February 5, 2008
Charles Bell, Jr.

Bell, McAndrews & Hiltachk, LLP

455 Capitol Mall, Suite 801

Sacramento CA 95814

Re:
Your Request for Advice


Our File No. I-07-184

Dear Mr. Bell:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because the facts are general in nature and do not provide details as to the corporation, officeholder, and jurisdiction involved, or the survey issues and questions covered, we are providing you with informal assistance under Regulation 18329.

QUESTIONS

1.  Notwithstanding the formula for decreasing the value of polls as they age used by the FPPC, if a corporation provides survey results to a candidate, after the election on which the candidate appeared on the ballot, in circumstances where the survey results could be said to have no foreseeable campaign value, does this constitute a reportable contribution to the candidate?  
2 (a).  Would the answer differ if the survey results the corporation provides to the officeholder consist only of issue questions and answers, not the candidate/officeholder survey questions?  
(b)  Alternatively, would the provision to an officeholder of survey results that relate solely to issues be “informational material” that is exempt from the definition of “gift”?

CONCLUSIONS

1.  As to the candidate/officeholder questions, which are inherently political, the corporation’s provision of these survey results to the officeholder would be a reportable in-kind contribution to the officeholder.  We recognize that the value of these results is diminished after the election, but for the reasons discussed below, we adhere to the federal formula for valuing polls used by the FPPC since 1989, which provides a clear, uniform rule and does account for the decreasing value of polls as they age.   

2(a).  Consistent with prior advice, the determinative factor is whether the officeholder uses the survey results for political purposes.  If, after the election, the corporation provides an officeholder with survey results on the issue questions, and the officeholder uses these results for a political or campaign purpose, such as to decide what issues to discuss in fundraising solicitations, then the receipt of the survey results about issue questions would be a reportable in-kind contribution, valued according to the formula summarized below.  On the other hand, if the officeholder does not use the survey results on issue questions for a political or campaign purpose, but rather uses them for a legislative or governmental purpose, such as deciding how to vote on legislation, or whether to introduce a bill on a subject, then the receipt of the survey results on the issue questions would not constitute a reportable in-kind contribution.

(b)  The facts presented here involve a public opinion survey conducted prior to an election, including questions about candidates and incumbent officeholders, used by the corporation to send out issue advocacy communications for the election.  Given these facts, this survey is most appropriately analyzed as a contribution, rather than a gift, under the Act.       
FACTS

Your client is a corporation.  The corporation conducted a survey prior to an election.  The survey included questions about issues relevant to the community in which the corporation is doing business.  The survey also included several questions about the public’s perception of the candidates at the election as well as incumbent officeholders who were not candidates at the election.  The corporation maintained this survey for its own use.  During the election, the corporation disseminated “issue advocacy” communications about local issues that didn’t identify any of the candidates or incumbent officeholders.  
After the election, the corporation wishes to provide a copy of the survey results to one of the officeholders, who was a successful candidate at the election.  The officeholder would not be eligible to seek reelection until 2011.  The survey results on the issues involved could be useful to the officeholder in the performance of his public duties.  
ANALYSIS

The Act defines a “contribution” as follows:
“(a)  ‘Contribution’ means a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.”  (Section 82015.)  

Regulation 18215 provides, in part:

“(a)  A contribution is any payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not made to the donor.  A payment is made for political purposes if it is:

“(1) For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage or any measure; or

“(2)  Received by or made at the behest of the following or any agent thereof:

“(A)  A candidate;

“(B)  A controlled committee; 

“(C)  An official committee of a political party, including a state central committee, county central committee, assembly district committee or any subcommittee of such committee; or

“(D) An organization formed or existing primarily for political purposes, including, but not limited to, a political action committee established by any membership organization, labor union or corporation.…”

A “payment” for purposes of the Act includes any monetary or nonmonetary benefit.  (Section 82044.)  In addition, a contribution includes “[a]ny goods or services received by or behested by a candidate or committee at no charge or at a discount from the fair market value, unless the discount is given in the regular course of business to members of the public.”  (Regulation 18215(b)(3).)  

The Winkler Advice Letter, No. A-86-035 (copy enclosed), addresses a question similar to the one raised here, and concludes that if a business provides the results of an opinion survey to a candidate or committee which uses the results for political purposes, the candidate or committee is required to report the receipt of the survey results as a nonmonetary contribution.  

In Winkler, the Del Mar Partnership conducted a poll and wanted to know what information could be disclosed privately to elected officials and what reporting consequences would follow.  The Del Mar Partnership had proposed a commercial project known as the Plaza which had been the subject of a long planning process and was headed for planning commission and city council hearings.  A city election was coming up which included city council races and an initiative ballot measure that would require voter approval of projects such as the Plaza.  Del Mar conducted a poll to determine the voters’ position and attitudes about various issues, including the Plaza project, the initiative measure, local public officials, and a public vote on the Plaza project.  Del Mar conducted the poll for internal business decision making purposes, and for purposes of informing the planning commission and the city council about what the residents of the City of Del Mar would like to see in the Plaza project.  The requestor asked whether Del Mar would incur any reporting obligations if it provided the results of the survey to planning commissioners, city council members, or other candidates, and whether the candidates would be required to report the receipt of the survey results as a contribution.  The letter advised:  
“If Del Mar were to provide the survey results to a candidate or committee which either requests the survey results or uses the survey results for political purposes, Del Mar’s actions would constitute a payment for political purposes as specified in 2 Cal. Adm. Code Section 18215.  Therefore, Del Mar would be making a contribution to the candidate or committee.  In contrast, if Del Mar were to make the survey results available to the public, such as presenting the results at a public meeting of the city council or by providing the results to a newspaper, Del Mar’s actions would not be considered a contribution.  Similarly, simply providing the results to a candidate or committee who neither requests nor uses the results would not be considered a contribution.”  (Winkler Advice Letter, p. 4-5.)
Campaign Disclosure Manual 1 summarizes the Commission’s standard advice on opinion polls and surveys:  

“A person or entity that provides data from a public opinion poll or survey to a candidate or committee is making a nonmonetary contribution if the candidate or committee requests the data or the data are used for political purposes.”  (Campaign Manual 1, p. 3-10.)  
The general rule for valuing an in-kind contribution is to report the fair market value.  The “fair market value” means “the estimated fair market value of goods, services, facilities or anything of value other than money.”  (Section 82025.5)  However, the value of public opinion polling and survey data decreases rapidly as the poll ages and the data become stale.  Recognizing this, you asked us in the Bell Advice Letter,          No. A-89-432, to permit committees to apply the discounting formula used by the Federal Election Commission, contained in 11 CFR 106.4, to determine the value of polling and survey data.  We agreed.  Campaign Manual 1, p. 3-10, summarizes the FEC valuation formula for poll data: 
“FPPC staff has advised that a formula utilized by the Federal Election Commission may be used for valuing polling or survey data, as long as the formula is used in a reasonable manner to provide a fair estimate.  The formula calculates the value based on the age of the data.  The chart below illustrates the fair market value of data based on the number of days that pass from the date the entity originally received the data to the date the data were provided to the candidate or committee.

Age of Data 


Value 


0 – 15 days


Full Value


16 – 60 days


50%


61-180 days


5%


More than 180 days

No Value”
Under the federal valuation formula, survey data provided more than 180 days, approximately six months, after a poll is taken, is considered to have no value.  In your current advice request, you ask us to consider adopting a corollary to this valuation formula.  A corporation conducted a survey relating to a 2007 election that has taken place, and would now like to give the survey results to an officeholder who was a successful candidate at the election.  The survey included questions about issues relevant to the community in which the corporation is doing business, and also included several questions about the public’s perception of the candidates at the election and incumbent officeholders who were not candidates at the election.  The officeholder to whom the corporation would like to provide the survey results was elected in 2007 and will not be eligible to run again until 2011.  The opinion poll did not make reference to the officer’s future election or status as a candidate for a future term of office.  The corporation believes the survey results on local issues could be useful to the officeholder in performing his public duties.  
You believe it is reasonable to conclude that a survey that relates to a particular election loses all of its campaign value after the election has taken place and should not constitute a reportable contribution to the candidate.  We certainly agree that the campaign value of the poll is sharply diminished after the election.
  We decline, however, to adopt a corollary to the current poll valuation formula, by advice letter, for several reasons.  First, the Act’s definition of contribution, which is a payment made for “political purposes” as set forth above, controls in this situation and is broader than the definition of “campaign expenses” contained in Regulation 18525(a).  For example, if an officeholder used information from survey results received immediately after an election to design a fundraising mailer for his officeholder account or to pay post-election debt, this would be using the poll for political purposes.  Second, poll results provided by the corporation to the elected officeholder provided soon after the election likely still have some proprietary and monetary value, otherwise why would the corporation wish to provide the results to the officeholder, without making them public.  Third, the FPPC permitted the use of the Federal Election Commission poll valuation rule by advice letter, as discussed above.  The federal rule contained in 11 CFR 106.4 does not contain a special corollary for poll results given to a candidate soon after an election.  If we adopted such a corollary, it would effectively mean the poll valuation rule only operates during the 180 days preceding an election.  This is not what is stated in the federal rule.  Here, where we do not have a state regulation on point, but have advised that we will follow the federal rule valuing polls, it creates complexity to add corollaries to the federal rule by advice letter.          
Your letter further asks whether it constitutes a reportable in-kind contribution if the corporation only provides the officeholder the results of the issue questions and answers.  Following the Winkler Advice letter, supra, the determinative factor is what use the officeholder makes of the survey data.  (See also Hicks Advice Letter, No. I-98-007, question 3.)  If the corporation provides an officeholder with survey results after the election concerning the issue questions and answers included in the poll, and the officeholder uses the survey results for a political or campaign purpose, such as to decide what issues to include in a fundraising mailer, then the receipt of the survey results about issue questions would be a reportable in-kind contribution, valued according to the federal formula.  On the other hand, if the officeholder does not use the survey results on issue questions for a political or campaign purpose, but rather uses them for a legislative or governmental purpose, such as deciding how to vote on legislation, or whether to introduce a bill on a subject, then the receipt of the survey results on the issue questions would not constitute a reportable in-kind contribution.

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

Senior Counsel, Legal Division
HPW:jgl

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329, copy enclosed.)  


�  We note that one other state, which has adopted a regulation codifying the federal rule on valuing poll data, has adopted a corollary such as you suggest stating that “a poll conducted and completed more than 180 days prior to the next election to be held after the poll is conducted and completed shall have no value to any recipient committee.”  Oregon Administrative Rules, Campaign Finance Regulations, Section 165-012-0050.  





