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Notes/Superseded Letters:

This letter supersedes the following to the extent they conclude that hosting a radio talk show is a “speech.”

Giovati Advice Letter, I-06-221;  Spitzer Advice Letter, A-06-029

August 23, 2007
Roy Ashburn

5001 California Avenue, #104

Bakersfield, California 93309

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-07-119

Dear Mr. Ashburn:

This letter is in response to your request for advice regarding the honorarium provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as the finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  
QUESTION


Do the honorarium provisions of the Act preclude you from accepting a paid position as a host of a weekly, two-hour radio talk show?
CONCLUSION

No.  We conclude that hosting a radio show is not a “speech” under the Act and, therefore, not prohibited by the honorarium provisions.
FACTS

You are currently a member of the California Senate.  You have been an active resident of Kern County for the past 35 years.  Your service on several boards and commissions has provided you with insight into community affairs and business.  You were also a local elected official for 12 years, and you have served in the state legislature for ten and a half years.  Several times over the years, you have served as a substitute talk show host, filling in for regular hosts during their absences.
Your positions and experience have provided you with community knowledge.  A representative of a radio company approached you to host a talk show.  The employment relationship the radio company offered would be the same as any other employee of the radio station.

ANALYSIS

Section 89502(a) of the Act prohibits public officials from accepting honoraria from any source.
  The Act defines honorarium as “any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.”  (Section 89501(a).)  The term “honorarium,” as used in the Act, however, does not include earned income for personal services that are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches. (Sections 89502(c) and 82030.5; Regulation 18932.)
A “speech given” is defined as “a public address, oration, or other form of oral presentation, and includes participation in a panel, seminar, or debate.”  (Regulation 18931.1.)  Our previous advice letters have been inconsistent on whether radio show hosting constitutes a “speech” under the Act.  (Cf. Giovati Advice Letter, I-06-221 (radio show hosting is a speech, but exception applied) and Tribe Advice Letter, A-95-310 (radio show hosting does not constitute a speech, but suggested that only talk shows regarding topics unrelated to being a public official would fall under this definition).)  We take this opportunity to clarify the analysis. 

In 1992, the Commission adopted Regulation 18931.1 interpreting Section 89501 of the Act.  Over the past 15 years we have provided public officials advice through a series of letters regarding how to apply both the statute and the regulation.  To determine the meaning of the statute as interpreted in the regulation, we must turn to the Commission’s original deliberations when it adopted Regulation 18931.1 in 1992. 
Before we review the Commission’s proceedings in adopting the regulation, however, a brief discussion of our past advice letters is instructive.  Previous analyses of radio talk show hosting under the honorarium provisions inquired whether the radio show constitutes a “bona fide business, trade, or profession.”  They then looked to whether the radio station asked the public official to be a host because he or she has expertise in an area unrelated to his or her status as a public official or because he or she is a public official.  
For example, in the Tribe letter of 1995, Robert Tribe was the Deputy Executive Director of the Fair Political Practices Commission, and therefore, a public official. (Tribe, supra.)  He was also an expert and educator in backpacking and wilderness skills.  (Ibid.)  Because he was considered knowledgeable in this area, a radio station asked Mr. Tribe to host a radio talk show for two hours per week that would focus on outdoor activities.  (Ibid.)
We concluded in the Tribe letter, without analysis, that hosting a radio show does not constitute giving a speech, provided that the public official was asked to host the show due to his expertise in wilderness backpacking, and not due to his status as a public official.  (Id.)  Mr. Tribe simply provided a service and was compensated for it.  (Id.)
In the 2006 Giovati Advice Letter, staff advised that the definition of “speech given” was broad enough to encompass hosting a radio show.  (Giovati, supra.)  The letter explains that hosting a radio show was considered a speech, and the focus of the inquiry was whether the public official engaged in “the same business, trade, or profession” prior to entering public service.  (Ibid.)  
Similarly, the Spitzer Advice Letter, A-06-029, also concluded that hosting a radio show is a “speech given.”  But staff concluded that this determination was not dispositive, and inquired as to whether Assemblymember Spitzer had previously engaged in radio hosting, or had some expertise, unrelated to his status as a public official, that made the radio station call upon Assemblymember Spitzer specifically.  (Ibid.)  Staff concluded that the absence of a prior history or specific expertise suggested that the radio station invited Assemblymember Spitzer to host a program due to his status as a public official.  (Ibid.)

In 1992, when the Commission considered Regulation 19931.1, staff proposed the following language:

18931.1. Definition of “Speech Given.”

For purposes of Government Code Sections 89501, 89502(b), 89503(b) and 89506(a)(1), “speech given” means a public address, oration, or other form of oral presentation, and includes participation in a panel, seminar, debate, [or talk show program] [unless such panel, seminar, debate, or talk show program is broadcast to the general public].
  A “speech given” does not include a comedic, dramatic, musical, or other similar artistic performance.  [. . .]
Staff stated in its memorandum to the Commissioners that the legislature did not intend to include talk show broadcasts to the general public, such as television and radio programs, in the scope of this definition.  Staff found that the general, dictionary definition of “speech,” “any spoken expression or communication,” is too broad in relation to the statutory scheme of the honoraria limits.  In an effort to refine the definition, staff presented a category of “spoken expressions” that it believed the legislature intended.  (Staff Memorandum to the Commission, January 3, 1992.)
Staff recommended against adopting the bracketed language above, stating: “Staff believes that these activities, [seminars, debates, or talk show programs], do not fit within the common definition of a ‘speech.’”   Excluding “talk show programs that are broadcast to the general public” from the definition of “speech given” avoided the application of the honoraria limits to payments made for broadcast appearances that “are arguably outside the intended application of the statutes limiting honoraria.”  (Id.)  The public, through comments at the Commission meeting and letters, reiterated staff’s recommendation regarding talk shows, but disagreed regarding seminars and debates.  (Commission Meeting Minutes, January 14, 1992.)
The Commissioners agreed with the public’s comments, and voted to include seminars and debates within the definition of “speech.”  (Id.)  It also adopted staff’s recommendation excluding “talk show.”
  (Id.)  In its “Final Statement of Reasons,” staff again stated that the Commission opted to exclude “talk show” from the definition of “speech given,” “because the commission determined that fees paid for broadcast appearances were not intended in the application of the statutes limiting honoraria.”  (Staff Final Statement of Reasons, undated.)
The first opportunity the Commission had to interpret this regulation in an advice letter was the Tribe letter of 1995.  As discussed above, Mr. Tribe inquired as to whether hosting a radio program regarding outdoor activities was a speech within the honoraria ban.  We concluded, adhering to the Commission’s decision, that “such activity does not constitute giving a speech” and advised that the honoraria ban would not prohibit such employment.  (Tribe, supra.)   We analyze the same question herein.  Our conclusion in this letter is limited to whether or not hosting a call-in radio show is a “speech” under the Act.  We conclude that it is not.  Because radio shows do not fit within the rule prohibiting honoraria, we need not look to any exception.
   
You stated that the payments you receive from the radio broadcasting company for hosting a call-in, radio talk show would be subject to the same agreement as any other employee.  These payments would be earned income.  This income will be subject to reporting and conflict-of-interest requirements under the Act.  

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Heather M. Rowan

Counsel, Legal Division

HMR:jgl
� Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


� Section 89502 includes among those who may not accept any honorarium elected state officers, elected officers of local government agency, or any individual listed in Section 87200 of the Act. 


� Bracketed language presents an option that the Commission may include, exclude, or revise at the time of adoption.


� The current definition of “speech given” in Regulation 18931.1 is: “For purposes of Government Code Section 89501 through 89506, “speech given” means a public address, oration, or other form of oral presentation, and includes participation in a panel, seminar, or debate. . ..”





� Advice letters not aligned with the Commission’s intent in enacting the limited definition of “speech given” in Regulation 18931.1 are rescinded.  (Giovati Advice Letter, I-06-221 and Spitzer 


Advice Letter, A-06-029.)





