February 6, 2008
Stuart Waldman

Friends of Stuart Waldman

PO Box 5628

Sherman Oaks, CA 91413

Re:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No.  I-08-005
Dear Mr. Waldman:

This letter responds to your request for advice regarding your responsibilities under Section 84308 of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your request is general in nature and does not involve a specific proceeding pending before the agency on which you serve, we must treat your request as one for informal assistance.
 
QUESTIONS

1.  May you, a board member of the California Board of Accountancy (the “Board”), solicit a contribution from a firm that has been previously disciplined by the Board?


2.  May you solicit a contribution from a firm with an employee that has been previously disciplined by the Board? 


3.  May you solicit a contribution from a firm or a certified public accountant that has only appeared before the Board in a rulemaking proceeding?     
CONCLUSIONS

1.  You may not solicit a contribution of more than $250 from a firm or an agent of the firm that is the subject of a disciplinary proceeding before the Board while the proceeding is pending before the Board and for three months following the date the disciplinary decision is rendered.   


2.  When an employee of a firm is the subject of a disciplinary proceeding before the Board, you may not solicit a contribution of more than $250 from the firm or an agent of the firm while the proceeding is pending before the Board and for three months following the date the disciplinary decision is rendered if the firm is a participant, or an agent of a party or participant, in the disciplinary proceeding.  Furthermore, if the firm is neither a participant, nor an agent of a party or participant, in the proceeding, you may only accept, solicit, or direct a contribution of more than $250 from the firm (or contributions aggregating to more than $250 from the firm and the employee) if the employee does not direct and control the firm’s contribution.
  

3.  You are not restricted from soliciting a contribution from a firm or certified public accountant that has only appeared before the Board in a rulemaking proceeding unless the proceeding involves a license, permit, or other entitlement for use.  
FACTS


You are a candidate for the California State Assembly currently serving as a board member on the California Board of Accountancy.  Created by statute in 1901, the Board regulates the accounting profession for the public interest.  More specifically, the Board under the authority of the Accountancy Act certifies, licenses, and renews licenses of individual Certified Public Accountants (“CPAs”) and Public Accountants (“PAs”); qualifies California candidates for the National Uniform CPA Examination; registers CPA partnerships, PA partnerships and corporations; receives and investigates complaints; takes enforcement action against licensees for violation of Board statutes and regulations; monitors compliance with continuing education requirements; and reviews work product of CPAs, PAs, and CPA firms to ensure adherence to professional standards.  Currently, the Board regulates more than 75,000 licensees.  The primary functions of the Board are disciplinary hearings and rulemaking.    
ANALYSIS

Section 84308 governs the acceptance of campaign contributions by certain appointed and elected officials from contributors who appear before the officials.  As discussed in our response to your previous request for advice, Waldman Advice Letter, No. I-07-073, you are an appointed officer of the Board subject to Section 84308.

Specifically, Section 84308 states that “no officer of an agency shall accept, solicit, or direct a contribution of more than two hundred fifty dollars ($250), from any party, or his or her agent, or from any participant, or his or her agent, while a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use is pending before the agency and for three months following the date a final decision is rendered in the proceeding if the officer knows or has reason to know that the participant has a financial interest ….”
Party, Participant, or Agent
A “party” is “any person who files an application for, or is the subject of, a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use.”  (Section 84308(a)(1).)  A “participant” is “any person who is not a party who actively supports or opposes a particular decision in a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use and who has a financial interest in the decision ....”  (Section 84308(a)(2).)  A person “actively supports or opposes a particular decision” if the person “lobbies in person the officers or employees of the agency, testifies in person before the agency, or otherwise acts to influence officers of the agency.”  (Id.)  

Moreover, a person is the “agent” of a party to, or a participant in, a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use if the person represents the party, or participant, in connection with the proceeding.  (Regulation 18438.3(a).)  Activities including calling, writing a letter to, or testifying before a member of a governing board can create an agency relationship for the purposes of Section 84308.  (Petzold Advice Letter, No. A-03-094; Steiner Advice Letter, No. A-02-195.)  

Proceeding Involving a License, Permit, or Other Entitlement for Use
Section 84308 only applies to contributions from a party or participant, or an agent thereof, in a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use.  Section 84308(a)(5) defines “licenses, permits, or other entitlement to use” to mean proceedings on all business, profession, trade, and land use licenses and permits, and other entitlements for use, including all entitlements for land use, all contracts (other than competitively bid, labor or personal employment contracts), and all franchises.  This includes any actions to grant, deny, revoke, restrict, or modify a license, permit, or other entitlement for use.  (Regulation 18438.2.) 
Financial Interest 
Section 84308 only applies to contributions from a party or participant, or an agent thereof, if the officer knows or has reason to know that the person has a financial interest in the proceeding.  Regulation 18438.7(a) provides:

“An officer knows or has reason to know that a person has a financial interest in the decision in a proceeding if:

“(1) The person is a party; or

“(2) The person is a participant and reveals facts in his or her written or oral support or opposition before the agency which make the person’s financial interest apparent.”


While we have detailed the general requirements of Section 84308 restricting certain officials from accepting, soliciting, or directing contributions from a party or participant, or agent thereof, in a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for your review, we must note that you have not sought advice pertaining to any particular party or participant, or agent thereof, or any particular proceeding before the Board.  You have, however, asked several more specific questions regarding the application of Section 84308, which we will discuss in turn.  

1. Contributions from a firm disciplined by the Board

A firm disciplined by the board is the subject of the disciplinary proceeding and, therefore, a party in the proceeding.  (Section 84308(a)(1).)  Because the disciplinary proceeding applies to the firm’s professional licensing by the Board, the proceeding involves a license, permit, or other entitlement for use.  (Section 84308(a)(5).)  Finally, under Regulation 18438.7(a), a firm has a financial interest in any proceeding in which the firm is a party.  Accordingly, you may not accept, solicit, or direct a contribution of more than $250 from the firm or an agent of the firm for three months following the date a final decision is rendered.  Note, additionally, that you may not accept, solicit, or direct a contribution of more than $250 from the firm or an agent of the firm while a disciplinary proceeding is “pending before” the board.
          
2. Contributions from a firm if an employee of the firm has been disciplined by the Board
If an employee of the firm has been disciplined by the Board, you may not accept, solicit, or direct a contribution of more than $250 from the employee for three months following the date a final decision is rendered (or while the proceeding is pending before the Board) for the same reasons applicable to a firm disciplined by the Board as outlined above.  However, you have asked more specifically whether you may accept, solicit, or direct a contribution from a firm if only the employee of the firm has been disciplined by the Board. 
To make this determination, we must first determine whether the firm was a party or participant, or agent thereof, in the proceeding.  Under the question you have posed, the individual employee of the firm, and not the firm, is the subject of the proceeding.  Accordingly, the firm is not a party in a disciplinary proceeding solely involving an employee of the firm.  Notwithstanding the fact that the firm is not a party in the proceeding, the firm may still be involved in the proceeding as a participant, or as an agent of a party or participate.  However, we are unable to make this determination without additional facts pertaining to a specific disciplinary proceeding before the board.    
If the firm acted as a participant, or as an agent of a party or participant, in the proceeding as outlined above, you may not accept, solicit, or direct a contribution of more than $250 from the firm for three months following the date a final decision is rendered (or while the proceeding is pending before the Board).  If you need additional assistance in determining whether a firm has acted as a participant, or as an agent of a party or participant, in a proceeding, you should seek further assistance providing all relevant facts relating to the proceeding.  

The analysis of whether you may solicit a contribution from a firm if an employee of the firm has been disciplined by the Board does not end with the determination of whether the firm has acted as a participant, or as an agent of a party or participant, in a proceeding.  Under certain circumstances, an employee and the firm may be treated as one in the same for purposes of contributions.  Regulation 18215.1 provides the rules for the aggregation of contributions as follows:

“(a) Definitions. For purposes of determining when contributions are aggregated under the provisions of this title:
“(1) ‘Entity’ means any person, other than an individual;
“(2) ‘Majority owned’ means an ownership of more than fifty percent.
“(b) The contributions of an entity whose contributions are directed and controlled by any individual shall be aggregated with contributions made by that individual and any other entity whose contributions are directed and controlled by the same individual;
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 


	�  Please note that informal assistance does not provide the requestor with immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), enclosed.)   


	�  Note that this conclusion assumes that the firm is not a party or participant, or agent thereof, in any other proceedings involving a license, permit, or other entitlement for use pending before the Board.  Additionally, if the employee is a majority owner of the firm, there is a presumption that any contribution made by the firm is directed and controlled by the employee.   


	�  For the purposes of Section 84308, a proceeding is “pending before” the Board:


	“(1) When the application has been filed, the proceeding has been commenced, or the issue has otherwise been submitted to the jurisdiction of an agency for its determination or other action;


	“(2) It is the type of proceeding where the officers of the agency are required by law to make a decision, or the matter has been otherwise submitted to the officers of the agency for their decision; and


	“(3) The decision of the officer or officers with respect to the proceeding will not be purely ministerial.”  (Regulation 18438.2.)  








