File No. I-07-108

Page No. 3

August 17, 2007
James K. Burns  

President 
Burns & Watry
26250 Omar Dr. 
Fort Bragg, California 95437
RE:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No. I-07-108
Dear Mr. Burns:

This letter is in response to your request for informal assistance regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Our advice is based on the facts you provide.  The Fair Political Practices Commission (“Commission”) does not act as a finder of fact when it provides advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTION


If fishing trips taken on your boat with a public official constitute gifts to that public official, may trips you take on the public official’s boat within 30 days pay down or reimburse that gift, or must the pay-down or reimbursement be in cash?
CONCLUSION


Paying down or reimbursement for any gift received as part of the fishing trips must be made in cash, unless the paying down or reimbursement occurred during the same outing.
FACTS


You are the President of Burns & Watry and are writing for further clarification on issues discussed in our advice letter to City of Lakeport Councilmember Roy Parmentier (See Parmentier Advice Letter No. A-07-028.)  In that letter, Councilmember Parmentier asked whether fishing trips taken on your fishing boat constituted reportable gifts under the Act.  We advised that generally when an official receives something of value and provides consideration of equal or greater value in exchange while on the same outing, there is no gift under the Act.  If the payments were less than equal value, the difference between the value of the fishing trip and the value of the consideration to Councilmember Parmentier would be a gift to the councilmember subject to the $50 reporting requirement and the $390 gift limit. 

You ask if trips taken within 30 days on Councilmember Parmentier’s boat can act as paying down or reimbursement of any gift received by Councilmember Parmentier while he fished on your boat.   
ANALYSIS


Section 87203 provides that “[e]very person who holds an office specified in Section 87200 shall . . . file a statement disclosing his [or her] investments, his [or her] interests in real property and his [or her] income . . ..”  Income includes gifts.  (Section 82030.)  As a city councilmember, Roy Parmentier is a person who holds an office specified in Section 87200.  Additionally, Section 89503(a) provides that no elected officer of a local government agency shall accept gifts from any single source in any calendar year worth in excess of the gift limit.  The current gift limit is $390.  (Regulation 18940.2.)  Section 87207 provides that gifts of $50 or more in value must be reported.  (Section 87207(a)(1).)  Section 82028(a) defines “gift” as “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received . . ..”


Section 89521 provides:

“Any person who makes or receives an honorarium, gift, or expenditure in violation of this chapter is liable in a civil action brought by the Commission for an amount of up to three times the amount of the unlawful honorarium, gift, or expenditure.”


You have specifically inquired about Section 82028 and Regulation 18943 which provide for the paying down or reimbursement of a gift within 30 days.  Regulation 18943(a)(4) states that a gift is not considered accepted or received if: 

“The recipient, within 30 days of receipt or acceptance, reimburses the donor, or the donor's agent or intermediary, for all or a portion of the gift.  In such event the value of the gift is reduced by the amount of the reimbursement, and the amount of the any gift or activity expense which must be disclosed is reduced by the amount of the reimbursement.”


In the Parmentier Advice Letter No. A-07-028, we considered the exchange of non-cash consideration of equivalent value as a nonevent.  However, we limited this advice to exchanges of equivalent valued non-cash consideration to the same outing only.  
In all other cases, reimbursement must be in cash.  Therefore, fishing trips taken on Councilmember Parmentier’s boat do not act as paying down or reimbursement of gifts received by the councilmember while he fished on your boat because these trips are separate outings.  All paying down or reimbursements for gifts provided during the fishing trips you have described must be made in cash if you wish to avoid the consequences of violating the Act’s gift limit provisions. 
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Sukhi K. Brar

Counsel, Legal Division
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� Government Code Sections 81000-91014.  Commission regulations appear at Title 2, Sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.





