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March 25, 2008

Yolanda Miranda

Yolanda Miranda and Associates

728 W. Edna Place

Covina, California 91722

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-08-033
Dear Ms. Miranda:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign committee provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


May Councilmember George Cole’s re-election committee, which was established in December 1998, be changed from a committee controlled by one candidate to a joint committee controlled by two candidates for city council in the 2009 election?

CONCLUSION


Yes.  The committee must file an amended Statement of Organization to reflect not only the change to a joint committee but also its redesignation for the future election.

FACTS


You are the treasurer for the Committee to Re-Elect George Cole and have requested advice on behalf of Councilmember Cole, a member of the city council of the City of Bell.  This committee was established in December 1998.  On January 10, 2007, Councilmember Cole filed a Candidate Intention Statement for his 2009 re-election campaign.  The committee held a fundraiser in mid-February that raised approximately $40,000.  However, the checks from this fundraiser have not yet been received.  As of February 28, 2008, the cash balance in the campaign bank account was $36.81.


Councilmember Cole now wishes to redesignate this committee as a joint committee with Teresa Jacobo being the other candidate controlling the committee.  The City of Bell does not have contributions limits.

ANALYSIS


The Act does not prohibit joint candidate committees.  (See Bott Advice Letter, No. A-91-386.)  We have advised, however, that a committee cannot be jointly controlled by candidates being voted on in a jurisdiction in which the candidates seeking public office are subject to limits on campaign contributions.  (See generally, Dorman Advice Letter, No. I-92-483; Riffenberg Advice Letter, No. A-90-761.)  You have advised that the City of Bell does not have any ordinance that limits campaign contributions.  Thus, the Act permits a joint candidate committee controlled by Councilmember Cole and Ms. Jacobo.


Please note, however, that Section 85201 requires that all contributions or loans made to a candidate or to the candidate’s controlled committee shall be deposited in a single campaign bank account established for the specific election.  The Commission has interpreted this to mean that a candidate for elective office may have only one campaign bank account and controlled committee for each election.  (Regulation 18521.)  Thus, if Councilmember Cole redesignates his committee as a joint committee with Ms. Jacobo for the 2009 city council election, neither he nor she may have any other controlled committee for that election, and all contributions and loans made to either candidate or to their controlled committee for that election must be deposited in the joint campaign bank account.


Finally, please be reminded that an amended Statement of Organization will need to be filed for the committee to reflect not only the redesignation as a joint committee but also its redesignation for the future election.


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Valentina Joyce


Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





