This Letter Superseded Several Advice Letters.  See list below
June 21, 2007
Barbara Coler

14 Ace Court

Fairfax, CA 94930

RE:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-07-089

Dear Ms. Coler:

This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that our advice is based solely on the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-government employment laws such as Public Contract Code Section 10411 or on any incompatible activities restrictions your agency may impose under Government Code Section 19990.  Additionally, because your request is of a general nature, we are providing informal assistance rather than formal advice.
  

QUESTIONS
1.  After you leave your job with the State Department of Toxic Substances Control, but remain on the payroll to “run out” your leave credits, may you take employment with a private firm?  

2.  If so, are you permitted to work on a project involving the Department of Toxic Substances Control if you never worked on the project while employed by the state?
CONCLUSIONS


1.  Yes.  The Act does not prohibit you from taking a job with another employer after you have ceased working for the state even though you remain on the state payroll to “run down” your leave credits.  However, once you are no longer authorized to perform the duties of your job at the Department of Toxic Substances Control and you stop performing them, the Act’s one year ban and the permanent ban regarding post-governmental employment will apply to any work you do. 


2.  Yes, as long as you do not make any contacts with your former employer that are prohibited under the one-year ban.

FACTS


You are employed by the State of California Department of Toxic Substances Control (the “Department” or “DTSC”) currently as a Senior Hazardous Substances Scientist, but previously as a Division Chief (Career Executive Assignment II).  You plan to physically leave your position about July 1, 2007, but your leave credits will continue to run until sometime in January 2008.  You plan to obtain a new position in private industry during the period you are running out your leave credits.  In your new position, you may be asked to work on projects involving the Department.  You contemplate that these projects will not involve matters in which you participated while working at the Department.  
ANALYSIS

Public officials are subject to three categories of restrictions under the Act relating to post-governmental employment.  One restriction, the ban against influencing prospective employment, applies before the official leaves public service.  The other two, colloquially known as the “revolving door” prohibition and the permanent ban on “switching sides,” involve restrictions that apply after an official leaves public service.  
Prospective Employment

Section 87407, the ban against influencing prospective employment, provides:

“No public official, shall make, participate in making, or use his or her official position to influence, any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.”


The term “public official” is defined, in part, in section 82048 as “. . . every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency …” DTSC is a state administrative agency, as defined in section 87400, subdivision (a), and as an employee working for DTSC, you are subject to this ban.

Under subdivision (c) of Regulation 18747, a person is a prospective employer of 
a public official if the official, either personally or through an agent, is negotiating or has an arrangement concerning prospective employment with that person. Regulation 
18747(c) provides: 
“(1) A public official is ‘negotiating’ employment when he or she interviews or discusses an offer of employment with an employer or his or her agent.

“(2) A public official has an ‘arrangement’ concerning prospective employment when he or she accepts an employer’s offer of employment.

“(3) A public official is not “negotiating” or does not have an “arrangement” concerning prospective employment if he or she rejects or is rejected for employment.”


The Commission has construed the scheduling, conduct, and follow-up to an interview as one continuous process falling under the definition of “negotiating” employment.  (Bonner Advice Letter, No. I-98-287.)  However, the mere act of sending a resume or application to a specific entity has not been considered “negotiating.”  Similarly, entertaining informal inquiries about your future plans and receiving expressions of general interest in discussing potential employment opportunities at some point in the future is not considered “negotiating.” (Id.)  

Pursuant to Regulation 18747(b), a governmental decision will directly relate to a prospective employer if the public official knows or has reason to know that the prospective employer is “directly involved” in the decision, or it is reasonably foreseeable that the financial effect of a decision on a prospective employer is material.




Please be mindful of the above rules during this time period to avoid any violations of these provisions of the Act. 


Post Employment Prohibitions
Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental restrictions under the Act.  The first restriction is the “permanent ban,” prohibiting a former state employee, “after the termination of his or her employment or term of office,” from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state (see Sections 87401-87402, Regulation 18741.1).  The second restriction is the “one-year ban,” prohibiting certain state employees “for a period of one year after leaving office or employment,” from communicating, for compensation, with their former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action (see Section 87406, Regulation 18746.1). 

1.  The Permanent Ban on “Switching Sides”
The first post-employment restriction under the Act is a permanent prohibition on representing another person on a matter in which the official participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402; Regulation 18741.1.)  In other words, a public official may never “switch sides” in a proceeding after leaving state service.
Sections 87401 and 87402 provide:
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:
 “(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.
“(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.  (Section 87401.)
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)


Section 87400(b) defines state administrative official as:  “every member, 

officer, employee of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceedings in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”  The Department is a state administrative agency under section 87400(a).  Accordingly, if as part of your responsibilities while employed at the Department you engaged in any judicial, quasi-judicial, or other proceedings, you are considered a state administrative official, and the provisions of sections 87401 and 87402 would apply to you.

Section 87400(c) defines “judicial, quasi-judicial, or other proceeding” as:

“[a]ny proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to, any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of 

Title 2 of the Government Code.”

An official is considered to have “participated” in a proceeding if the official took part “personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee....”  (Section 87400(d).)  A former state official who held a management position in a state administrative agency is deemed to have participated in a proceeding if:  (1) the proceeding was pending before the agency during his or her tenure, and (2) the proceeding was under his or her supervisory authority.  (Section 87400(d); Regulation 18741.1(a)(4).)  

The permanent ban does not apply to a “new” proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A new proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)  We have found generally that proceedings to draft a plan or agreement are different from proceedings involving implementation of the same plan or agreement.  For instance, the Commission considers the application, drafting and awarding of a contract, license or approval to be a proceeding separate from the monitoring and performance or implementation of the contract, license or approval.  (Doyle Advice Letter, No. A-05-104; Billeci Advice Letter, No. I-00-234; Regulation 18741.1.)  

To determine if the permanent ban applies to you, you will need to determine if any of the actions in which you will engage involve a proceeding in which you participated while employed at the Department, or were deemed to have participated as a supervisor.  (Regulation 18741.1(a)(4).)  You state that the work you will be performing that involves the Department would not include projects that you worked on while employed by the Department.  However, every situation needs to be analyzed individually to ensure that you are not deemed to have participated because of your supervisory position.  

2.  The One-Year Ban ─ “Revolving Door”

Section 87406 of the Act prohibits specified officials from acting as an agent or attorney or otherwise representing, for compensation, “any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof,” for one year after the official left the agency’s employment “if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d), see also Regulation 18746.1.)  An appearance before a state administrative agency does not include an appearance in a court of law or before an administrative law judge.  (Section 87406(d)(1), see also Regulation 18746.1.)
Regulation 18746.1(b) outlines when the prohibitions of the one-year ban will apply.  Under this regulation, an official covered by the one-year ban is prohibited from making an appearance or communication if all of the following apply:

“(1) The official has left his or her state office or employment, which means he or she has either permanently left state service or is on a leave of absence.

“(2) The appearance or communication is made within 12 months after leaving state office or employment.

“(3) The public official is compensated, or promised compensation, for the appearance or communication. However, a payment made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services is not prohibited or limited by this section.

“(4) The appearance or communication is made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person. An appearance or communication made by a public official solely to represent his or her personal interests, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18702.4, subdivision (b)(1), is not prohibited or limited by this section.

“(5) The appearance or communication is made for the purpose of influencing, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18746.2, any legislative or administrative action, or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.

“(A) Services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the prohibitions of this regulation, provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.  However, the prohibitions of Government Code Sections 87401 and 87402 [the permanent ban on “switching sides”] may apply.

“(6) The appearance or communication is made before any officer or employee of any of the following:

“(A) Any state administrative agency that the public official worked for or represented during the 12 months before leaving state office or employment...
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)








