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January 25, 2008
Donald Z. Rogers
Treasurer

Friends of Lee Pierce

1014 Hopper Avenue, #711

Santa Rosa, CA  94503

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-08-001
Dear Mr. Rogers:

This letter is in response to your request for advice on behalf of Lee Pierce regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Is there any legal impediment to retiring debt owed to the candidate using campaign funds raised for a future election?
CONCLUSION


Campaign funds raised for reelection may be used to retire debt incurred in the previous election.
FACTS


The candidate, Lee Pierce, a city council member, is running for reelection in 2008.  As part of the reelection campaign, the previous campaign account and assets were redesignated to the current campaign.  In his original election campaign, candidate Pierce made a personal loan to the committee.  At present $3,000 of this debt remains on the books.  Funds have been raised into the committee for the current election.
ANALYSIS

Section 85201 requires all campaign expenditures to be made from a campaign account and all contributions or loans made to the candidate, to a person on behalf of the candidate, or to the candidate’s controlled committee are required to be deposited in the account.  The Commission has interpreted this to mean that a candidate for elective office may have only one campaign bank account and one controlled committee for each specific office to which he or she seeks election.  (Hicks Advice Letter, No. I-99-120.)  Regulation 18525(b) further provides:

“(b) An incumbent elected officer may make expenditures for 
purposes not enumerated in subdivision (a) from either the 
campaign bank account established pursuant to Government 
Code Section 85201 for election to the incumbent term of office 
or from a campaign bank account established pursuant to 
Government Code Section 85201 for election to a future term 
of office.  This section shall not be construed to permit an 
incumbent elected officer to make expenditures from any 
campaign bank account for expenses other than those associated 
with his or her election to the specific office for which the account 
was established and expenses associated with holding that office.” 

However, the Commission has consistently advised that a candidate may redesignate a campaign committee and campaign bank account for reelection to the same office at a future date if the candidate is running for a local office as long as certain conditions are met.
   In 2002, the Commission codified the applicable conditions in Regulation 18521(b)(1-5):

“Candidates Other than Candidates for Elective State Office:  A controlled committee and campaign bank account established for a specific office may be redesignated as a campaign bank account for a future election if: 


“(1)  The future election is for the same elective office; 


“(2)  The funds in the campaign account/committee are not considered ‘surplus campaign funds’ as defined in Government Code Section 89519;


“(3)  The candidate amends the Statement of Organization for the committee to reflect the redesignation for the future election;


“(4)  The candidate files a new statement, signed under penalty of perjury, of intention to be a candidate for the specific future election; and 

“(5)  Redesignation of committees/bank accounts is not otherwise prohibited by law.”

Therefore a committee of a local candidate may be redesignated even if the committee and account continue to hold campaign funds or outstanding debts from the previous election. 

Consequently, provided the committee was redesignated according to conditions outlined above, campaign funds raised into candidate Peirce’s campaign account for reelection may be used to repay debt incurred by the committee for the previous election.  Additionally, you should check with your local jurisdiction in case there are other limits or restrictions.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me 
at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Scott Hallabrin






General Counsel

By:  
Trish Mayer


Political Reform Consultant








Technical Assistance Division
TM:jgl
� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	


	� Note that state candidates may not redesignate campaign committees and accounts.





