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April 8, 2008
David L. Morton
County of San Diego / Registrar of Voters

Financial Disclosure Desk

P.O. Box 85656
San Diego, CA. 92186-5656
Re:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No.  I-08-036
Dear Mr. Morton:

This letter responds to your request for advice regarding the conflict-of-interest code provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your request is general in nature and does not involve a specific proceeding before the agency, we must treat your request as one for informal assistance.
 
QUESTION

Under Section 87302.3(a), must every candidate for an elective office file a statement of economic interests (“SEI”) if the office is a designated position in an agency’s conflict-of-interest code or must the code specifically designate candidates for the office?
CONCLUSION


Section 87302.3(a) requires every candidate for an elective office to file a SEI if the office is a designated position in an agency’s conflict-of-interest code.  This requirement applies even when the agency’s code has not specifically designated candidates for the elective office.  
FACTS


As a representative of the County of San Diego’s Registrar of Voters, you are requesting advice regarding Section 87302.3(a) of the Act, which was added to the Act by Senate Bill 512 in 2007.  
ANALYSIS


Section 87302.3(a) of the Act provides:


“Every candidate for an elective office that is designated in a conflict of interest code shall file a statement disclosing his or her investments, business positions, interests in real property, and income received during the immediately preceding 12 months, as enumerated in the disclosure requirements for that position.  The statement shall be filed with the election official with whom the candidate’s declaration of candidacy or other nomination documents to appear on the ballot are required to be filed and shall be filed no latter than the final filing date for the declaration or nomination documents.” 


As you have pointed out, Section 87302.3(a) does not clearly specify whether candidates for an elective office must file a SEI if the position is designated in an agency’s conflict-of-interest code or whether candidates are only required to file a SEI if the agency’s code specifically designates candidates for the office.  Accordingly, we must turn to the rules of statutory construction to determine the scope of the Section 87302.3(a).  As described in the Vila Advice Letter, No. I-99-006:   


“‘The goal of statutory construction is to ascertain and effectuate the intent of the Legislature.’  (Pacific Gas & Electric Co. v. County of Stanislaus (1997) 16 Cal.4th 1143, 1152.)  Generally, the language of a statute is the most reliable indication of legislative intent.  (Calvillo- Silva v. Home Grocery (1998) 19 Cal.4th 714, 724.)  However, when the language of the statute is ambiguous, a court will consider both the legislative history of the statute and the wider historical circumstances of its enactment to determine the legislative intent.  (Watts v. Crawford (1995) 10 Cal.4th 743, 753.)”  
Looking to the Senate Floor Analysis of Section 87302.3(a), the Office of Senate Floor Analyses provided the following:

“[S]tate and local public officials are required to file an SEI if the position they hold is designated in an agency's conflict of interest code.  A position becomes “designated” when the position entails the making or participation in the making of governmental decisions that may have a foreseeable material financial effect on the decision maker’s financial interests.  […]  However, there is nothing in the [Act] requiring candidates for these offices to file an SEI prior to their election.  This deprives the public of important information about personal financial interests that may affect a candidate’s ability to perform his/her duties if elected to office.  This bill closes that loophole by requiring candidates for these positions designated in an agency’s conflict of interest code to file SEIs in the same manner as other candidates.”  (Senate Rules Committee Office of Senate Floor Analyses, Senate Floor Analysis of Senate Bill 512, August 29, 2007.)
While still not clearly indicating whether Section 87302.3(a) requires a candidate for elective office to file a SEI if an agency’s conflict-of-interest code does not specifically designate candidates for the office, the floor analysis does reveal the Legislature’s concern if information regarding candidates’ financial interests is deprived from the public.  In light of this concern, the interpretation of Section 87302.3(a) most consistent with the purposes of the Act is to require all candidates for an elective office to file an SEI if the office is designated in an agency’s conflict-of-interest code even if the code does not specifically designate candidates.  

Moreover, this conclusion is supported by the historical circumstances of the enactment of Section 87302.3(a).  As stated in the McNamara Advice Letter, No. I-93-487, “The inclusion of candidates in a conflict of interest code is not a new concept.  Several elected special districts have included candidate disclosure since 1977.”  Considering this longstanding interpretation of the Act, new Section 87302.3(a) would serve little purpose unless it is more broadly interpreted to require SEIs from all candidates for an elective office if the office is designated in an agency’s conflict-of-interest code.       
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Brian G. Lau

Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	


	�  Please note that informal assistance does not provide the requestor with immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), enclosed.)   





