(a) establishes limits on contributions to committees other than political party committees, while subdivision (b) sets a different limit on contributions to political party committees.  Section 85303(c) then adds an important proviso:

“(c) Except as provided in section 85310, nothing in this chapter shall limit a person’s contributions to a committee or political party committee provided the contributions are used for purposes other than making contributions to candidates for elective state office.”   


The statute, in other words, limits only contributions made or used for the purpose of making contributions to candidates for elective state office.  Contributions up to the statutory limits may be used for any purpose, while contributions over the limits must be used for purposes other than making contributions to candidates for elective state office.  
The limits set by Section 85303 can be safeguarded without requiring that the “purpose” of every contribution be known.  Thus Regulation 18534 simply requires that contributions used for the purpose of making contributions to candidates for elective state office be made from an “all purpose” account, into which the committee may deposit no contribution above a contributor’s statutory limit.  To accommodate the contributions that committees may lawfully accept without limitation under Section 85303, the regulation permits committees to establish “restricted use” accounts, into which committees may deposit contributions of any size.  However, funds from these accounts may not be used to make contributions to candidates for elective state office. 
Because proper use of the bank accounts described by Regulation 18534 prevents violation of the contribution limits of Section 85303, committees are free to deposit into such accounts contributions that have not been “earmarked” for specific purposes.  To the extent that its advice is inconsistent with Regulation 18534, the Gutierrez Advice Letter, No. I-01-221, is hereby rescinded.   
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Lawrence T. Woodlock

Senior Counsel, Legal Division

� Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.





