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October 30, 2007
Nancy L. Warren
Vice President – Legislative Affairs 

California Political Treasurers Association 
555 S. Flower Street, Suite 4210
Los Angeles, California 90071
Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-07-152
Dear Ms. Warren:

This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because you have not inquired about a specific decision we offer you informal assistance.
 (Regulation 18329(c).)
FACTS


You are the Vice President for Legislative Affairs at the California Political Treasurer’s Association.  This is the organization of accountants, bookkeepers, and attorneys who serve as treasurers for state and local political committees throughout the state.  You have posed a number of questions requesting clarification on recordkeeping and reporting responsibilities regarding a contributor’s address, occupation and employer.  We have examined your concerns and have provided general responses below.  
ANALYSIS
1. As a general matter will a committee comply with the law if the committee relies on address, occupation, and employer information provided by a contributor? 

Section 85700 requires a committee return contributions within 60 days of their receipt if the committee does not have certain information on file, such as the occupation of the contributor and his or her employer (Section 85700, subd. (a).)  Section 84211 requires, among other things, that a committee report the name, address, occupation and employer of any individual who contributes $100 or more in a calendar year.  If a committee is unable to acquire this information, Section 85700 requires the committee to return the contribution.  

Generally, a committee may rely on address, occupation and employer information provided by a contributor as long as it is not incomplete and the committee has no reason to believe that the information is inaccurate.  However, if the information on file is found to be inaccurate, even if the information was provided by the contributor and the committee has no reason to believe it is inaccurate, the committee may still be required to return a contribution.
  

2. May a committee accept “consultant”, “retired”, “student”, “philanthropist”, “homemaker,” “community activist,” “business person,” “entrepreneur,” “investor,” “real estate investor,” “volunteer,” “none” and “N/A” as occupations?

Black’s Law Dictionary defines “occupation” as “An activity or pursuit in which a person is engaged; especially a person’s usual or principal work or business.” “Consultant,” “student,” and “real estate investor” are acceptable responses to occupation when the information is provided by the contributor and the committee has no reason to believe the information is inaccurate.  “Philanthropist,” “business person,” “entrepreneur,” and “investor” are not acceptable responses because these terms are vague and do not effectively identify a person’s occupation.  “Volunteer” is acceptable if the contributor has no other occupation and “none” and “N/A” are acceptable responses if the contributor has no occupation and the committee has no reason to believe the information is inaccurate.  “None” should also be used if someone is not employed and is a homemaker or retired.  (Diridon Advice Letter No. A-06-173.)  If someone is employed as a “community activist” then that is an acceptable response for an occupation.  
3. If a contributor indicates that his or her employer is “self-employed” may a committee use this response on its report?

The term “self-employed” as response to “employer” may be used by a committee on its report if the contributor does not own or operate a business entity.  Otherwise, Section 84211 requires that if a contributor is self-employed they must provide the name of their business as their employer. 
4. If a contributor uses an acronym or abbreviation for his or her employer may a committee use this response on its report?

An acronym in the place of a full name of an employer may not be used by a committee on its report because Section 84211 requires that the full name be reported.

5. If a contributor does not provide his or her occupation or employer, may the committee rely on information obtained through an internet search or an on-line database maintained by a professional organization, the Secretary of State’s office or a local ethics commission when the information obtained through the on-line research is basically contemporaneous with the contribution (i.e., that the occupation/employer information found on the Secretary of State’s on-line database was related to a contribution received by another committee during the same two-month period as the committee received the contribution in question.)?

While it would be best to contact the contributor and ask them for their employer and occupation information directly, Section 85700 does not require that the information is obtained firsthand from the contributor.  Section 85700, subdivision (a), requires that a candidate or committee have the required information on file at the time of receiving the contribution or within 60 days thereafter.  Therefore, so long as accurate information required to be disclosed under Section 84211 is on file at the time of receiving the contribution or within 60 days thereafter, no particular method for obtaining the information is required by Section 85700.  (Fishburn Advice Letter No. A-04-110.)  Therefore, a committee may use online databases to find needed contributor information.  However, if such information is found to be inaccurate, the committee is not exempted from the requirement to return contributions under Section 85700.
6. If a contributor indicates that he or she is a “commissioner” or “board member” of a state or local government commission on which being a commissioner or board member is a volunteer position, or that he or she is a member of a city council in a jurisdiction in which this is not a full time job, may the committee use this information?  If a contributor lists his or her occupation as a “board member” or “volunteer” for a nonprofit organization, may the committee use this information?

What the Act is concerned with is accurate information on the source of campaign contributions.  If the contributor has no other employer or occupation where the contributor receives an income then an occupation as “board member” or “volunteer” for a nonprofit organization would be acceptable.  However, if the contributor has another position that serves as the contributor’s primary source of income that is the occupation and employer that should be used on the report.    

7. If a contributor provides a post office box rather than a street address, may the committee use this information on its report?

The Act requires that a contributor provide a street address.  Post office boxes are not permitted. (See Regulation 18421.2.)

8. May a committee use a business contributor’s “dba” if that is the name printed on the contribution check and the public is more likely to recognize the dba name than another name? 

A committee should report the contributor’s full legal name and if the contributor has a “dba” the committee should report the contributor’s full name followed by the contributor’s dba name. 
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Sukhi K. Brar

Counsel, Legal Division
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	�The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	� Informal assistance does not provide a requestor with immunity as formal advice does under Section 83114. 	


	�  Please note that the Act also provides that filing officers must review filings for completeness.  Section 81010(b) establishes that filing officers must determine whether required documents “conform on their face with the requirements of this title.” Although “conform on their face” is not defined in the Act, we have interpreted it to mean that the filing officer reviews the forms for errors or omissions.  (Diridon Advice Letter No. A-06-173.)  








