File No. A-07-081

Page No. 5

June 20, 2007

Majid Afanan, P.E.
S2 Engineering, Inc.

8608 Utica Avenue, Suite 100

Rancho Cucamonga, California 91730

RE:
Your Request for Advice


Our File No. A-07-081
Dear Mr. Afanan:

This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  We do not advise on past conduct, and you should not construe this letter as assistance regarding any conduct that may have already taken place.  (See Regulation 18329(b)(8)(A).)  In addition, we base this letter on the facts presented. The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
Also, please note that we base our advice solely on the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-government employment laws such as Public Contract Code Section 10411.  We suggest you seek appropriate legal advice to determine if this or any other provisions outside the Act apply.

QUESTION


Do the post-governmental provisions of the Act prohibit you from performing Project Management duties, as set forth herein, in the Materials Testing Services contract between the California Department of Transportation (“Caltrans”) and the company where you are now employed?
CONCLUSION


Provided that your role with the Caltrans contract does not involve influencing certain administrative or legislative action or influencing certain proceedings (see analysis below) you are not prohibited from performing the duties you have described.
FACTS

You previously worked for Caltrans, retiring in May of 2007 after 19 years of service.  At the time of your retirement, you were the Senior Transportation Engineer.  Your duties included supervising and directing a group of Resident Engineers and Construction Inspectors in the Construction Division overseeing Caltrans construction projects.  You stated that you were not involved in the review, selection, or any decision-making when Caltrans chose your current company to provide consulting services to Caltrans.  You stated that Caltrans designated your position in its conflict-of-interest code.
You now work for the consulting firm S2 Engineering, Inc. (“S2 Engineering”) as a Project Manager.  Caltrans contracts with S2 Engineering to provide materials testing services.  S2 Engineering provides on-call materials testing services to Caltrans’ construction division 8, the same division for which you previously worked.  
S2 Engineering now requests that you perform Project Management duties compliant with the consulting contract.

During our telephone conversation on June 12, 2007, you informed us that, as a supervising engineer with S2 Engineering, you supervise a group of technicians who S2 Engineering employs.  Through S2 Engineering, these employees perform work for Caltrans on an as-needed basis when Caltrans does not have enough of its own technicians to keep pace with the testing work.  As the project manager, you hire and supervise these technicians, replace technicians at Caltrans’ request, and handle logistics for the technicians in their duties. 

You also stated that a coworker of yours at S2 Engineering acts as the liaison between Caltrans and S2 Engineering.  Whereas you manage the ‘field portion’ of the responsibilities under the contract, he manages the administrative, contractual decision-making and technical aspects.  You have had occasional contact with Caltrans when, for example, Caltrans requests that S2 Engineering replace one technician with another.

ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act,
 colloquially known as the “revolving door” prohibitions.
  We look to these provisions to answer your questions.
Permanent Ban: The first restriction, the “permanent ban,” prohibits a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California, or assisting others in the proceeding, if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state.  (Sections 87401-87402, Regulation 18741.1)

The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which the employee participated while serving as a state administrative official.  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency. . ..”  (Section 87400(c).)  An official has “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..”  (Section 87400(d).)
A supervisor is deemed to have participated in a proceeding if: (1) the proceeding was pending before the agency during his or her tenure, and (2) the proceeding was under his or her supervisory authority.  (Section 87400(d); Regulation 18741.1(a)(4).)

“The permanent ban does not apply to a ‘new’ proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A ‘new’ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)

You have stated that you were not involved in providing materials testing service or support during your employment with Caltrans.  You also stated that you were not involved in the review, selection, or any decision-making regarding the materials testing consulting contract wherein Caltrans ultimately chose S2 Engineering.  Under the facts you have provided, the permanent ban does not prevent you from performing the duties you have described.  To apply the permanent ban to your future assignments involving Caltrans, you will need to determine if any of the actions in which you wish to engage, on behalf of your new employer, involve a proceeding in which you participated while employed at Caltrans.  (Regulation 18741.1(a)(4).)

One-Year Ban: The second restriction is the “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action or influencing certain proceedings.  (See Section 87406, Regulation 18746.1.)  The one-year ban applies to employees who are designated, or should be designated, in their former agency’s conflict-of-interest code.  You have informed us that Caltrans designates your former position of Senior Transportation Engineer in its conflict-of-interest code.  
The one-year ban applies to appearances or communications you make on behalf of any person as an agent, attorney, or representative for which you are compensated.   (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(b)(3) and (4).)  As a Project Manager for S2 Engineering, you are ‘working for compensation and in representation of another person. Accordingly, the one-year ban applies to you.
The one-year ban prohibits appearances and communications only if they are made for the “purpose of influencing” an “administrative or legislative action”
 or a “discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(b)(5).)  Regulation 18746.2 provides that an appearance or communication is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.
Finally, the one-year ban only prohibits appearances and communications before a state agency the public official worked for or represented, or a state agency that has its budget, personnel, and other operations at the control of a state agency for which the employee worked or that he or she represented.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(b)(6).)  Accordingly, the one-year ban applies to any appearance or communications you make before Caltrans, including all Caltrans districts and employees, from your last day of employment with Caltrans on May 4, 2007.

We point out, however, that not all communications are prohibited by the one-year ban.  For example:

(1) Appearances or communications before a former state agency employer, made as part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Melocoton Advice Letter, No. I-06-146; Quiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.);
(2) Participating as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to a specific action or proceeding;

(3) Attendance  at a general informational meeting, seminar, or similar event;

(4) Requests information concerning any matter of public record;
(5) Communication with the press; and
(6) A former agency official may draft proposals on a client’s behalf to be submitted to the agency so long as the former employee is not identified in connection with the client’s efforts to influence administrative action.  (Cook Advice Letter, No. A-95-321; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  

(7) A former agency official may use his or her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of his or her former agency so long as the employee is not identified with the employer’s efforts to influence the agency. (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)
From the facts as you describe them, to the extent your position with 
S2 Engineering requires you to “administer, implement, or fulfill the requirements of an existing . . . contract,” the one-year ban does not apply.  (Regulation 18746.1(b)(5)(A).)  If, however, your duties as a project manager for the Materials Testing Services contract with Caltrans requires appearances or communications that are for the purpose of influencing an “administrative or legislative action” or a “discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property,” the one-year ban applies.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(b)(5).)  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Heather M. Rowan

Counsel, Legal Division
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Enclosure
� Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


� In addition, Section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in making, or using their official positions to influence decisions affecting persons with whom they negotiate employment, or have any arrangement concerning employment.  (Section 87407; Regulation 18747.)  Because you already left your state employment, this section does not apply to you.





� We have attached the brochure, “Leaving Your State Job? Post-Employment Restrictions May Affect You,” which provides a comprehensive discussion of the two applicable laws, for your information.  We do not repeat this information in the body of this letter.


�  An “administrative action” is “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding. . ..”  (Section 82002(a).)





