July 27, 2007
Wendy Harris
5033 Chicago Avenue

Fair Oaks, California 95628

RE:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-07-115
Dear Ms. Harris:

This letter is in response to your request for advice regarding the revolving door restrictions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place.  (See Regulation 18329(b)(8)(A).)  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because your questions are general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.

Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090.  In addition we offer no opinion on the post-government employment restrictions of Public Contract Code Section 10411.  You may wish to consult your agency’s council or the Attorney General’s office on these provisions.  
QUESTIONS

In light of your position as the Director of the School Improvement Division with the California Department of Education (the “CDE), does the Act preclude you from accepting an offer of employment from the Sacramento County Office of Education (the “SCOE”)?  Moreover, does the Act limit you from making or participating in decisions that have a financial effect on the SCOE as a director for the CDE while negotiating your employment with the SCOE?   
CONCLUSIONS

While Section 87407 of the Act prohibits a state officer or employee who is negotiating, or has an arrangement concerning, prospective employment with an entity from making, participating in making, or influencing a governmental decision that will affect that entity, Regulation 18747(d)(3) specifically states that Section 87407 does not apply if the prospective employer is a state, local, or federal governmental agency.  Because the SCOE is a local government agency under Section 82041 of the Act, Section 87407 does not apply.  However, should you leave state employment and accept a position with the SCOE the Act’s permanent ban and one-year ban will apply.    
FACTS


You are interested in applying for a position at the SCOE as Director II, Capital Region Center for Technical Assistance to Low Performing Schools and Districts.  However, in light of your position as the Director of the School Improvement Division with the CDE, you seek advice regarding the Act’s revolving door restrictions before scheduling an interview for the SCOE position.


As the Director of the School Improvement Division for the CDE, you manage a staff of approximately 75 individuals in five offices and a small division support office.  Broadly defined, your primary job is to provide leadership for programs, policies, and practices relating to improving achievement in California’s low performing schools and districts, based upon accountability requirements in the federal No Child Left Behind Act and the state’s Public Schools Accountability Act (Education Code Sections 52050, et seq.)  Additionally, you direct the administration of several state and federal programs.  You have identified the following three programs for which your duties with the CDE may affect the SCOE. 

1.  Regional System of District and School Support Program (the “RSDSS”)


The RSDSS is administered by staff of your division in accordance with Education Code Section 82059.  The source of funding for this program is the Federal No Child Left Behind Act and granted to California by formula.  Funds received by the CDE are sub-granted to eleven lead county offices of education.  Your staff reviews proposals from the eleven lead county offices of education and prepares grant award notifications.  While the sub-grants are subject to the approval of the State Superintendent of Public Instruction (the “SSPI”), you recommend grant awards to the SSPI based upon the funding parameters of the law and on the accountability status of the schools and districts.  


The SCOE is one of the eleven lead county offices of education that receive funding under the RSDSS.  Currently, your staff is preparing the grant awards for     2007-2008.  You expect to make recommendations regarding the grants to the SSPI in August of 2007.  


It is your understanding that the advertised position with the SCOE is partially funded (50-75%) by sub-grants to the SCOE under the RSDSS.  


2.  Quality Education Investment Act (the “QEIA”)    

The QEIA is another program administered by your division.  As part of this program, your division administers grants to 488 schools (approved by the State Board of Education in May 2007).  Your division will also fund two county offices of education responsible for providing technical assistance to funded schools.  SCOE has been selected as one of the two county offices of education to receive funding under the QEIA.  This SCOE was selected independently by county superintendents.  Currently, your department is developing a contract with the SCOE in the amount recommended by the California County Superintendents Educational Services Association (the “CCSES”).  


While funding under the QEIA has not been mentioned as a source of funding for the advertised position with the SCOE, the position will entail working with schools receiving funds under the QEIA.

3. District Assistance and Intervention Team (“DAIT”) 

Under Education Code Section 52055.57(c), the State Board of Education, at the recommendation of the SSPI, may require districts with certain accountability status to contract for the services of a DAIT.  Currently, your division is accepting proposals from public and private organizations to serve as DAIT providers.  The applications to be approved as a DAIT provider will be reviewed by your staff against an advertised set of standards.  You or the person acting in your position, should you accept employment with the SCOE, will make the final list of approved providers.  


The SCOE has submitted a proposal to serve as a DAIT provider.  While not mentioned specifically in the job announcement, it is possible that employment in the SCOE position may involve working as part of a DAIT deployed by the SCOE.  Moreover, the period to review and approve an application to become a DAIT provider coincides with the time period in which you might be interviewing or negotiating for the position with the SCOE.         
ANALYSIS


Section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or have any arrangement concerning employment.  In addition, public officials who leave state service are subject to both a permanent and a one-year ban prohibiting them from participating in certain state proceedings.  Colloquially, these provisions are known as the “revolving door” prohibitions.  We discuss each of these provisions in turn.
 
1.  Negotiating Prospective Employment 
A public official may negotiate and accept an offer of future employment before leaving his or her current state position.  However, Section 87407 is designed to ensure that the official does not use his or her state position to make any decisions that unduly benefit the organization that is hiring the official.  Section 87407 states:

“No public official shall make, participate in making, or use his or her official position to influence, any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.”

 
A public official is considered to be “negotiating” employment “when he or she interviews or discusses an offer of employment with an employer or his or her agent.”  (Regulation 18747(c)(1).)  The official has an “arrangement” concerning prospective employment when he or she accepts an offer of employment.  (Regulation 18747(c)(2).)   


However, Regulation 18747(d)(3) specifically states that the prohibitions of Section 87407 do not apply if  “[t]he prospective employer is a state, local, or federal governmental agency.”  The SCOE is a local governmental agency under Section 82014.
  Accordingly, the prohibition of Section 87407 does not apply when negotiating prospective employment with the SCOE.

2.  Post-Governmental Employment Provisions 


Permanent Ban - The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state (see Sections 87401-87402, Regulation 18741.1).
The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while you served as a state administrative official.  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency….”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information….”(Section 87400(d).)

“The permanent ban does not apply to a ‘new’ proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A ‘new’ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)  New contracts with the employee’s former agency in which the former employee did not participate are considered new proceedings.  (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)  A new contract is one that is based on new consideration and new terms, even if involving the same parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  In addition, the application, drafting and awarding of a contract, license or approval is considered to be a proceeding separate from the monitoring and performance of the contract, license or approval.  (Anderson, supra; Blonien Advice Letter, No. A-89-463.)  
One-Year Ban - The “one-year ban” prohibits a state employee from making any formal or informal appearance or making any oral or written communication, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative actions or influencing certain proceedings.  (See Section 87406; Regulation 18746.1.)
The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2)).)  The ban applies for 12 months from the date the employee leaves state office or employment, which is defined as the date the employee permanently leaves state service or takes a leave of absence.  (Regulation 18746.1(b)(1) and (2).)  

While in effect, the one-year ban applies only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or communications before his or her former agency on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person.  (Regulation 18746.1(b)(3) and (4).)  

In contrast to the permanent ban, which only applies to “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to “any appearance or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Regulation 18746.1(b)(5).  An appearance or communication is for the “purpose of influencing” if it is made for the “principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2.)  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Id.)   


Finally, appearances and communications are prohibited only if they are before a state agency that the public official worked for or represented or a state agency “which budget, personnel, and other operations” are subject to the control of a state agency the public official worked for or represented.  (Regulation 18746.1(b)(6).)

 
However, not all communications are prohibited by the one-year ban.  Appearances or communications before a former state agency employer, made as part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions … provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Quiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.)


Additionally, Regulation 18746.2(b)(1)-(4) provides that appearances or communications are not restricted under the one-year ban, if an individual: 

“(1) Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to a specific action or proceeding;
“(2) Attends a general informational meeting, seminar, or similar event;
“(3) Requests information concerning any matter of public record; or
“(4) Communicates with the press.”

We have also advised that a former agency official may, without violating the one-year ban, draft proposals on a client’s behalf to be submitted to the agency as long as the former employee is not identified in connection with the client’s efforts to influence administrative action. (Cook Advice Letter, No. A-95-321; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  Similarly, a former agency official may use his or her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of the official’s former agency as long as the employee is not identified with the employer’s efforts to influence the agency.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)

Should you accept the position with the SCOE, it is important that you consider the applicability of the permanent ban to any particular proceedings in which you previously participated and the applicability of the one-year ban to any particular appearance before, or communication with, your former state administrative agency.  We trust that the general information provided above will assist you in determining the applicability of the bans.  Should you have additional questions regarding the permanent ban and any particular proceeding or the one-year ban and any particular appearance or communication, it is advisable that you seek further assistance providing all relevant facts.     
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 

� Government Code Sections 81000-91014.  Commission regulations appear at Title 2, Sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


�  Before leaving the CDE, your actions are governed by the Act’s conflict-of-interest provisions.  Accordingly, you may not make, participate in making, or influence a governmental decision that will have a reasonably foreseeable material financial effect on one or more of your economic interests.  Because a decision to grant funds to the SCOE may affect the salary you receive if hired by the SCOE, your account of the facts implicates a potential effect on your personal finances.  However, Regulation 18705.5 states:


 “The financial effects of a decision which affects only the salary, per diem, or reimbursement for expenses the public official … receives from a federal, state, or local government agency shall not be deemed material, unless the decision is to appoint, hire, fire, promote, demote, suspend without pay or otherwise take disciplinary action with financial sanction against the official …, or to set a salary for the official … which is different from salaries paid to other employees of the government agency in the same job classification or position ….”    


Even assuming the decision to fund the SCOE will have a reasonably foreseeable financial effect on the salary you may receive, the effect on the salary received from a local agency is not material under Regulation 18705.5.  Barring other economic interests, it does not appear that the Act’s conflict-of-interest provisions prohibit you from making decisions pertaining to the SCOE as a Director for the CDE.  


	


	�  Section 82041 defines a local government agency as “a county, city or district of any kind including school district, or any other local or regional political subdivision, or any department, division, bureau, office, board, commission or other agency of the foregoing.” 





