November 9, 2015
VIA FACSIMILE AND U.S. MAIL
Tom McCabe
City of Encinitas Planning Commissioner

1701 Mackinnon Avenue
Cardiff by-the-Sea, California 92007

RE:
Your Request for Advice


Our File No. A-07-072
Dear Mr. McCabe:


This letter is in response to your request for advice regarding your duties as a member of the City of Encinitas Planning Commission under the conflict of interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that our advice is based solely on provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090.  In addition, the Commission will not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A), copy enclosed.)  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions provided apply only to prospective actions.  Also note our advice is based on the facts presented in your request; the Commission does not act as a finder of fact when it provides advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTION

May you, as a planning commissioner, participate in ad hoc committee review of the Cardiff-by-the-Sea Draft Specific plan (“Draft Specific Plan”) when one of your clients owns property within the Specific Plan Area?
CONCLUSION


No.  It is presumed that the governmental decision will have a reasonably foreseeable material financial effect on your client.  Therefore, unless this presumption is rebutted, you are disqualified from participating in ad hoc committee review of the Draft Specific Plan.
FACTS


You are a planning commissioner for the City of Encinitas.  The Planning Commission has established a 13-member ad hoc subcommittee to review the Draft Specific Plan for commercial properties in the Cardiff-by-the-Sea area of Encinitas.  


You are the designated Cardiff-by-the-Sea planning commissioner and would like to participate as a member of the ad hoc subcommittee that will be editing, reviewing, and making substantive changes to the Draft Specific Plan’s development standards.  These standards include zoning designations, building lot/height limitations, and parking standards for the development within the proposed specific plan area.  Ultimately, the full planning commission will review, evaluate, modify, and vote upon the edited draft and recommend to the city council the final version of the plan.

You are also a licensed architect and have an existing, long-term contractual relationship for professional services with a business entity known as the Cardiff Towne Centre (“Towne Centre”).  The Towne Centre owns property located within the Draft Specific Plan area.

The Draft Specific Plan discusses, among other things: the community’s vision and specific plan goals; use and development regulations; design recommendations; circulation and parking requirements; infrastructure assessment and recommendations; and implementation of the plan.

The Draft Specific Plan focuses on the “business district,” which is sometimes referred to as “Downtown Cardiff.”  This area is a mix of low rise retail, office, institutional, and residential uses.  There are four planning areas in the Draft Specific Plan.  Each planning area has zoning regulations that may differ from current citywide zoning regulations.  


The Towne Centre is located in Planning Area 2 and is the largest structure in the area, according to the Draft Specific Plan.  


Planning Area 2 “is bound by Birmingham Drive on the north, the alley between Newcastle Avenue and Manchester Avenue to the east, Liverpool Drive on the south, and San Elijo Avenue on the west.  It includes Cardiff-by-the-Sea Towne Centre and the narrow block east of the Towne Centre.”

“The scale and bulk of the Towne Centre is significantly larger than other structures in the area, making it a dominant visual feature,” according to the Draft Specific Plan. “The Towne Centre is similar in layout to shopping centers found in older suburban communities, with its large surface lot adjacent to the street, high visibility from passing vehicles, and limited though highly organized landscaping.  Buildings are clustered at the eastern portion of the site.  Sidewalks, surrounding the perimeter of the shopping center are contiguous, straight, and except for curb cuts, encompass the entire block.”  [Emphasis added.]

The Design Recommendations portion of the Draft Specific Plan also specifically mentions the Towne Centre.  It states that “It is expected at some future time, all or portions of the Towne Centre site will be developed.  At such time, and depending on the scale of the Towne Centre redevelopment, it is encouraged that bold and recognizable pedestrian linkages be created between uses on Newcastle Avenue (e.g. the library and/or Post Office), and commercial uses or public gathering spots within the Towne Centre site where views of the ocean are available.”  

Draft Specific Plan would classify much of the area between San Elijo Avenue and Newcastle Avenue south of Birmingham Drive as “commercial mixed 1,” which would allow for retail outlets and offices, as well as residences (on upper floors).  Building heights would generally be limited to 30 feet and two stories but could be as much as 33 feet and three stories if affordable housing were provided.


During our telephone conversation of May 15, 2007, you acknowledged that parts of the Draft Specific Plan were “controversial” in the community, especially with regard to building heights and the scale of the proposed redevelopment.  

You plan to recuse yourself from voting on the Draft Specific Plan when it comes before the entire Planning Commission.  However, you assert that you will not be “participating” (as defined under the Act) in the governmental decisions because you are not the ultimate decisionmaker, and that the city council will have final approval of the Draft Specific Plan.  You wish to know whether you may therefore, take part in the editing of the Draft Specific Plan and in ad hoc subcommittee meetings on this issue.  
ANALYSIS

Conflict of Interest Prohibition

The Act’s conflict of interest rules prohibit a public official from making, participating in making, or using his or her official position in any way to influence a governmental decision in which the official knows, or has reason to know, that he or she has a “financial interest.”  (Section 87100.)  

Section 87103 provides that a public official has a “financial interest” in a governmental decision “if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family,” or on any of the official’s economic interests.  To determine whether a public official has a “conflict of interest” in a governmental decision, the Commission has developed a standard, eight-step analysis outlined at subdivisions 1 through 8 of regulation 18700(b).  


Step 1.  Are you a public official?


The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to “public officials.” (Sections 87100, 87103; regulation 18700(b)(1).)  “Public official” is defined as “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency....” (Section 82048.)  A “local government agency” means a county, city or district of any kind, including any county board or commission.  (Section 82041.)  As a planning commissioner for the city of Encinitas you are a “public official,” and the conflict of interest rules apply to you.
 (Sections 82041 and 82048.)
Step 2.  Will you be making, participating in making, or influencing a governmental decision?   
The Act’s conflict of interest provisions apply only where a public official “make[s], participate[s] in making or in any way attempt[s] to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.”  (Section 87100; regulation 18700(b)(2).)  The Commission has adopted a series of regulations which define “making,” “participating in making,” and “influencing” a governmental decision, and which provide certain exceptions to these actions.  (Regulations 18702-18702.4.)

Your letter raises issues concerning “participating in making” and “influencing” a governmental decision.

Making or Participating in Making a Governmental Decision:  

A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency.  (Regulation 18702.1.)  

An official “participates” in making a governmental decision when the official “advises or makes recommendations to the decisionmaker either directly or without significant substantive review.” (Regulation 18702.2 (b).)  This advice or recommendation may take the form of research or an investigation requiring the exercise of judgment by the official, the purpose of which is to influence a governmental decision. (Regulation 18702.2(b)(1).) Alternatively, it may take the form of a report, analysis, or opinion, delivered orally or in writing, which requires the exercise of the official’s judgment, and the purpose of which is to influence a governmental decision. (Regulation 18702.2(b)(2).)


You contend that your participation in the ad hoc subcommittee’s editing, reviewing, and adding substantive changes to the Draft Specific Plan, would not amount to participation in a governmental decision due to the intervention of “significant substantive review.”  To the extent that this is true, the conflicts analysis would end, if indeed you are not “participating” in any governmental decisions. 

However, even though you describe a layer of review between actions by the ad hoc subcommittee and the ultimate decisionmaker, the city council, you do not establish that any such review will in fact be either “significant” or “substantive.” The existence of “significant, substantive review” may at times warrant a finding that a particular official did not participate in a particular decision, but the Commission has throughout its history interpreted this exception narrowly, emphasizing the substance of any “review.”  The required analysis is stated succinctly in the Kaplan Advice Letter, No. A-82-108 (referring to officials whose status derived from their service as a consultant) as follows:

“It is our interpretation that a consultant participates in a decision, even if it is ‘reviewed’ by several of his superiors, if those superiors rely on the data or analysis prepared by the consultant without checking it independently, if they rely on the professional judgment of the consultant, or if the consultant in some other way actually may influence the final decision. ...Making recommendations to the final decision-makers, either directly or indirectly, is exactly what participating in a governmental decision means.”


In short, a public official “participates” in a governmental decision “whenever he or she transmits advice or recommendations to the ultimate decisionmaker, unless that advice or recommendation is independently analyzed and reviewed from top to bottom. Any substantive reliance on the work of the subordinate official makes that official a participant in the decision.”  (Wald Advice Letter, No. A-99-302.)

The only qualification to this rule applies when the subordinate official provides purely technical assistance, which (a) is neither intended nor likely to influence the decision or (b) which is purely ministerial in nature. (Kaplan Advice Letter, supra.)


Therefore, if, as a planning commissioner, you review the Draft Specific Plan for possible approval, you will be making a governmental decision.  

You will also be “participating” in a government decision when you, as a planning commissioner or as a member the ad hoc subcommittee, review, edit, make substantive changes, or make recommendations to the decisionmaker, about the Draft Specific Plan, and these actions are not subject to “significant substantive review” (as described above). 
Influencing a Governmental Decision:  
A public official is attempting to use his or her official position to influence the decision if, for the purpose of influencing the decision, the official contacts, or appears before any member, officer, employee, or consultant of his or her agency.  Attempts to influence include, but are not limited to, “appearances or contacts by the official on behalf of a business entity, client, or customer.”  (Regulation 18702.3(a).)

Regulation 18702.3(a) would prohibit you from appearing before the planning commission, or the city council (which appoints the planning commission), and using your official position for the purpose of influencing a decision in which you have a financial interest, unless an exception applies.  Attempts to influence would include not only appearances, but contacts with city council and/or planning commission members, officers, staff or consultants on behalf of businesses or on behalf of your clients or customers.
Exceptions: Technical Submissions:  The Commission has recognized a limited exception for presentation of architectural, engineering, or similar drawings by the official to his or her own agency.  As an architect, this exception may apply to any architectural drawings you prepare on behalf of a client.  

Regulation 18702.4(b)(4) states that an official is not attempting to use his or her official position to influence a governmental decision (before the official’s agency or an agency subject to appointment and budgetary control of his agency) if the official “prepares drawings or submissions of an architectural, engineering or similar nature to be used by a client in connection with a proceeding before any agency.  However, this provision applies only if the official has no other direct oral or written contact with the agency with regard to the client’s proceeding before the agency, except for necessary contact
 with agency staff concerning the processing or evaluation of the drawings or submissions prepared by the official.” [Emphasis added.]
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.    	


	� Recusal Requirements:  If a public official has a conflict of interest in a decision noticed at a public meeting, then he or she must: (1) immediately prior to the discussion of the item, orally identify each type of economic interest involved in the decision as well as details of the economic interest, as discussed in regulation 18702.5(b), on the record of the meeting; (2) recuse himself  or herself; and (3) leave the room for the duration of the discussion and/or vote on the item.  For closed sessions, consent calendars, absences and speaking as a member of the public regarding personal interests, special rules found in regulation 18702.5, subdivisions (c) and (d) apply.  (Section 87105.)   Because you are a member of the city’s planning commission, a “public official” under sections 87200 and 87105 of the Act, these requirements apply to you. Thus, if you have a conflict of interest in a decision noticed at a public meeting, you must, among other requirements, leave the room during the duration of the discussion and/or vote of the item.  





� “Necessary contact” has been narrowly construed to allow an official only to respond to questions from agency staff regarding the evaluation of drawings and submissions relating to their movement through the approval process.  (Thomson Advice Letter, No. I-00-239; Holbert Advice Letter, No. I-90-080; McHugh Advice Letter, No. I-89-443; West Advice Letter, No. A-88-413; Levinger, supra.)     In addition, the official’s contacts with staff are limited to actions which are solely ministerial, secretarial, manual, or clerical.  (Regulation 18700(d)(1).)  Finally, the exception would not allow you to contact staff of the city council with respect to any drawing or submission prepared by another architect. (Smith Advice Letter, No. A-96- 022.)








