February 21, 2008

Jason Tiffany

Midway Heights CWD

P. O. Box 596

Meadow Vista, California 95722

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-08-007

Dear Mr. Tiffany:

This letter responds to your request for assistance on the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Our advice is based solely on the provisions of the Act; we can offer no opinion on the application, if any, of other bodies of law such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090. We suggest that you seek legal advice to determine if these or any other laws outside the Act apply to your circumstances.  This letter is based on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because your questions are general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTIONS

1.  May you, as the General Manager of the Midway Heights County Water District, make, participate in making, or use your official position to influence a decision by the Water District to merge with Weimar Water Company, a private company that supplies treated water to the Water District?
2.  May the members of the Board of Directors of the Midway Heights County Water District make or participate in making a decision to merge the Water District with Weimar Water Company?

CONCLUSIONS

1.  Yes.  Section 87100 prohibits a public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  The only economic interest you have identified is an interest in your personal finances.  At this time it is not reasonably foreseeable that the merger decision will have any effect on your personal finances. Section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or have any arrangement regarding employment.  Where the only indication that you might be hired by Weimar Water Company was made at a meeting by a Weimar representative in response to your question about retention of two employees, which did not include you, when he expressed the company’s intent to retain current Water District staff, you have neither negotiated employment nor have an arrangement concerning employment with Weimar Water Company.


2.  Board members may make or participate in making the decision if it is not reasonably foreseeable that the decision will have any financial effect on their economic interests, or if the “public generally” or “legally required participation” rules apply, as discussed below. 




FACTS


You are the general manager of Midway Heights County Water District (the “Water District”), a public water district.  Weimar Water Company (“Weimar”), a privately owned company, has indicated it would like to study a possible merger of Weimar and the Water District, with Weimar as the survivor of the merger.  The merger may involve payments that Weimar would make to the Water District’s customers. While in your letter you stated that the proposed merger contemplated that current staff, yourself included, would remain employed, you clarified that statement in our telephone conversation.  In our conversation, you stated the only discussions you have had with anyone at Weimar regarding prospective employment consisted of a question you asked at a meeting about Weimar’s intentions regarding retention of two key employees.  You did not mention your own position.  A Weimar representative responded to the effect that they intended to retain current staff because it wouldn’t make sense not to do so.


You anticipate that Water District staff will be preparing reports and providing advice on the advisability of a merger.  The Water District’s counsel advised you over the telephone that the merger would need to be approved by the Water District’s Board of Directors, all of whom are Water District customers.  (By law, board members must reside within the district.)  He also said that a merger would be subject to approval by the California Public Utilities Commission and the local agency formation commission.  

In our telephone conversations, you also advised that the board members have authorized you to request advice on their behalf regarding their potential conflicts of interest and that you are not a Water District customer.  
ANALYSIS

Section 87100


Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.


The Commission has adopted an eight-step analytical framework for deciding whether an official has a disqualifying conflict of interest.  (Regulation 18700(b).)  The general rule, however, is that a conflict of interest exists whenever a public official makes a governmental decision that has a reasonably foreseeable material financial effect on one or more of his or her financial interests.

Step 1.  Are you or the board members “public officials” within the meaning of section 87100?

Section 82048 defines a public official as “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.”  As an employee of the Water District, which is a local government agency, you are a public official.  As members of the Water District’s board of directors, the board members are “members” of a local government agency and, thus, public officials.  
Step 2.  Will you or the board members be making, participating in making or influencing a governmental decision?


A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency.  (Regulation 18702.1.)  A public official “participates in a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant substantive or intervening review, the official negotiates, advises, or makes recommendations to the decisionmaker regarding the governmental decision.  (Regulation 18702.2.)  A public official is attempting to use his or her official position to influence a governmental decision if, for the purpose of influencing the decision, the official contacts or appears before or otherwise attempts to influence, any member, officer, employee, or consultant of his or her agency.  (Regulation 18702.3.)  


Your questions presuppose the board members will be making the government decision to consider the merger and that you will be participating in making and using your official position to influence that government decision.
Step 3.  What are your and the board members’ economic interests?

The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to conflicts of interest arising

from certain specific economic interests, described in Section 87103 and Regulations 18703-18703.5.  A public official has an economic interest;
· in a business entity in which he or she has a direct or indirect investment of $2,000 or more.  (Section 87103(a); Regulation 18703.1(a).)

· in a business entity in which he or she is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.  (Section 87103(d); Regulation 18703.1(b).)

· in real property in which he or she has a direct or indirect interest of $2,000 or more.  (Section 87103(b); Regulation 18703.2.)

· in any source of income, including promised income, totaling $500 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(c); Regulation 18703.3.)

· in any source of gifts to him or her if the gifts total $390 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(e); Regulation 18703.4.)

· in his or her personal expenses, income, assets, or liabilities, as well as those of his or her immediate family.  This is commonly referred to as the “personal financial effects” rule.  (Section 87103; Regulation 18703.5.)


Your Economic Interests:  Your salary from the Water District is not a potentially disqualifying source of income because, for purposes of the Act, salary from a public entity is not a disqualifying source of income to a public official.  (Section 82030(b).  However, a public official always has an economic interest in his or her personal finances and those of his or her immediate family.  (Regulation 18703.5.)  A governmental decision will have an effect on this economic interest if the decision will result in the personal expense, income, assets, or liabilities of the official or his or her immediate family increasing or decreasing. (Ibid.)  If the merger decision will result in an increase or decrease in your salary, the decision will affect your personal finances.

The Board Members.  You indicate that all board members are customers of the Water District, which means they reside in the district.  If they have a direct or indirect interest of $2,000 or more in the real property where they reside, they have a real property interest.  Also, if the merger decision includes a payment to customers, it will affect the board members’ personal finances, as it would provide income to them.
Step 4.  Will your or the board members’ economic interests be directly or indirectly involved in the decision you will be making, participating in making or influencing as public officials?


Real property in which a public official has an economic interest is directly involved in a governmental decision if the property is located within 500 feet of the boundaries of the property that is the subject of the decision.  (Regulation 18704.2(a)(1).)  
While the merger decision may have an effect on real property owned by Water District customers, real property is not itself the subject of the decision.  Real property that is not directly involved in governmental decisions is deemed to be indirectly involved.  

A public official or his or her immediate family is deemed to be directly involved in a governmental decision that has any financial effect on his or her personal finances or those of his or her immediate family.  (Regulation 18704.5.)
Step 5.  What is the materiality standard applicable to these economic interests?

A conflict of interest may arise only when the reasonably foreseeable financial 

effect of a governmental decision on a public official’s economic interest is material. (Regulation 18700(a).)  

The materiality standard for indirectly involved real property is set forth in Regulation 18705.2(b)(1).  The financial effect of a governmental decision on the real property is presumed not to be material.  This presumption may be rebutted by proof that there are specific circumstances regarding the governmental decision, its financial effect, and the nature of the real property in which the public official has an economic interest that make it reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on the real property in which the public official has in interest.  

A reasonably foreseeable financial effect on a public official’s personal finances is material if it is at least $250 in any 12-month period.  (Regulation 18705.5.)  
Step 6.  Is it reasonably foreseeable that the financial effect of the governmental decision will meet the applicable materiality standard?

An effect of a governmental decision is considered “reasonably foreseeable” if the effect is “substantially likely.”  (Regulation 18706; In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)  Whether the financial consequences of a governmental decision are substantially likely at the time the decision is made depends on the specific facts surrounding the decision.  (In re Thorner, supra.)  A financial effect need not be a certainty to be considered reasonably foreseeable.  On the other hand, if an effect is only a mere possibility, it is not reasonably foreseeable.  
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)





