
FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION 
428 1 Street • Suite 620 • Sacramento. C A 95814-2329 

(916) 322-5660 • Fax (916) 322-0886 

Carol Federighi 
Mayor, City of Lafayette 
4 Quail Run 
Lafayette, California 94549 

RE: Your Request for Advice 
Our File No. A-07-139 

Dear Ms. Federighi: 

September 14,2007 

This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of­
interest provisions of the Political Reform Act (the "Act"). I Please note that our advice is 
based solely on the provisions of the Act. We therefore offer no opinion on the 
application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of 
interest. However, you should seek additional assistance from the Attorney General's 
office or from your agency's legal counsel regarding Article XII, Section 7 of the 
California Constitution which prohibits state and local officers from accepting free or 
discounted transportation from a transportation company. 

QUESTION 

Are you prohibited by the Act from accepting an invitation from the French­
American Foundation to attend a conference in Paris, France where free meals, travel, 
hotel accommodations, an evening concert and a tour of the frigate L 'Hemziane will be 
provided? 

CONCLUSION 

As long as distribution of the travel tickets, hotel accommodations and related 
meals are directed and controlled by the French American Foundation these items are not 
subject to the Act's gift limits and you are not prohibited from accepting them, but you 

I The Pol itical Reform Act is contained in Government Code Sections 81 ()(X) through 91014. All 
statutory references are to the Government Code. unless otherwise indicated. The regulations of the Fair 
Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California 
Code of Regulations. All regulatory references are to Title 2. Division 6 of the California Code of 
Regulations. unless otherwise indicated. ~.;;,; 



File No. A-07-139 
Page No.2 

must report these items as gifts on your annual statement of economic interests. The 
value of admission, and informational materials provided at the conference are not 
considered gifts and are not reportable. If your pro rata share of the evening concert 
exceeds $50, it is reportable and subject to the Act's $390 gift limit. The tour of the 
frigate L 'Hermione would also be subject to the Act's gift limit and reporting 
requirements. 

FACTS 

You are the Mayor of the City of Lafayette, California. You and your spouse 
have been invited to an event hosted by the French-American Foundation, which is a 
non-profit 501(c)(3) tax exempt organization under the Internal Revenue Code. The 
event is a three-day conference in Paris, France marking the 250th anniversary of the birth 
of the Marquis de Lafayette. All of the mayors of cities in the United States named after 
the Marquis de Lafayette have been invited to attend. The suggested program provided 
to you by the event organizers states that the main goal of the conference will be to 
launch a discussion in the media concerning French public awareness of the overall 
reality of the United States and how French public awareness of the United States 
remains caricatured. There will be discussions about the creation of the transatlantic link 
between the United States and France and exchanges of views on the world of business, 
education, health, politics and French-American relations. 

Admission to the conference is free and meals will be provided. There will be an 
evening concert offered on the second day of the conference and a tour of the frigate 
L 'Hermione offered on the fourth day of the conference. The French-American 
Foundation has secured air line tickets from Air France for conference attendees and their 
spouses, and has arranged hotel accommodations for these guests at the Hotel Concorde 
La Fayette. You received an e-mail from the French-American Foundation stating that 
the airline tickets and the hotel rooms for the conference have been given to the French­
American Foundation and the Foundation has direction and control over who will be 
given those accommodations. I also informed you by telephone to contact the Attorney 
General's office for further advice regarding the constitutional ban on travel payments 
from a travel company. 

ANALYSIS 

Gifts Generally 

Section 87203 provides that H[e]very person who holds an office specified in 
Section 87200 shall ... file a statement disclosing his [or her] investments, his [or her 1 
interests in real property and his [or her] income .... " Income includes gifts. (Section 
82030.) As the mayor of the City of Lafayette, you are a person who holds an office 
specified in Section 87200. Additionally, Section 89503(a) provides that no elected 
officer of a local government agency shall accept gifts from any single source in any 
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calendar year worth in excess of the gift limit. The current gift limit is $390. (Regulation 
18940.2.) Gifts of $50 or more in value must be reported. (Section 87207(a)(1 ).) 
A "gift" is "any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent 

that consideration of equal or greater value is not received .... " (Section 82028(a).) 

Exceptions for Travel Payments 

However, where a gift is a gift of travel, Section 89506 controls whether the gift 
is subject to the gift limit. (Section 89506(b).) Section 89506 provides: 

"(a) Payments, advances, or reimbursements, for travel, including 
actual transportation and related lodging and subsistence that are 
reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue 
of state, national, or international public policy, are not prohibited or 
limited by this chapter if either of the following apply: 

"(1) The travel is in connection with a speech given by the elected 
state officer, local elected officeholder, candidate for elected state office or 
local elected office, an individual specified in Section 87200, member of a 
state board or commission, or designated employee of a state or local 
government agency, the lodging and subsistence expenses are limited to 
the day immediately preceding, the day of, and the day immediately 
following the speech and the travel is within the United States. 

"(2) The travel is provided by a government, a governmental 
agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide 
public or private educational institution, as defined in Section 203 of the 
Revenue and Taxation Code, or a by a person domiciled outside the 
United States which substantially satisfies the requirements for tax exempt 
status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code." 

It appears that the conference you described in your letter is reasonably related to 
an issue of state, national, or international public policy pursuant to the exception in 
Section 89506 because the conference sessions will be used to discuss issues related to 
French-American public relations and governmental policies. Moreover, you stated that 
the event is hosted by the French-American Foundation, which is a non-profit 
organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue 
Code. Consequently travel, lodging and related subsistence from the Foundation will be 
exempt from the gift limits of the Act. However, you must still report these payments as 
discussed below. 
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Public officials must disclose gift amounts on their annual statement of economic 
interests (Form 700). Public officials must report any gifts of $50 or more from a single 
source in a calendar year. In determining the treatment of the gift, it is necessary to 
determine who the source of the gift is. "A person is the source of a gift if the person 
makes a gift to an official and is not acting as an intermediary." (Regulation 18945(a).) 
Because the French-American Foundation has informed you that they have direction and 
control over the use of the airline tickets and hotel accommodations the source of these 
gifts is the French-American Foundation and not Air France or the Hotel Concorde 
LaFayette. Therefore, you will need to report the source of these payments as the 
French-American Foundation. We note, however, that our assistance is based on the 
facts you present; the Commission does not act as a finder of fact when it provides 
informal assistance. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 

The Act requires that whenever goods or services must be reported, the amount to 
be reported is the "fair market value" as of the date the official receives or is promised 
the goods or services. This means you should report the amount you would pay to obtain 
the goods or services on the open market, not necessarily the amount paid by the French­
American Foundation to provide the goods or services. You are required to append a 
description of the goods, services, facilities, or other thing of value to your statement of 
economic interests. (Section 82025.5; Regulation 18946.) 

Travel Gifts to Spouses 

Gifts of travel, such as tickets, given directly to members of an official's 
immediate family are not considered gifts to the official, unless the gifts confer a personal 
benefit on the official. (Regulation 18944(b).) A gift given to a member or members of 
an official's immediate family confers a "personal benefit" on an official when any of the 
following factors apply: 

(1) The official enjoys direct benefit from the gift, except for a benefit of nominal 
value. 

(2) The official uses the gift, and the official's use is not nominal or incidental to 
the use by the member or members of the official's immediate family. 

(3) The official exercises discretion and control over who will use or dispose of 
the gift. 

In your case the invitation from the French-American Foundation states it is to be 
used by you and your spouse. Though you may receive some benefit by having your 
spouse attend the conference with you, this benefit is incidental rather than direct 
considering you are receiving the same gift from the Foundation as has been offered to 
your spouse. Therefore, you would have no need to use the portion of the gift that has 
been offered to your spouse. You do not have direction and control over who will use or 
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dispose of the gift because there is no indication that the Foundation's invitation can be 
extended to anyone other than you and your spouse. Thus, the gift offered to your spouse 
is not a gift to you and you do not need to report it on your statement of economic 
interests. 

Conflict of Interest Disqualification 

In addition, a public official who receives gift(s) of $390 or more from a third 
party may have a financial conflict of interest under the Act. (Sections 87100 et seq.) 
The official must disqualify himself or herself from voting or otherwise participating in a 
governmental decision affecting that source, if the payment was received or promised to 
the official within 12 months preceding the decision. Note that while a gift of more than 
$390 is permissible when the gift limits do not apply, as is the case in your situation, a 
gift at that amount can still result you being disqualified from participating in 
governmental decisions. Therefore, if you accept the invitation to the conference from 
the French-American Foundation and it is valued at $390 or more, you may be prohibited 
from participating in governmental decisions in your capacity as mayor of Lafayette if 
they involve the French-American Foundation. If this occurs you should seek further 
assistance. 

Conference Fees and Informational Material 

Free or reduced-rate admission for a public official to an informational conference 
or seminar (when the official is not giving a speech) does not constitute a gift to an 
official. (Section 82028; Regulation 18942; 18942.1.) Any informational material, such 
as briefings, lectures, books, reports, handouts, pamphlets, or briefing notebooks, that an 
official receives at a conference are not subject to gift limits or reporting. Therefore, you 
do not need to report the value of admission to the conference or the value of any 
informational materials that are supplied to you as part of the conference because these 
items are not gifts under the Act. (Regulation 18942.1(a).) Nevertheless, since this 
exception only applies to the cost of admission to the conference and the value of any 
information provided, any meals or beverages you receive at the conference would still 
be considered gifts to you for purposes of the gift rules described above. 

As part of the conference there will also be a tour of the hull of the L' Hermione 
offered on the fourth day. The L 'Hennione is the frigate used by Lafayette to sail to 
America in 1780 and will sail to the United States in 2010. The Commission has 
interpreted "informational material" to include informational tours. (In re Spellman 
(1975) 1 FPPC Ops. 16.) "Informational material" means any item which serves 
primarily to convey information and which is provided to an official for the purpose of 
assisting him or her in the performance of his or her official duties. Informational 
material may include on-site demonstrations, tours, or inspections designed specificaJly 
for public officials. (Briggs Advice Letter, No. A-93-21O.) The acquisition of adequate 
information is essential to sound legislative and administrative action. It is not the 
purpose of the Political Reform Act to interfere in any way in the free flow of 
information to officials. Only financial pressures and inducements are sought to be 
limited and disclosed. (In re Spellman, supra, 1 FPPC Ops. 16.) 
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We have looked at several factors when determining whether a tour is indeed 
informational material, including the fact that the tour will primarily convey information, 
the tour is specifically designed for public officials, and the tour was formally structured 
to convey information to the officials. We also look to see that the tour does not appear 
extravagant in value or nature in relationship to the information conveyed. (Barker 
Advice Letter, No. 1-93-186.) The tour of the L 'Henn;olle offered on the fourth day of 
the conference does not appear to be for the purpose of assisting officials in performance 
of their official duties, thus the value of the tour would be subject to the Act's gift limits 
and reporting. 

Invitation Only Events 

For invitation only events, like private concerts not open to the general 
public, public officials who attend are deemed to have received a gift equal to the 
pro rata share of the cost of the event, including the costs of the rental facilities 
and any entertainment provided. Regulation 18946.2 (b) and (c) provides: 

"(b) Invitation-Only Events ... when an official or candidate 
attends an invitation-only event such as a banquet, party, gala, 
celebration, or other similar function, other than a nonprofit or 
political fundraiser as set forth in Regulation 18946.4, the value 
received is the official's or candidate's pro rata share of the cost of 
the event, plus the value of any specific item that is presented to 
the official or candidate at the event. 

"( c) Pro rata share of the cost of the event. The term 'pro rata share 
of the cost of the event' means the cost of all food and beverages, 
rent of the facilities, decorations, entertainment, and all other costs 
associated with the event, divided by the number of acceptances or 
the number of attendees." 

Therefore, should you attend the evening concert portion of the conference you 
will need to determine your pro-rata share of the cost of this event. If your pro-rata share 
exceeds $50 it is subject to the $390 gift limit. 

SKB:jgl 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

Sincerely, 

Scott Hallabrin 
General Counsel 

~'f(.~ 
By: Sukhi K. Brar 
Counsel, Legal Division 


