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April 8, 2008

Lindsay A. Thorson

Adkinson, Andelson, Loya, Ruud & Romo

17871 Park Plaza Drive

Cerritos, CA 90703-8697

Re:
Your Request for Advice


Our File No. I-08-026

Dear Ms. Thorson:


This letter responds to your request for advice on behalf of the Sierra Sands Unified School District and Paul Westberg regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that we are treating your request as one for informal assistance because the Commission will not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A), copy enclosed.) 
  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions.  Also, please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090.  

QUESTION

Would Mr. Westberg, an employee of an architectural firm under contract with the Sierra Sands Unified School District for certain building projects, have a conflict of interest if the School District selects Douglas E. Barnhart, Inc. as the builder on these projects where Mr.Westberg assisted District staff with the selection of builders while Barnhart was a tenant in a building owned by a company in which Mr. Westberg held a 25 percent ownership interest? 

CONCLUSION


We do not provide advice on conduct, such as here, that has already taken place.  However, we offer informal advice, discussed below, on the questions of when a consultant under a contract with a public agency is a “public official” and thus subject to the conflict-of-interest provisions and whether, under the Act, an official’s prohibited participation in a governmental decision invalidates that decision.  As stated above and emphasized here, we have no jurisdiction over and do not provide advice on the application of Section 1090 or the common law rule on conflict of interest.






FACTS


In May 2006 the Sierra Sands Unified School District (the “District”) entered into a contract for architectural services with Westberg+White under which Westberg+White would, among other things, prepare plans and specifications for various District construction and modernization projects.  Various architects employed by Westberg+White prepared preliminary plans and specifications for the modernization of several District sites, known as “Phase I.”  After the plans and specifications were submitted to the Division of the State Architect for approval, the District decided to use the lease-leaseback method to complete the projects in Phase I (the “Projects”).

Lease-leaseback projects are constructed pursuant to Education Code section 17406, which authorizes a governing board of a school district, without advertising for bids, to lease property owned by the school district to any person, firm, or corporation for a minimum of $1 per year as long as the lease requires the other party to construct improvements upon the property with title to the property and improvements vesting in the school district at the expiration of the lease.  While not required to do so, the District elected to follow a selection process that included issuing a Request for Qualification (“RFQ”) and conducting interviews based on the received proposals.


In November 2007, the District issued an RFQ soliciting builders for the Projects under the lease-leaseback delivery method.  Five builders responded, including Douglas E. Barnhart, Inc. (“Barnhart”).  Of the five responding builders, the District chose to interview three builders, including Barnhart.  Mr. Westberg was present during discussions regarding the submitted proposals and offered his opinion, but did not vote in the selection of the three interviewees.  On January 8, 2008, the three potential builders were interviewed.  The District Superintendent, the District Assistant Superintendent, the Principal of Faller Elementary School and the Principal of Burroughs High School (collectively the “District Staff”), the District legal counsel and Mr. Westberg were present at the interviews.  After the interviews, these individuals discussed the various interviewees and the District Staff unanimously selected Barnhart for recommendation to the Board for the lease-leaseback builder.  Although Mr. Westberg and legal counsel participated in the discussion, neither voted on this matter.  The District has taken no official action to select Barnhart as the lease-leaseback builder at this time.


Subsequently, it was brought to the District’s attention that Barnhart was a tenant in a building owned by SLO Newport, Inc., a corporation in which Mr. Westberg is a 25 percent shareholder.  However, on February 8, 2008 SLO Newport, Inc. sold that building to a third party.  Neither SLO Newport, Inc. nor Mr. Westberg retains any ownership interest in the building.  The District is now contemplating entering into a contract with Barnhart for construction services for the Projects.


The District’s conflict-of-interest code provides that the Superintendent shall determine on a case-by-case basis whether a consultant, based on the consultant’s duties, is considered a designated employee who must disclose financial interests.   You state that Mr. Westberg’s position is not specifically designated in the District’s conflict-of-interest code and that he has not performed any of the duties that qualify an individual as a consultant under the District’s conflict-of-interest code. 

ANALYSIS

Conflict of Interest


The Act’s conflict-of-interest provisions ensure that public officials will “perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.”  (Section 81001(b).)  Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.


The Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding whether an official has a disqualifying conflict of interest.  (Regulation 18700(b).)  The general rule, however, is that a conflict of interest exists whenever a public official makes a governmental decision that has a reasonably foreseeable material financial effect on one or more of his or her economic interests.


Section 82048 defines a public official as “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.”  Regulation 18701(a)(2) defines “consultant” as an individual who, pursuant to a contract with a public agency: 

“(A) Makes a government decision whether to:
 
“(i) Approve a rate, rule, or regulation;
 
“(ii) Adopt or enforce a law;
 
“(iii) Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;
 
“(iv) Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract that requires agency approval;
 
“(v) Grant agency approval to a contract that requires agency approval and to which the agency is a party, or to the specifications for such a contract;
 
“(vi) Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item;
 
“(vii) Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or
 
“(B) Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity participates in making a government decision as defined in [R]egulation 18702.2 or performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency’s Conflict of Interest Code under Government Code [S]ection 87302.”


Under Regulation 18701(a)(2), there are two ways that an individual can become a “consultant.”
  First, an individual may be a “consultant” if he or she performs, pursuant to a contract, any of the actions described in Regulation 18701(a)(2)(A).  Alternatively, an individual may be a “consultant” if he or she “serves in a staff capacity with the agency” under Regulation 18701(a)(2)(B). 

The phrase “serves in a staff capacity” in subsection (B) has been construed by the Commission to include only those individuals who are performing substantially all the same tasks that normally would be performed by one or more staff members of a governmental agency.  (Conley Advice Letter, No. A-96-182; Randolph Advice Letter, No. I-95-045.)  Therefore, persons who work on one project or a limited number of projects for an agency over a limited period of time would not be deemed to be serving in a staff capacity.  (Sanchez Advice Letter, No. A-97-438; Thomas Advice Letter, No. A-96-053; Parry Advice Letter, No. I-95-064; Randolph Advice Letter, supra.)  

The analysis is fact specific.  We have advised that the test is met where the relationship between the agency and the potential consultant would last only 12 -16 months and that no ongoing relationship was contemplated.  (See Harris Advice Letter, No. A-02-239.)  We have also advised that a contractor working “over more than one year” on “high level” data processing projects meets the test.  (See Ferber Advice Letter, No. A-98-118.)  We have also advised that regular and continuous work over a nine-month period in one case did not satisfy this test.  (See Smith Advice Letter, No. I-99-316.)  In the Sanchez Advice Letter, supra, we advised a contractor who performed periodic biological and physical surveys on a project over a two-year period that he was not a “consultant” under the Act.  In reaching that conclusion, we included the following caveat:



“Our only concern in reaching this conclusion is the 


duration of the contractual relationship, which will be over 


two years.  However, in context, this duration is not 



indicative of an on-going relationship which might 



otherwise lead to the conclusion that there is a staff 



relationship … although the term of the contract is over two 

years, this duration is attributable to the need for periodic 


monitoring, not to perform continuous work during that 


time.  Under these circumstances, the duration of the 


contractual relationship does not preclude the conclusion 


reached above.”

In the Maze Advice Letter, No. I-95-296, we advised that employees of an accounting firm who performed annual independent audits of municipal governmental entities pursuant to a multi-year contract were not consultants under the Act.  However, we advised that if the employees provided other accounting services to the agencies, they may become consultants under the Act.  Similarly, in the Parry Advice Letter, supra, we concluded that employees of an engineering firm who reviewed hydrological studies on a sporadic basis were not consultants under the Act.  However, we further advised that if the engineering firm provided consulting services on a regular basis, then the employees would be considered consultants.


If an individual does not “serve in a staff capacity,” he or she is not a “consultant” under subdivision (B) and is not, therefore, a “public official” subject to the conflict-of-interest provisions of the Act.  

If, on the other hand, an individual serves in a staff capacity, one must then determine whether he or she also either “participates in making a governmental decision” or “performs the same or substantially all the same duties . . . that would otherwise be performed by an individual” subject to the agency’s conflict-of-interest code. (Regulation 18701(a)(2)(B).) If so, he or she is a consultant under subdivision (B).

The phrase “performs the same or substantially all the same duties . . . that would otherwise be performed by an individual subject to the agency’s conflict of interest code,” was described in 1995 in the Randolph Advice Letter, supra, which interpreted the same phrase as it existed in then-Regulation 18700. (See Regulation 18701(a)(2)(B) and former Regulation 18700(a)(2)(B).)


Under the facts in the Randolph Advice Letter, Commission staff advised that since certain employees of investment managers for the Kern County Employees’ Retirement Association made decisions regarding the investment of public funds that would otherwise have to be made by a public agency, those employees were “consultants” under the Act.  The Randolph Advice Letter reasoned that investment managers were “clearly” consultants because, at least partially, they made decisions concerning the investment of public funds and that such decisions were ones “that would be customarily made by the board itself or its employees.” (Randolph, supra, I-95-045.) 


Even if an individual does not perform the same or substantially all the same duties that would otherwise be performed by an individual subject to the District’s conflict-of-interest code, if he or she serves in a staff capacity and participates in making a governmental decision, he or she is a consultant.  Regulation 18702.2 states that an official participates in making a governmental decision when, acting within the scope of the official’s position, the official: 

“(a) Negotiates, without significant substantive review, with a government entity or private person regarding a governmental decision referenced in [Regulation 18701(a)(2)(A)];
 
“(b) Advises or makes recommendations to the decisionmaker either directly or without significant intervening substantive review, by:
 
“(1) Conducting research or making any investigation which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision referenced in [Regulation 18701(a)(2)(A)]; or
 
“(2) Preparing or presenting any report, analysis, or opinion, orally, or in writing, which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of  which is to influence a governmental decision referenced in [Regulation 18701(a)(2)(A)].”



Generally, we have narrowly construed “significant intervening substantive review” to require more than the mere review of the recommendations by superiors, but rather the independent checking of the results without solely relying on the data of the individual working in a staff capacity. (Greenwald Advice Letter, No. I-90-349.)  In other words, an individual serving in a staff capacity participates in a decision even if his or her work is “reviewed” by several of his or her superiors, if those superiors rely on the data or analysis prepared by the person without checking it independently, if they rely on his or her judgment, or if he or she in some other way may influence the final decision. (Gold Advice Letter, No. A-93-059.)

Invalidation of Government Decision


When a public official participates in a government decision in violation of the Act’s conflict-of-interest provisions, the Act does not automatically invalidate that decision.  Instead, if the decision is challenged in litigation, the court may, in its discretion, invalidate the decision.  (See Section 91003(b).)
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.


Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Valentina Joyce


Counsel, Legal Division
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Enclosure
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





	�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed).





� A business entity cannot be a “consultant” under Regulation 18701(a)(2), because the term is applied only to an “individual,” that is, a natural person.  It is the employees of the firm, who actually perform the duties under the contract, who may be consultants if their activities meet the definition of “consultant.”  (Herscher Advice Letter, No. A-92-278.)





