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September 28, 2007
Nicholas Gonzales Yuen
2311 A Russell Street

Berkeley, California 94705

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-07-150
Dear Mr. Yuen:

This letter responds to your request for advice regarding the gift and income provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This advice is based on the facts presented.  The Commission does not act as a finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71; Section 83114.)

QUESTION


Are gift certificates you and your wife received from a company as a result of business referrals made for solar panel installations considered either gifts or income under the Act?

CONCLUSION


The gift certificates are not gifts under the Act but are income and must be reported on your statement of economic interests (Form 700) if the amount received is $500 or more in value, as discussed below.
FACTS


You are an elected official in Alameda County, serving on the Peralta Community College Board of Trustees.  Two year ago, you had solar panels installed on your house by a company called NextEnergy.  Pleased with the work NextEnergy performed, you and your wife referred acquaintances to the company when they were in the market for solar panels.  In addition, the New York Times interviewed you for a story about home solar power that included a picture of you and your wife with your home.  In the article, you mentioned NextEnergy as the company that performed the work on your home.  As a result of the publicity, NextEnergy received several referrals in Southern California, opening a new market for them.

NextEnergy has a referral program
 whereby they give gift certificates for Trader Joe’s to customers who make referrals that result in new business.  As a result of the referrals you made, you and your wife received two gift certificates, each worth $250.

In our telephone conversation on September 27, 2007, you stated that you were designated as a category one filer in your agency’s conflict of interest code, and are required to report gifts and income received from any source.
ANALYSIS

Section 81002 (c) provides that the assets and income of public officials that may be materially affected by their official actions should be disclosed.  To fulfill that purpose, the Act establishes requirements for certain public officials to file annual statements of economic interest, disclosing their financial interests.  (Section 87200, 87300, and 87302.)  Category one filers are required to report gifts and income received from any source.  Section 87302(b) states that when income is required to be disclosed, the statement shall contain the same information required under Section 87207 (a):

“(1) The name and address of each source of income aggregating five hundred dollars ($500) or more in value, or fifty dollars ($50) or more in value if the income was a gift, and a general description of the business activity, if any, of each source.”

In addition, the Act prohibits certain specified public officials from accepting gifts totaling more than $390 from any single source in a calendar year.  As a member of the Peralta Community College Board of Trustees, you are subject to these provisions.
Subject to certain exceptions, the Act defines “gift” as “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”  (Section 82028.)
“Income” is defined under Section 82030 (a) as:
“(a) … a payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, gift, including any gift of food or beverage, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer, reimbursement for expenses, per diem, or contribution to an insurance or pension program paid by any person other than an employer, and including any community property interest in the income of a spouse.”

In order to respond to your question, we must first determine whether the receipt of the gift certificates qualifies a “gift” or as “income.”  Generally, this determination hinges on whether or not “consideration of equal or greater value is received” in return for the payment.  
The Act does not specifically address referral fees.  However, Regulation 18703.3 provides, with respect to real estate agents, that “commission income” includes “a finder’s or other referral fee” for referring a party to a transaction.  In the Nord Advice Letter, A-96-131, we applied this principle to a public official who received a finder’s fee for “linking up a business with a financing institution” for private financing, and determined that this was the equivalent of “commission income.”  In the Wiener Advice Letter, No. I-04-107, we also found that a “finder’s fee” paid to a public official, who was not licensed as a real estate broker or agent, for bringing a buyer and seller together for a real estate transaction was also “income’ for purposes of the Act, “if consideration of equal or greater value is provided in exchange for the payment.”

Under the facts you have presented, it appears that it is an established business practice of NextEnergy to provide gift certificates to persons who make referrals that result in business to the company.  Under these facts, the certificates are provided in consideration for the referrals made and are, therefore, “income” under the Act.
You have indicated that the two $250 certificates were each issued jointly to you and your wife.
  Under these facts, your reportable income is equal to your community property share of the total income, which is $250 (($250 X 2) ÷ 2).  Because this amount does not meet the $500 threshold under the Act for reporting income, you are not required to report this income on your statement of economic interests.  If, however, you should make additional referrals and receive further referral fees, or other income, from NextEnergy aggregating to $500 or more during the reporting period, the full amount received must be reported.

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
William J. Lenkeit

Senior Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� We note that, according to the company’s website regarding its referral policy, “[i]f the person you are referring installs a NextEnergy solar system, you will receive a $250 gift certificate to Trader Joe's. You may submit as many referrals as you wish.”  This policy applies to anyone who makes a qualifying referral even if the referral is made by someone who is not a customer, according to a company representative. 


�  The determination as to what amount is reportable by you it strictly based on in whose name the certificates were actually issued.  If one certificate was issued to you and one to your wife, for example, you would have a different reportable amount than that specified above.  Commission advice is based on the facts presented.  The Commission does not act as a finder of fact.  (In re Oglesby, supra.)





�  In that case, you would also have a source of income economic interest in NextEnergy and may be precluded from participating in any governmental decisions in which they were involved.





