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September 8, 2007
Joseph K. Lyou
5310 W. 137th Street

Hawthorne, California 90250-6422
RE:
Your Request for Advice


Our File No. A-07-138
Dear Mr. Lyou:

This letter responds to your request for advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
   Our advice is based on the facts presented in your request.  The Fair Political Practices Commission does not act as a finder of fact when it renders advice.   (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71; Section 83114.)
QUESTION


You received several items (see “Facts”) as a result of attending a friend’s wedding. What, if any, of these items are subject to the Act’s gift reporting provisions?
CONCLUSION

You must report the hotel accommodations as a gift.
FACTS


You serve as the Governor’s appointee to the South Coast Air Quality Management District’s Governing Board.  On July 6, 2007, you and your wife traveled to South Lake Tahoe, California to attend a friend’s wedding.  You received a variety of gifts during your weekend there.  Upon your arrival, you received a gift bag that included a picture frame, a candle, and other miscellaneous items.  The bride and groom provided these gift bags to everyone in attendance, about 40 people.

The groom’s parents hosted a rehearsal dinner the night before the wedding, and they invited all guests to attend.  After the wedding, guests were provided dinner at a reception, and the following day, the bride and groom hosted a brunch to which all guests were invited. The bride and groom also insisted on paying for your two-night hotel accommodation.  While they also paid for the hotel accommodations for some of the other guests, they did not pay for everyone.

The value of the gifts you received was:


Gift bag ………………………………………………..….. $ 25.00


Rehearsal dinner (your meal) …………………………..…. $ 25.00


Wedding reception dinner (your meal) …………………… $ 35.00


Brunch (your meal) ……………………………………….. $ 15.00


Hotel accommodations …………………………………… $190.00


The couple asked that, in lieu of gifts, contributions be made to the Arthritis Foundation, Southern California Chapter, a nonprofit organization.  You and your wife made a contribution of $100 to this organization in honor of the bride and groom.

ANALYSIS


The Act generally defines a gift as “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received.” (Section 82028(a).)  Because the “payments” you received, as identified above, conferred a personal benefit, they are considered gifts unless an exception applies.
The Act also imposes certain reporting obligations, requiring public officials to disclose certain sources of a gift if the gift is valued at $50 or more.  (Sections 87207 and 87302.)  In addition, Section 89503(c) and Regulation 18940.2 prohibits designated employees of a state or local agency from accepting gifts from any single source in any calendar year totaling more than $390 if the employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interests.
  
However, Section 89503(e)(2) provides that the gift limit does not apply to wedding gifts and gifts exchanged between individuals on birthdays, holidays, and similar occasions, provided that the gifts exchanged are not substantially disproportionate in value.  Furthermore, Regulation 18942(a) provides that the Act’s definition of “gift” does not include certain items, among which are:
(8) Gifts exchanged between an individual who is required to file a statement of economic interests and another individual, other than a lobbyist, on holidays, birthdays, or similar occasions to the extent that the gifts exchanged are not substantially disproportionate in value.  For purposes of this subdivision, … ‘gifts exchanged’ includes food, beverages, entertainment, and nominal benefits provided at the occasion by the honoree or another individual, other that a lobbyist, hosting the event.”  (Emphasis added.)
The original intent for excepting gifts between individuals on special occasions from the Act’s definition of gift
 was based upon a recognition that exchanges of gifts that flowed from familial ties or close personal relationship were not considered the type of transactions that would likely be within the policy considerations of the Act, because such exchanges are not done with the intent to influence or curry political favor with the recipient.
  
  The language italicized above was added to the regulation and adopted by the Commission in May 2006.  This language was intended to clarify that “gifts exchanged” included “gifts” received in the form of benefits (food, beverages, entertainment, and nominal items) by guests at certain events, such as weddings, where the guests traditionally provide gifts to the hosts of the event.  In other words, when a person attends a wedding and brings a gift for the bride and groom, the benefits received by the guest in attending the function are considered as part of the “gifts exchanged,” to the extend the exchange is not substantially disproportionate in value.
You have indicated that you and your wife, at the request of the bride and groom, made a $100 gift to the Arthritis Foundation.  Guests invited to the wedding were each provided a gift bag, dinner at the rehearsal, dinner at the reception, and a brunch the following day.  The benefits you received as part of the wedding are “gifts exchanged” under the Act, and the value of these gifts was not substantially disproportionate in value with the gift you made.

Accordingly, you need not report these items.  However, you must report, the value of the hotel accommodations because, although you received this benefit in connection with your attendance at the wedding, it is not “food, beverages, entertainment,” or a “nominal benefit” provided at “the occasion” as required for the exception to apply under Regulation 18942(a)(8).
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
William J. Lenkeit


Senior Counsel, Legal Division
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� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


.


� For purposes of our analysis, we will assume your position is designated in your agency’s conflict of interest code and that you are required to report these interests on your statement of economic interests.


� The origins of this exception can be traced to Regulation 18727, which was adopted by the Commission in 1978.  The regulation was repealed in 1993 when the Commission adopted Regulation 18942.  The substance of regulation 18727 was included in subdivision (a)(7) and (8) of Regulation 18942.


� See Staff Memorandum to Commission, “Prenotice Discussion of Amendments to Regulations 18942 and 18944 – Gift Regulations Involving Wedding Gifts, Baby Showers and Receptions,” January 25, 2006.







