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September 19, 2007
LeeAnn Williams
1001-175 West Lambert Road

La Habra, California  90631
 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-07-142
Dear Ms. Williams:

This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your questions are general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)
QUESTION
Must a group that plans to address some recent school board decisions register as a committee?  
CONCLUSION
If the group receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year, or pools funds totaling $1,000 or more in a calendar year for the purpose of supporting or opposing candidates or ballot measures (including a recall measure), the group will become a “recipient” committee and will incur campaign disclosure reporting obligations pursuant to the Act.    
FACTS
Several citizens in your community are concerned with recent decisions made by your local school board and you would like to vocalize your concerns as a group.  You indicate that the group will not support or oppose any candidates or ballot measures.  However, the group will address a possible recall of board members, address two recent decisions regarding school district issues, and send a mailer and a telephone broadcast to inform citizens of the board’s recent decisions. 
ANALYSIS
The Act imposes reporting requirements on candidates and “committees.”  A recipient committee is any person or combination of persons who receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  (Section 82013(a).)  In addition, when two or more individuals pool money to make contributions or expenditures totaling $1,000 or more in a calendar year, they are required to file as a single recipient committee under Section 82013(a).  (Lowell Advice Letter, No. I-95-015; Culver Advice Letter, No. I-94-00; Mark, et al. Advice Letter, No. I-93-139; Gross Advice Letter, No. A-93-128.)
The terms “contribution” and “expenditure” are generally defined as any monetary or non-monetary payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not received.  (Section 82015; Regulation 18215(a).)  A payment is “made for political purposes” if it is for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure.  (Regulations 18215(a)(1); 18225(a)(1).)  
You indicate that the group will address a possible recall of school board members.  The Act defines “measure” to include a recall.  (Section 82043.)  A recall proposal becomes a “measure” when proponents begin circulating petitions to qualify the proposal for the ballot.  (In re Fontana (1976) 2 FPPC Ops. 25.)  Once a proposal becomes a measure, all contributions received and expenditures made must be reported, including those received and made before the campaign reporting requirements were triggered.  (Angus Advice Letter, No. A-97-173.)  

An “independent expenditure” is a payment in connection with a communication that expressly advocates the election or defeat of a candidate, the passage or defeat of a ballot measure, or which unambiguously urges a particular result in an election.  (Section 82031.)  A communication “expressly advocates” the nomination, election or defeat of a candidate or the qualification, passage or defeat of a measure if: (1) it contains express words of advocacy such as “vote for,” “elect,” “support,” “cast your ballot,” “vote against,” “defeat,” “reject,” “sign petitions for,” or (2) it otherwise refers to a clearly identified candidate or measure so that the communication, taken as a whole, unambiguously urges a particular result in an election. (Regulation 18225(b)(2).)
You state that the group plans to send a mailer and a telephone broadcast message to inform citizens of some recent decisions made by the school board members.  If the communications that are sent to educate citizens about the school board’s decisions do not contain express advocacy, there are no disclosure requirements under the Act.  However, if the communications advocate either support for or opposition to a candidate or measure (including a recall petition), then payments made for the costs of that communication will be reportable if the expenditures total $1,000 or more in a calendar year. 
Therefore, if the group receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year or pools money to make expenditures of $1,000 or more in a calendar year, the group will qualify as a recipient committee under the Act.  The first filing required for a recipient committee is the Statement of Organization (Form 410), which is due within 10 days of receiving contributions totaling $1,000.  (Section 84101.)  If the contributions received or expenditures made are for the purpose of qualifying or supporting a potential recall, the committee will be required to file periodic campaign reports as a primarily formed ballot measure committee.  (Section 82047.5.)  The filing requirements for primarily formed ballot measure committees are explained in detail in the FPPC Campaign Information Manual 3, which is available on our website.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.


Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Political Reform Counsultant


Technical Assistance Division
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�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The Regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





