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August 15, 2007
Kristy van Herick

Deputy City Attorney

Berkeley City Attorney’s Office
2180 Milvia Street, Fourth Floor

Berkeley, California 94704
RE:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-07-097

Dear Ms. van Herick:

This letter is in response to your request for advice regarding certain filing status provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 Because the question you pose relates to past conduct and seeks general advice, we are issuing informal assistance as allowed by Section 83114 and Regulation 18329.

Also, please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflicts of interest or Government Code Section 1090.  Also please bear in mind that the Commission does not act as a finder of fact when providing advice, which is based solely on the facts you provide.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTIONS

1.  Is a general purpose committee, whose total campaign expenditures during 2002-2006 total approximately $124,500, something other than a “city” general purpose committee, when all such expenditures – other than a single $500 contribution to a candidate for state assembly in 2006 – were made to the campaigns for city-only candidates or measures?

2.  If the above-described committee is a Berkeley City general purpose committee, who has authority to direct the committee to file an amended Form 410 and to begin filing with the city clerk?
CONCLUSIONS

1.  No.


2.  Whoever has the authority to regulate and enforce the Act and the Berkeley Election Reform Act.

FACTS


The Business for Better Government, Berkeley Chamber of Commerce (FPPC #983324) committee (the “PAC”) initially filed as a city general purpose committee (“GPC”) on November 30, 1998.  In March 2001, the PAC filed an amended Form 410 changing its designation to a county GPC in the County of Alameda (“County”).  The City of Berkeley (“City”) most recently held elections in 2002, 2004 and 2006.
You state that City GPC’s are subject to the Berkeley Election Reform Act (“BERA”) which has more rigorous filing and disclosure requirements than those incumbent upon County GPC’s.

You have no information regarding what money the PAC received or spent from its inception through 2001.


From the beginning of 2002 through 2006, your research indicates that the PAC made only one, $500 contribution to a non-City campaign.  During that same time frame, your research indicates that all other money spent by the PAC (approximately $124,000, not including administrative expenses) was spent on City-only campaigns.

In other words, approximately 0.4 percent of all non-administrative expenditures by the PAC, during the years 2002-2006, were spent on non-City-related elections.  The following is your history of the PAC’s receipts and expenditures.

2002 – The PAC contributed $11,000 to a City-only related ballot measure committee (called the “Coalition for a Livable Berkeley; Committee Against Measure P”).  The PAC also contributed $1,500 to the Berkeley Democratic Club Committee (a Berkeley City General Purpose Committee); you indicated that you consider this a contribution for the City election.


2003 – The PAC spent no money.

2004 – The PAC spent between $2,800 and $4,300 on behalf of committees that supported or opposed City ballot measures (i.e., in support of the Berkeley Committee for Fair Representation and in opposition to Measure “O”).  The PAC also appears to have spent approximately $534 on committee administration costs (e.g., bank charges and professional services).

First half of 2005 – The PAC appears to have spent approximately $534 on committee administration costs (e.g., bank charges and professional services).

Second half of 2005 – There were no records on file that you could find.


2006 – The PAC spent $108,461.53.  All but $500
 of that amount was spent supporting or opposing City-related campaigns.  Nearly all the money the PAC spent on City-related campaigns was in the form of independent expenditures (i.e., supporting the election of two candidates, opposing the election of two candidates, and opposing the passage of one ballot measure (in opposition to Measure J, which was defeated)).
ANALYSIS

Section 82027.5 of the Act, which defines different types of “general purpose committees,” states in pertinent part:
“(c)  A ‘county general purpose committee’ is a committee to support or oppose candidates or measures voted on in only one county, or in more than one jurisdiction within one county.

“(d)  A ‘city general purpose committee’ is a committee to support or oppose candidates or measures voted on in only one city.” (Section 82027.5 (c) & (d).)


County and city general purpose committees have filing requirements pursuant to Chapter 4 of the Act (commencing with Section 84100).  In addition, local jurisdictions are allowed to enact ordinances that impose filing requirements additional to or different from those set forth in Chapter 4.  (Section 81009.5.)  These additional or different filing obligations are allowed for elections held in local jurisdictions when the requirements apply to (among other persons or entities) “city or county general purpose committees active only in that city or county, respectively.” (Section 81009.5(b).)  

We next analyze under what circumstances  a city or county is considered “active” only in that city or county.  In the Moll Advice Letter (A-97-080), the Commission staff advised that:

“[A] county general purpose committee which conducts more than de minimis activity outside the county is not a committee which is ‘active only’ in the city or county. [¶]  Whether a given activity is de minimis will necessarily depend on the overall activity and history of the committee. [FN 4 omitted]  For example, a $100 contribution to a state-wide candidate would probably be considered de minimis for a committee with a history of making many, very large contributions to local candidates.  Conversely, the same $100 contribution may be more than de minimis for a committee of modest means.” (Ibid.)

In the Whitaker Advice Letter (A-87-115), a committee formed in 1985 to support non-incumbent city and county candidates, made a single, $300 contribution to a candidate for an assembly district in 1986.
  When asked whether the committee was a county general purpose committee or a state general purpose committee, Commission staff wrote that “[a]n occasional contribution to a candidate for state office will not alter the committee’s filing status.  However, if the Committee begins to regularly make contributions to candidates for state office, or becomes involved to any significant degree in state elections, it should begin filing as a ‘state’ general purpose committee.” (Ibid.; see also Reese Advice Letter, A-01-182.)

The history of the PAC you have provided covers the five years (and three election cycles) covering 2002 through 2006.  During that time, all but approximately 0.4 percent of the money the PAC has spent (for non-administrative purposes) has been spent on multiple candidates, measures, or committees in City-only related elections.  This extra-City activity by the PAC does not constitute “regular” contributions, or a “significant degree” of involvement in non-City campaigns.  Therefore, the single, $500 contribution the PAC made to a non-City candidate should be deemed de minimis and the PAC (at this point) should be deemed a “city general purpose committee.”
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Andreas C. Rockas

Senior Counsel, Legal Division

AR:jgl
� Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at Title 2, Sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  All references to code “Sections” shall be to the Government Code, and all references to “Regulations” shall be to Title 2 of the California Code of Regulations, unless otherwise noted.





	� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)


� These facts are taken from your May 30, 2007 correspondence and from information communicated by telephone and/or e-mail (on or about June 20, 22, and August 6, 2007).





� Note: You stated that you consider the $1,500 the PAC contributed to a Berkeley City General Purpose Committee in October 2002 to be a contribution for a City election.  However, you also stated in the interest of full disclosure, that some of that money was used by the recipient committee to fund a mailer with included endorsements of some non-City candidates.  We will treat the contribution as a City-only campaign contribution.





� See footnote 4, above.





� The PAC contributed the $500 to Sandre Swanson who ran for California’s 16th Assembly District seat.


� The Whitaker Advice Letter contains no information regarding what other, if any, contributions or expenditures the committee made.





