September 4, 2007
Naaz Alikhan
1512 Sheridan Avenue

Roseville, CA 95661

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-07-146
Dear Ms. Alikhan:


This letter is in response to your request for advice regarding your duties as a member of the Roseville Design Review Committee under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your questions are general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)

Also, please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090.  For example, governmental agencies may maintain lists of “incompatible activities,” which are not part of the Act.  You should consult your City Attorney to ensure that you do not engage in outside employment that Roseville has determined to be incompatible with your responsibilities to the city.

 

QUESTION


Does the Act restrict you from accepting private employment while serving as a public official?

CONCLUSION


The Act does not bar you from accepting private employment; however, outside employment may disqualify you from participating in future Design Review Committee decisions that affect your client.

 

FACTS


You are a community member serving on the Design Review Committee in Roseville.  In your private capacity, you are an interior designer working for a local architectural firm.  Last year, an applicant came before the committee regarding a building design.  You had previously (approximately 6 years ago) performed work for the client but have not performed any work for him since that time.  The committee, with your affirmative vote, approved the project.  The applicant has now come to you in your private capacity requesting your interior design services.
  You have asked whether you may accept this private employment
 

ANALYSIS


There is nothing in the Act that prohibits a public official from accepting outside employment.  Thus you acceptance of the offer to perform design services, in itself, does not implicate the provisions of the Act.
  
Under the Act, however, outside employment may disqualify you from future governmental decisions that affect a client.  The Commission has developed an eight-step process for deciding whether an official has a disqualifying conflict of interest in a given governmental decision; we generally describe this process below.  (Regulation 18700(b)(1)-(8).)
Steps 1. and 2.  Are you a public official who may make, participate in making, or use your official position to influence a governmental decision?


The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to “public officials.”  (Sections 87100, 87103; Regulation 18700(b)(1).)  “Public official” is defined as “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency....”  (Section 82048.)  A “local government agency” means a county, city or district of any kind, including any county board or commission.  (Section 82041.) As a member of the city’s design review committee, you are a “public official” for purposes of the Act (see Sections 82041 and 82048), and the conflict of interest rules apply to you.

The Act’s conflict of interest provisions apply only where a public official “make[s], participate[s] in making or in any way attempt[s] to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.”  (Section 87100; Regulation 18700(b)(2).)  The Commission has adopted a series of Regulations which define “making,” “participating in making,” and “influencing” a governmental decision, and which provide certain exceptions to these actions.  (Regulations 18702-18702.4.)

Making or Participating in Making a Governmental Decision: A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency.  (Regulation 18702.1.)  A public official “participates in making a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant substantive or intervening review, the official negotiates, advises or makes recommendations to the decision-maker regarding the governmental decision.  (Regulation 18702.2.)  When, as a member of the design review board, you review plans for possible approval, you will be making a governmental decision.  You are also “participating” in a government decision when you are involved in making recommendations to the other city bodies.

Using Your Official Position to Influence a Governmental Decision: Public officials are also prohibited from “influencing” a governmental decision.  There are two rules as to whether a public official uses or attempts to use his or her official position to influence a governmental decision.  The first rule applies when the governmental decision is within or before the public official’s own agency or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the public official’s agency, but the public official is not a decision-maker per se.  (Regulation 18702.3(a).)  In that case, if “the official contacts, or appears before, or otherwise attempts to influence, any member, officer, employee or consultant of the agency” then he or she is attempting to influence a governmental decision.  This includes, but is not limited to, “appearances or contacts by the official on behalf of a business entity, client, or customer.” (Ibid.)

The second rule applies when the governmental decision is within or before an agency other than the public official’s own agency, or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the public official’s agency.  (Regulation 18702.3(b).)  Under this rule, the official cannot act or purport “to act on behalf of, or as the representative of, his or her agency to any member, officer, employee or consultant of an agency” to influence a decision.
  (Ibid.)

Based on your facts, this factor could be met with respect to future applications before your agency of the client.
Step 3.  What are your economic interests?


The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to conflicts of interest arising from economic interests.  A public official has an economic interest in:

 

· A business entity in which he or she has a direct or indirect
 investment of $2,000 or more (Section 87103(a); Regulation 18703.1(a)); or in which he or she is a director, officer, partner, trustee, employee or holds any position of management (Section 87103(d); Regulation 18703.1(b));

· Real property in which he or she has a direct or indirect interest of $2,000 or more (Section 87103(b); Regulation 18703.2);

· Any source of income, including promised income, which aggregates to $500 or more within 12 months prior to the decision (Section 87103(c); Regulation 18703.3);

· Any source of gifts to him or her if the gifts aggregate to $390 or more within 12 months prior to the decision (Section 87103(e); Regulation 18703.4);

· His or her personal finances, including those of his or her immediate family -- this is the “personal financial effects” rule.  (Section 87103; Regulation 18703.5.)

We assume your prospective client will be a source of income to you of $500 or more.  In addition, you also have an interest in your personal finances and those of your immediate family.  (Regulation 18703.5.)  A governmental decision will have an effect on this economic interest if the decision will result in the personal expenses, income, assets, or liabilities of the official or his or her immediate family increasing or decreasing.  You have not specifically referenced any other economic interests; therefore, we limit our discussion to your economic interest in your client as a source of income.

Step 4.  Are your economic interests directly or indirectly involved in the decision?

“In order to determine if a governmental decision’s reasonably foreseeable financial effect on a given economic interest is material, it must first be determined if the official’s economic interest is directly involved or indirectly involved in the governmental decision.” (Regulation 18704(a).) 
The answer to this question determines the level at which an effect of a given decision on the economic interest will be deemed “material.”  Because we do not have full information on the potential governmental decisions in which you may be confronted with, we provide you with the language of Regulation 18704.1, which will assist you in making this determination in the future as the details of particular decisions become known:

 

“(a) A person, including business entities, sources of income, and sources of gifts, is directly involved in a decision before an official’s agency when that person, either directly or by an agent:

 

“(1) Initiates the proceeding in which the decision will be made by filing an application, claim, appeal, or similar request or;

 

“(2) Is a named party in, or is the subject of, the proceeding concerning the decision before the official or the official’s agency.  A person is the subject of a proceeding if a decision involves the issuance, renewal, approval, denial, or revocation of any license, permit, or other entitlement to, or contract with, the subject person.”
With respect to personal financial effects, Regulation 18704.5 provides that a public official or his or her immediate family is deemed to be directly involved in a governmental decision that has any financial effect on the personal finances of the public official or his or her immediate family.  This might be the case should the governmental decision affect your future contracts with the client.
 

Steps 5. and 6.  Will there be a material and foreseeable financial effect on your economic interests?

Once a public official identifies his or her relevant economic interests, the official must evaluate whether the decision will have a material financial effect on any of those economic interests.  The official must find the applicable materiality standard in Commission Regulations.  (Section 87103; Regulation 18700(b)(5), Regulation 18705, et seq.)  In addition, the official must determine if a material financial effect is reasonably foreseeable.  An effect upon economic interests is considered “reasonably foreseeable” if there is a substantial likelihood that it will occur.  (Regulation 18706(a).)  Whether the financial consequences of a governmental decision are substantially likely at the time the decision is made depends on the facts surrounding the decision.  A financial effect need not be certain to be considered reasonably foreseeable, but it must be more than a mere possibility.  (Regulation 18706; In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops.  198.)
Generally, where a source of income is directly involved in a decision as an applicant or named party, materiality is presumed and disqualification is required.  With respect to the indirect standard, the applicable materiality standard varies depending on the nature of the source.

Indirectly Involved Business Entities:  For business entities that are indirectly involved in a governmental decision, Regulation 18705.1(c) provides the materiality standards.  Subdivision (c)(4) of this regulation applies to small business entities, and if any of the business entity economic interests identified above meet the following criteria in this subdivision, the financial effects of the decisions will be “material”: 
“(A) The governmental decision will result in an increase or decrease in the business entity’s gross revenues for a fiscal year in the amount of $ 20,000 or more; or,
 
�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The Regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  We assume from the facts you present that, at the time you voted on the project affecting the applicant, you had not received a promise of future income from, were not negotiating future employment with, and did not have any arrangement for future employment with, the applicant.  (See, Sections 87103(c) and 87407.)





�  Please be aware that other laws, outside the jurisdiction of the Fair Political Practices Commission (“Commission”) may restrict the ability of a public official to accept this employment, if it is determined that the activity is “incompatible.”  The Commission’s advice is limited to matters arising under the Act.  (Regulation 18329(b)(8)(d).)  We urge you to check with your city attorney to determine if there are other laws that may be applicable in light of the facts you present.


� Regulation 18702.4 provides several exceptions to the definition discussed above.  For example, there is an exception for the presentation of architectural, engineering, or similar drawings by the official to his or her own agency so long as the official has no other direct oral or written contact with the agency, except for necessary contact with agency staff concerning the processing or evaluation of the drawings or submissions prepared by the official.  In addition, there is an exception for appearances before a design or architectural review committee or similar body of which the official is a member to present drawings or submissions of an architectural, engineering or similar nature which the official has prepared for a client if the following three criteria are met:  (A) The review committee’s sole function is to review architectural or engineering plans or designs and to make recommendations in that instance concerning those plans or designs to a planning commission or other agency;  (B) The ordinance or other provision of law requires that the review committee include architects, engineers or persons in related professions, and the official was appointed to the body to fulfill this requirement; and (C) The official is a sole practitioner.  





� For purposes of Section 87103, “indirect investment or interest means any investment or interest owned by the spouse or dependent child of a public official, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the official, the official’s agents, spouse, and dependent children own directly, indirectly, or beneficially a 10-percent interest or greater.”  A public official’s “immediate family” includes only the official’s spouse and dependent children.  (Section 82029.) 








