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June 1, 2007

Monte R. Hammer

10300 Pump House Rd.

Banning, California 92220

RE:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-07-075

Dear Mr. Hammer:

This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because you have not provided any facts related to a specific appearance before or communication with your previous government agency employer, we are treating your request as one for informal assistance.
  This letter should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) FPPC Ops. 71.)  
Please note that our advice is based solely on the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-government employment laws such as Public Contract Code Section 10411.  We suggest you seek appropriate legal advice to determine if this or any other provisions outside the Act apply.
QUESTION


May you accept employment with a private company that provides services to your former state employer?
CONCLUSION


The Act does not prohibit former government employees from accepting positions with any private employer.  However, you are subject to the Act’s post-governmental employment restrictions as discussed below. 
FACTS


You were a Materials & Research Engineering Associate (Specialist) with the California Department of Transportation (“Caltrans”) for 23 years.  In this position you operated under the direction of a Senior Transportation Engineer and had no supervisory responsibilities.  Your position was one of three in the Independent Assurance Office.  Your duties were to give written and practical tests to those seeking Independent Assistance qualification in the California Test Methods.  You also maintained the required documentation associated with these tests.  Your position was not designated in the Caltrans conflict of interest code. 

You are now seeking employment with a private company, S2 Engineering, Inc. 

(“S2 Engineering”), which has a contract with Caltrans to provide on-call testing services to the construction division of the agency.  You had no business association with S2 Engineering before it obtained this service contract.  Caltrans is also seeking someone who can train their new employees.  As an employee of S2 Engineering, you would be sampling and testing construction materials and calibrating testing equipment including scales used in the testing laboratories and materials production facilities.  You would also be providing Caltrans employees training in California test methods, specification, plant and roadway inspection, and scale calibration.  Qualification for testers and laboratories to perform the actual testing will still be required through the Independent Assurance department of Caltrans. 

ANALYSIS


Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act,
 colloquially known as the “revolving door” prohibitions.
  We look to these provisions to answer your question.

· Permanent Ban:  The first restriction is the “permanent ban” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state (Sections 87401-87402, Regulation 18741.1). 

You have not provided any information as to your participation in any proceeding while employed at Caltrans that may affect your ability to engage in any of the conduct you have described to us.
  The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated as a state administrative official.
  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ typically involves any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency... .”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..”  (Section 87400(d).)

“The permanent ban does not apply to a ‘new’ proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A ‘new’ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, 
No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)
To apply the permanent ban to your situation, you need to determine if any of the actions in which you now wish to engage on behalf of your new employer involve a proceeding in which you participated while employed at Caltrans.  (Regulation 18741.1(a)(4).)  If you did not participate in “a proceeding” as described above, then you are not a state administrative official, and the permanent ban does not apply to you.  

· One-Year Ban:  The second restriction is the “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action or influencing certain proceedings.  (Section 87406, Regulation 18746.1.)

The one-year ban applies to employees who are designated in their former agency’s conflict of interest code.  However, the one-year ban also applies to employees who made or participated in the making of governmental decisions that had a reasonably foreseeable material effect on any financial interest.  In other words, the one-year ban applies to former employees who should have been designated in their former employer’s code.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2).)  

A state employee “makes a governmental decision” when acting within the scope of his or her authority and he or she: 1) votes on a matter; 2) appoints a person; 3) obligates his or her agency to any course of action; 4) enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency; or 5) determines not to act, unless the determination is made due to a conflict of interest.  (Regulation 18702.1.)
Additionally, a state employee “participates in making a governmental decision” when he or she negotiates (without significant substantive review) with a government entity or private person regarding a governmental decision, or when he or she advises or makes recommendations to the decisionmaker (either directly or without significant substantive review), by conducting research or an investigation or by presenting any report, analysis or opinion, which requires the exercise of independent judgment on the part of the employee and the outcome or purpose of which is to influence the decision.  (Regulation 18702.2.) 

We have advised that an employee participates in the making of a governmental decision, even if it is reviewed by several of his or her superiors, if any of the following apply: 1) the superiors rely on the data or analysis prepared by the employee without checking it independently; 2) the superiors rely on the professional judgment of the employee; or 3) the employee in some way actually influences the final decision.  (Lilyquist Advice Letter, No. 
M-96-318 [Memorandum to the Attorney General].)

The one-year ban applies to appearances or communications, for which you are compensated, made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative.  (Section 87406(d)(1); Regulations 18746.1(b)(3) and (4).)  From the facts provided you will be working for S2 Engineering.  Since you would be a paid employee you would be working for compensation and in representation of another person.  

Appearances and communications are prohibited only if they are made for the “purpose of influencing” an “administrative or legislative action” or “discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(b)(5).)  Regulation 18746.2 provides that an appearance or communication is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding. 
Finally, appearances and communications are prohibited if they are before a state agency the former state employee worked for or represented, or before a state agency whose budget, personnel, and other operations are subject to the control of a state agency the former state employee worked for or represented.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(b)(6).)  Since you left a position with Caltrans, the one-year ban applies to any appearance or communications before Caltrans, including all Caltrans districts and employees. 

You stated in your facts that your former position with Caltrans was not designated in the Caltrans conflict of interest code, and although there is nothing in your facts or your duty statement that indicates your position should have been designated, if you in fact engaged in any of the above described activities as part of your employment with Caltrans, the one-year ban will apply to you from the date you left state employment.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1 (b)(2).)
  Because you have not provided any facts that indicate that you were making or participating in the making of governmental decisions in other than a ministerial manner while employed at Caltrans, we do not further analyze whether the one-year ban applies to you.  If you believe that you may have engaged in the type of activities to which the one-year ban applies as described above, please feel free to seek further assistance and include the facts relating to those activities. 
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.


Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Sukhi K. Brar


Counsel, Legal Division
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Enclosures
� Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, Sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.





	� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c), copy enclosed.) 


�  In addition, Section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or has any arrangement concerning employment.  (Section 87407; Regulation 18747.)  





� A comprehensive discussion of the elements of the two laws is set forth in the attached “Leaving Your State Job? Post-Employment Restrictions May Affect You.”  We have enclosed this document for your information.  We do not repeat this information in the body of this letter.





� Section 87400(b) defines state administrative official as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.” 


	� We have advised that the one-year ban commences when the employee is no longer under an employment agreement and is no longer receiving compensation, including compensation for “unused” vacation time.  (Weil Advice Letter, No. A-97-247.)


	� We have advised that the one-year ban commences when the employee is no longer under an employment agreement and is no longer receiving compensation, including compensation for “unused” vacation time.  (Weil Advice Letter, No. A-97-247.)





    

