September 27, 2007
Phoebe K. Helm

Interim Superintendent/President 

Hartnell College

156 Homestead Avenue

Salinas, CA 93901-1628

Re:
Your Request for Advice

Our File No.  A-07-144

Dear Ms. Helm:

This letter is in response to your request for advice on behalf of Hartnell College Board of Trustee Aaron Johnson, regarding the post-employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  
This letter should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place.  (See Regulation 18329(b)(8)(A), enclosed.)  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Section 1090.  
QUESTION

May Aaron Johnson, a member of the Hartnell College Board of Trustees (the “Board”) who plans to resign from his position, appear before or communicate with the Board after he resigns in order to solicit business for his law firm?
CONCLUSION


The Act’s one-year ban prohibits a local official from making an appearance before or communication with his or her former agency, for compensation, to influence any legislative or administrative action, or a discretionary act including entering into a legal services agreement.  

Therefore, Mr. Johnson may not for a period of one year after leaving the Board, represent for compensation any other person (including a business entity) by communicating or appearing before the Board for the purpose of influencing any contract. 

However, this prohibition would not apply if Mr. Johnson makes an appearance or communication before the Board solely to represent his personal interests as defined in Regulation 18702.4(b)(1), nor would it prevent another member of the law firm from appearing as long as Mr. Johnson’s name is not used in the appearance.  (See discussion below.)
FACTS


Aaron Johnson, a current member of the Hartnell College Board of Trustees (“Board”) will be resigning and permanently leaving the board sometime in November 2007.  During our telephone conversation of September 25, 2007, you stated that Mr. Johnson wishes to provide legal services to the Board after he resigns.  He is a partner at a law firm that has no current business relationship with the Board. He wishes to appear before or communicate with the Board after he resigns in order to solicit business for his law firm

You wish to know whether there are any restrictions regarding Mr. Johnson’s ability to obtain and provide legal representation. 
ANALYSIS


Local governmental officials who leave government service are subject to the Act’s one-year ban for local officials in Section 87406.3.
  Generally, this restriction prohibits certain former local officials from communicating, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing any legislative or administrative action, or any discretionary act such as the issuing, amending, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (Section 87406.3; Regulation 18746.3, copies enclosed.)  


Section 87406.3(a) provides:
“(a) A local elected official, chief administrative officer of a county, city manager, or general manager or chief administrator of a special district who held a position with a local government agency as defined in Section 82041
 shall not, for a period of one year after leaving that office or employment, act as agent or attorney for, or otherwise represent, for compensation, any other person, by making any formal or informal appearance before, or by making any oral or written communication to, that local government agency, or any committee, subcommittee, or present member of that local government agency, or any officer or employee of the local government agency, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”

The one-year ban of Section 87406.3 applies to certain employees or officers of local governmental agencies including local elected officials, chief administrative officers of counties, city managers, and general managers or chief administrators of special districts. (Section 87406.3(a).)

In addition, Regulation 18746.3(a) states: 


“(a) The prohibitions of Government Code section 87406.3 apply to a public official who, on or after July 1, 2006, holds a position as a:

“(1) Local elected official;

“(2) Chief administrative officer of a county;

“(3) City manager, including the chief administrator of a city; or

“(4) General manager or chief administrator of a special district who holds a position with a local government agency as defined by Government Code section 82041, including the general manager or chief administrator of an air pollution control district or air quality management district.”

You ask about Mr. Johnson, a Trustee who intends to leave the Board in November 2007.  As a member of the Board, Mr. Johnson is a local elected official.  Hartnell Community College is a local government agency.
  Therefore, the provisions in Regulation 18746.3(a) apply.  


Subdivision (b) of Regulation 18746.3 provides a six-step process that can be used to determine whether the one-year ban for local officials applies to a particular situation.  It provides that a public official covered under Regulation 18746.3(a) is prohibited from making any appearance or communication if all of the following apply: 
(1) The official has permanently left, or is on leave of absence from, his or her local office or employment; 
(2) The appearance or communication is made within 12 months of leaving that particular office or employment; 
(3) The public official is compensated, or promised compensation, for the appearance or communication;  
(4) The appearance or communication is made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person; 
(5) The appearance or communication is made for the purpose of influencing any legislative or administrative action, or any discretionary act involving the issuance, amending, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property;  
(6) The appearance or communication is made before any officer or employee before or with any local agency the official worked for or represented during the 12 months before leaving local governmental office or employment, or with any agency under the direction or control of the official’s former agency. 

Accordingly, we apply the factors in Regulation 18746.3(b) to the facts presented in your request for advice.

Step 1 – Has the local official left his or her local office or employment? 
Subdivision (b)(1) of Regulation 18746.3 provides that an official has left his or her office or employment if the official has either permanently left local government service or is on a leave of absence.  

You stated in our telephone conversation of September 24, 2007 that Mr. Johnson intends to permanently leave the Board in November 2007.  Therefore, this requirement will be met.


Step 2 – Will the appearance or communication be made within 12 months after leaving local office or employment?  Subdivision (b)(2) of regulation 18746.3 provides that the ban is in effect for one year after leaving local government service. 

If Mr. Johnson appears before the Board within 12 months of permanently leaving local office, this requirement will also be met.


Step 3 – Is the appearance or communication for compensated services? 
An official’s activity must be for compensated services to be prohibited.  However, an exception has been made for payments made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services. 

You stated that Mr. Johnson plans to appear or communicate with the Board to solicit legal services on behalf of a law firm.  As a partner of that firm, Mr. Johnson would be compensated for the appearance.  Therefore, this requirement will also be met. 

Step 4 – Will the appearance or communication be made on behalf of any other person?  Under the Act, business entities are generally treated as separate persons, apart from the owners.  Thus, the one-year ban for local officials may apply with respect to appearances on behalf of a business, unless an exception applies. (Caplan Advice Letter, No. A-95-309.) 

You stated that Mr. Johnson will be offering legal services as an employee or representative of a law firm, a business entity with two or more partners.  He would not be representing a “personal interest” as defined under Regulation 18702.4(b)(1) such as a wholly owned business entity, or a business entity over which he exercises sole direction and control.  Therefore, the exception for “personal interests” would not apply, and he would be deemed to be making an appearance or communication on behalf of another person if he appears before the Board on behalf of the law firm.

Step 5 – Will the appearance or communication be made for the purpose of influencing legislative
 or administrative action,
 or any other action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property?  
�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.  


	� Please note local officials leaving government service are also subject to restrictions when negotiating prospective employment.  Prior to separation from government service, a public official is prohibited under Section 87407 and Regulation 18747 from making, participating in making, or influencing a “governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.”  


	� Under Section 82041 “‘Local government agency’ means a county, city or district of any kind including school district, or any other local or regional political subdivision, or any department, division, bureau, office, board, commission or other agency of the foregoing.” 


	� See Lepowsky Advice Letter, No. A-04-096.


	� Under Section 87406.3(d)(2) “‘[l]egislative action’ means the drafting, introduction, modification, enactment, defeat, approval, or veto of any ordinance, amendment, resolution, report, nomination, or other matter by the legislative body of a local government agency or by any committee or subcommittee thereof, or by a member or employee of the legislative body of the local government agency acting in his or her official capacity.”





	� Under Section 87406.3(d)(1), “‘[a]dministrative action’ means the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any local government agency of any matter, including any rule, regulation, or any other action in any regulatory proceeding, whether quasi-legislative or quasi-judicial.  Administrative action does not include any action that is solely ministerial.”  








