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October 30, 2007
Gary Miller

9111 Jim Bar Court

Elk Grove, CA 95924

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-07-163
Dear Mr. Miller:

This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental employment restrictions of the Political Reform Act (the “Act”).
  You should not construe this letter as assistance on any conduct that may have already taken place.  (See Regulation 18329(b)(8)(A).)  In addition, we base this letter on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because you seek general guidance, we provide you with informal assistance.

Please note that we base our advice solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-governmental employment laws such as Public Contract Code Section 10411.  We suggest you seek appropriate legal advice to determine if this or any other provisions outside the Act apply.
QUESTION
1.  What restrictions would the Act’s “permanent” and “one-year” revolving door bans place upon you as a California Department of Transportation (“Caltrans”) employee?

2.  For purposes of the revolving door provisions of the Act, does your state service terminate when you leave your job with Caltrans or after you “run out” your leave credits while on the state payroll? 

CONCLUSION

1.  The “permanent” and “one-year” bans apply to you.  You may work as a consultant for a private client on projects involving Caltrans or the California Military Department (the “CMD”) and the Governor’s Office of Homeland Security (the “OHS”), as long as you do not appear before or communicate with any of these entities or their employees, and the proceeding is not one that would be subject to the restrictions of the “permanent ban,” as discussed below.
2.  The Act’s post-governmental employment restrictions do not prohibit you from taking a job with another employer after you have ceased working for the state even though you remain on the state payroll to “run out” your leave credits.  Once you are no longer authorized to perform your duties at Caltrans and you stop performing them, the Act’s one year ban and the permanent ban regarding post-governmental employment will apply to any position you accept.

FACTS

You are an employee of the California Department of Transportation (“Caltrans”).  For nearly a four year period ending in July 2007, however, Caltrans assigned you to perform work exclusively for the CMD and the OHS.

Caltrans first loaned you to the CMD on September 8, 2003, while you were working for Caltrans as a Staff Services Manager II-M.  You originally reported to the CMD as a member of the California Homeland Security Training and Exercise Program (the “HSTEP”) and worked as a Public Works Exercise Coordinator.  In this role, you were responsible for planning, organizing, directing, monitoring, and evaluating emergency services exercises for first responders, critical incident managers (law enforcement, fire, medical, governmental agencies, and non-governmental organizations), and with city/county/state officials.  Additionally, you were responsible for providing subject matter expertise on public works issues and evaluating professional courses and seminars the program funded.   

Around October 15, 2003, you assumed the responsibilities of Resource Manager for the HSTEP.  Your new duties included coordinating all administrative activities of the HSTEP with the CMD such as budgets, administrative services, and personnel.  Additionally, you were responsible for processing all documents relative to grant management, developing draft budget change proposals, developing/coordinating an out of state travel plan, preparing contract request packages in coordination with contract managers, and coordinating training requests.  Subsequently, your responsibilities were extended to include supervising administrative efforts including personnel transactions for a number of state active military staff.  

In 2005, the CMD merged with the OHS.  You continued to work for the OHS in the position of Contracts Coordinator.  In this position your duties included working with contract managers to produce contract request packages, tracking the progress of each of the department’s contracts through the state approval process, reviewing billable items to ensure the items were billed consistently with the contracts, tracking contract expenditures, and providing various management reports on contracts and other special administrative assignments.  Moreover, although you reviewed billable items, the contract managers had the ultimate responsibility to approve or disapprove the charges.  

Finally, you returned to Caltrans in your current position of Staff Services Manager III on July 9, 2007.


During our telephone conversation on October 16, 2007, you clarified that your reason for asking for advice is so that you might better plan your eventual retirement from Caltrans.  You do not have a job offer from any particular contractor, and you have not begun any negotiations with the same.  There are two companies for which you would consider working after you retire from your state position.  Both companies contract with the Federal government’s Department of Homeland Security, and subcontract with the CMD and the OHS.

You also added that you have filed a Form 700, Statement of Economic Interests, since your first position as a manager with Caltrans.  
ANALYSIS


Public officials are subject to three categories of restrictions under the Act relating to post-governmental employment. One restriction, the ban against influencing prospective employment, applies before the official leaves public service. The other two, colloquially known as the “revolving door” prohibition and the permanent ban on “switching sides,” involve restrictions that apply after an official leaves public service. 

Prospective Employment

Section 87407, the ban against influencing prospective employment, provides:

“No public official shall make, participate in making, or use his or her official position to influence, any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.”
Section 82048 defines the term “public official,” in part, as “. . . every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency. . ..”  Caltrans is a state agency, as defined in Section 82049, and as an employee working for Caltrans, you are subject to this ban.

Under subdivision (c) of Regulation 18747, a person is a prospective employer of a public official if the official, either personally or through an agent, is negotiating or has an arrangement concerning prospective employment with that person.  Regulation 18747(c) provides:

“(1) A public official is ‘negotiating’ employment when he or she interviews or discusses an offer of employment with an employer or his or her agent.

“(2) A public official has an ‘arrangement’ concerning prospective employment when he or she accepts an employer’s offer of employment.

“(3) A public official is not “negotiating” or does not have an “arrangement” concerning prospective employment if he or she rejects or is rejected for employment.”
The Commission has construed the scheduling, conduct, and follow-up to an interview as one continuous process falling under the definition of “negotiating” employment. (Bonner Advice Letter, No. I-98-287.)  The Commission has not considered, however, the mere act of sending a résumé or application to a specific entity to be “negotiating.”  Similarly, entertaining informal inquiries about your future plans and receiving expressions of general interest in discussing potential employment opportunities at some point in the future is not considered “negotiating.”  (Id.)

Pursuant to Regulation 18747(b), a governmental decision will directly relate to a prospective employer if the public official knows or has reason to know that the prospective employer is “directly involved” in the decision, or it is reasonably foreseeable that the financial effect of a decision on a prospective employer is material.

Please be mindful of the above rules as you further consider your retirement.
Post-Governmental Employment

Permanent Ban
The first restriction is a “permanent ban” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state.  (See Sections 87401-87402, Regulation 18741.1). 
The permanent ban is a lifetime ban applying to those officials who have permanently left state service or have taken a leave of absence.  (Regulation 18741.1(a)(1).)  The permanent ban applies only when a former employee or official receives compensation for making an appearance or communication, or for aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in representing any other person, other than the State of California, for the purpose of influencing a judicial, quasi-judicial, or other proceeding.  (Regulation 18741.1(a)(2) and (3).)  

“‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency. . ..”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..”  (Section 87400(d); Regulation 18741.1(a)(4).)  

Finally, the permanent ban only applies to those judicial, quasi-judicial, or other proceedings in which the official participated while employed by the state.  (Regulation 18741.1(a)(5).)  “The permanent ban does not apply to a ‘new’ proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A ‘new’ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)

To determine whether the permanent ban applies to your situation, you need to carefully review what proceeding you have been involved in while in state service and avoid any involvement in these matters on behalf of your post-government employer.  If any of your duties after you leave state service involve a proceeding or contract in which you participated while employed at Caltrans, the permanent ban would apply.  (Regulation 18741.1(a)(4).)  
One-Year Ban
The second restriction is a “one-year ban” prohibiting a state employee from making an appearance or communicating, for compensation, before or with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action or influencing certain proceedings.  (See Section 87406, Regulation 18746.1.)

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a position that is designated or should be designated in the agency’s conflict of interest code.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2).)  You stated that you have filed a State of Economic Interests (Form 700) for the past several years.  The one-year ban therefore applies to you.

In contrast to the permanent ban, which only applies to “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to “any appearance or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Regulation 18746.1(b)(5).)  An appearance or communication is for the “purpose of influencing” if the official makes it for the “principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2.)  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Id.)   


The Act prohibits appearances and communications only if they are before a state agency the public official worked for or represented, or a state agency whose budget, personnel, and other operations are subject to the control of the state agency for which the public official worked or represented.  (Regulation 18746.1(b)(6).)

We point out, however, that not all communications are prohibited by the one-year ban.  Appearances or communications before a former state agency employer, made as part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Quiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.)
Finally, the Commission has advised that a former agency employee may draft proposals on a client’s behalf to be submitted to the agency so long as the former employee is not identified in connection with the client’s efforts to influence administrative action.  (Cook Advice Letter, No. A-95-321; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  Similarly, a former employee may use his or her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of the official’s former agency so long as the employee is not identified with the employer’s efforts to influence the agency.
  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)
For those subject to the one-year ban, the ban will apply for 12 months from the date he or she leaves office or employment, which means the date the employee or official permanently leaves state service or takes a leave of absence.  (Regulation 18746.1(b)(1) and (2).)  You stated that you worked for CMD and OHS until August of this year.  You have now returned to Caltrans.  The one-year ban looks backward starting on the day you officially leave your state position.  For example, if you left Caltrans today, the ban would apply to both Caltrans and your positions with CMD and OHS.  If, however, you leave Caltrans in August of 2008, one year after your return, the one-year ban would apply to Caltrans only.  The permanent ban, however, as its name suggests, is permanent.  If it applies, it applies permanently.
The Post-Governmental Provisions Take Effect On Physically Leaving State Service
Regulation 18741.1 provides, in pertinent part, that the permanent ban applies when “the official has permanently left state service or is on leave of absence.” The corresponding provision with respect to the one-year ban states that the ban applies when an official “has left his or her state office or employment, which means he or she has either permanently left state service or is on leave of absence.”  (Regulation 18746.1.)
On leaving office, a public official must file a “Leaving Office” statement of economic interest on Form 700.  A person has “left office permanently” even if he or she still receives compensation for accrued leave credits.  (Regulation 18722.)  In the Coler Advice letter, we advised that the post-governmental restrictions apply once an employee is no longer engaged in the duties of his or her office.  (See Coler Advice Letter, I-07-089.)  When you leave your position at Caltrans and retire from state service, the post-governmental employment bans will apply, whether or not you continue to receive accrued leave pay.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Heather M. Rowan

Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





� Informal assistance does not offer the immunity provided by a Commission opinion or formal written advice. (Regulation 18329(c)(3).) 


�  A comprehensive discussion of the elements of the two laws is set forth in the attached “Leaving Your State Job?  Post-Employment Restrictions May Affect You.”  We have enclosed this document for your information.  We do not repeat this information in the body of this letter.


� Assuming the employee is not prohibited by the permanent ban.





