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March 25, 2008
Sarah Ream
Staff Counsel

Department of Managed Health Care

980 Ninth Street, Suite 500
Sacramento, California 95814-2725
Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-08-023
Dear Ms. Ream:

This letter responds to your request for advice on behalf of a Department of Managed Health Care employee regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your letter seeks general information, we are treating it as a request for informal assistance.
  This letter is based solely on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as the finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Additionally, the Commission does not address matters outside of the Act, such as an employer’s incompatible activities policy.
QUESTION

What is the value of a ticket to attend a taping of a television show where tickets are made available to the general public at no charge?

CONCLUSION


The ticket has no value.   
FACTS


A public official
 employed by the Department of Managed Health Care (DMHC) has an opportunity to receive a ticket to attend the taping of an episode of “Dancing With the Stars,” a nationally broadcast television program.
  Tickets to attend are available for free to the general public.  They are not sold and are not transferable.
  Tickets purchased on the secondary market are invalid, and anyone who purchases tickets on the secondary market will not be admitted, as the ticket provides admission only to the person who received the ticket from the show.


In our telephone conversation of March 18, 2008, you stated that that official will not be receiving the ticket through the ordinary process, which involves signing up on a wait list, but will be getting the ticket from one of the show’s producers who is “a friend of a friend’s.” 
The ticket is not being given to the official because of his or her status as a public official.

ANALYSIS
The Act establishes a three-part statutory and regulatory scheme to reduce influences on public officials from the receipt of gifts.  The first part prohibits the public official or candidate from accepting large gifts ($390 or more) from anyone who may stand to benefit from the public official’s action and prohibits any gift of $10 or more from lobbyists and lobbying firms.  The second part requires the public official or candidate to disclose his or her receipt of any gift of $50 or more from identified sources, so that the public is made aware of such gifts.  The third part prohibits a public official from using his or her position to influence the outcome of a decision involving the donor of a gift valued at $390 or more.  
A “gift” is defined as:

 “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”
Regulation 18946.1(a) provides the method for valuing tickets.  It states:
“(a) A pass or ticket that provides one-time admission or access to facilities, goods, services, or other incidental tangible or intangible benefits (including a pass to motion picture theaters, amusement parks, parking facilities, country clubs, and similar places or events, and also including a ticket for theater, opera, sporting, or similar event, but not including travel or lodging) shall be valued at the face value of the pass or ticket, provided that the face value is a price that was, or otherwise would have been, offered to the general public. A pass or ticket has no value unless it is ultimately used or transferred to another person.”
Under the facts presented, the tickets are available to the public at no charge; there is no face value; and there is no market value because they are invalid if sold.  Therefore, under the Act, the tickets have no value and need not be reported.  
However, there remains the question as to whether, what is essentially the privilege of moving to the front of the line to get tickets, as the result of having a connection in the business, is to be considered a “personal benefit” conferred on the recipient under the Act’s definition of gift.  While it may be, we also believe that it would also fall within the exception of a rebate or discount available to the public without regard to official status, as it is likely that others received tickets in the same manner.
In all walks of life, people are able to receive various discounts, admissions, or other benefits or privileges based on who they may know.  The Act’s intent is to prevent public officials from gaining special benefits as a result of their official status, not to prevent them from obtaining benefits that they are otherwise able to obtain unrelated to their official status.

Because your facts indicate that the admission privilege is being given through a connection with a “friend of a friend,” and you have indicated that this relationship has nothing to do with the employee’s status as a public official with DMHC, based solely on the facts presented, we conclude that the ticket(s) are not a reportable gift under the Act.

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
William J. Lenkeit


Senior Counsel, Legal Division
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Enclosure

� Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.





� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed).


�For purpose of this letter, we assume that the DMHC conflict-of-interest code places the official in a disclosure category that would otherwise require reporting from sources such as this.


� At the time we received your request the current season had not yet started.  The opening episodes aired last week.  


� In your original letter you first stated that the tickets are not available to the general public.  In a subsequent telephone conversation you stated that they, in fact, were available to the general public at no charge.  


� We wish to emphasize that this conclusion is fact specific.  If a benefit was provided to an influential agency official from a person that is regulated by that agency, we would presume that the benefit was provided to the public official as a result of his or her official status, even if it came from a “friend of a friend.” 





