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April 15, 2008
Jennifer Fint
Administrative Assistant

ERMA

1831 K Street

Sacramento, CA 95811

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-08-038
Dear Ms. Fint:

This letter responds to your request for advice on behalf of the Employment Risk Management Authority (“ERMA”) regarding the “consultant” provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  
QUESTION


Are the brokers who work for Alliant Insurance Services, Inc. (the “brokers”) and provide excess insurance quotes to the ERMA Board of Directors (the “Directors”) “consultants” under the Act such that they should be designated in the conflict of interest code and file Statements of Economic Interests (“SEI”)?
CONCLUSION


Based on the information you provided, the brokers are not considered “consultants” under the Act, and thus will not file SEI’s.
FACTS


You are writing on behalf of ERMA, a Joint Powers Authority (“JPA”) with state jurisdiction.  ERMA engages an insurance brokerage firm to collect information and obtain quotes for excess insurance (insurance over the ERMA pooled limit).  The brokers provide insurance quotes annually, and the board decides whether or not ERMA will purchase excess insurance.  ERMA is not currently buying excess insurance.

The brokers do not invest or manage any ERMA Funds, and do not make the decision whether or not ERMA will purchase excess insurance.  

Per the contract between the brokers and ERMA, the brokers are responsible for, among other things, evaluating ERMA’s current and potential excess insurance needs.  The brokers must also inform the ERMA board of any problems or issues related to coverage, and will monitor the program to ensure its continued efficacy.  The brokers also agree that then the ERMA board requests their presence at the board meetings, they will attend and present the pertinent information.
ANALYSIS

The Act’s conflict-of-interest rules prohibit a public official from making, participating in making, or using his or her official position in any way to influence a governmental decision in which the official knows, or has reason to know, that he or she has a “financial interest.”  (Section 87100.)  Section 87103 provides that a public official has a “financial interest” in a governmental decision “if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family,” or on any of the official’s economic interests.  In addition, state and local public officials must file periodic statements of economic interests (Form 700) disclosing those personal assets and interests that may be affected during the performance of their official duties.  (Sections 87200 - 87350.)

Your request for advice on behalf ERMA relates to the interpretation of the city’s conflict of interest code.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) is the code-reviewing body for ERMA, a JPA.  For this reason we are able to provide advice regarding ERMA’s code.  
The Act defines “public official” to include “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.”  (Section 82048.)  ERMA is a state agency by virtue of its being a JPA.  Regulation 18701(a) defines, for purposes of Section 82048 (and Section 82019 which defines “designated employee”) a consultant:
(2) “Consultant” means an individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency:

(A) Makes a governmental decision whether to:
1. Approve a rate, rule, or regulation;
2. Adopt or enforce a law;
3. Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;
4. Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract that requires agency approval;
5. Grant agency approval to a contract that requires agency approval and to which the agency is a party, or to the specifications for such a contract;
6. Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item;
7. Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or

(B) Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity participates in making a governmental decision as defined in Regulation 18702.2 or performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency's Conflict of Interest Code under Government Code Section 87302. 
(Regulation 18701(a)(2), copy enclosed.)

The Act qualifies a “consultant” as being an individual who has a contract with a state or local government agency.  You have provided a copy of the contract.  The contract you provided is between ERMA and the brokerage firm of Alliant Insurance Services, Inc.  The people who perform the duties under the contract would be the focus of our inquiry.  (See Wasko Advice Letter, A-04-270, copy enclosed.)  


To further determine whether the brokers are “consultants” under the Act, you must determine whether the brokers are “making governmental decisions.”  If the brokers engage in any of seven criteria listed above, they qualify as consultants.  (See Regulation 18701(a)(2).)


From the information you provided, and a careful reading of the contract between the brokers and ERMA, we find nothing to establish that the brokers have the authority to make any decisions, or take any actions listed in Regulation 18701(a)(2)(A).  Therefore, the brokers do not qualify as consultants under this Regulation.


Additionally, under Regulation 18701(a)(2)(B), the brokers could be considered consultants if they serve “in a staff capacity with the agency and in that capacity participate[] in making a governmental decision as defined in Regulation 18702.2 or performs the same or substantially the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency’s Conflict of Interest Code under Government Code Section 87302.”

This provisions applies two separate tests: first, whether the individual serves in a staff capacity and in that capacity participates in making governmental decisions and second, whether the individual serves in a staff capacity with the agency and in that capacity performs all or substantially all the same duties of an individual holding a position specified in the agency’s conflict of interest code.  

The Randolph Advice Letter (No. I-95-045) illustrates how one decides whether a person serves in an agency staff capacity within the meaning of Regulation 18701(a)(2)(B).  This advice letter notes that the “staff capacity” language generally excludes individuals who work on one project or a limited range of projects.  Generally, “serving in a staff capacity” involves an on-going relationship between the agency and the contractor.  (See Wasko Advice letter, supra; see also, Travis Advice Letter, No. A-96-053.)  The Commission has previously found that a term of more than one year is significant enough to meet this temporal qualifier, whereas nine months of regular and continuous work is not normally enough to qualify. (Ferber Advice Letter, No. A-98-118 and Smith Advice Letter, No. I-99-316.)

The brokers’ duties, as described in the contract you provided are unique to the excess insurance market, and it seems as though ERMA’s staff would not otherwise perform these duties.  While the term of the contract does extend for one year with the option to renew, the brokers are not engaging in “regular and continuous” work for the agency.  Rather, they have specified duties that they perform at necessary intervals, and when called upon to do so, report to the agency.

The brokers are not serving in a staff capacity, as their duties are limited to those specified in the contract and are specialized in the area of excess insurance.  

A person “participates in making a governmental decision” when he or she, acting within the authority of his or her position:

(a) Negotiates, without significant substantive review, with a governmental entity or private person regarding a governmental decision referred to in Regulation 18701(a)(2)(A);

(b) Advises or makes recommendations to the decisionmaker either directly or without significant intervening substantive review, by:

(1) Conducting research or making any investigation which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision referred to in Regulation 18701(a)(2)(A); or

(2) Preparing or presenting any report, analysis, or opinion, orally, or in writing, that requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision referred to in Regulation 18701(a)(2)(A).
(Regulation 18702.2.)
On reading the contract between the brokers and ERMA, and after reviewing your facts, we see no evidence that the brokers are participating in or making governmental decisions.  Rather, the brokers advise the ERMA board on an occasional basis.  They obtain excess insurance quotes and present them to the board.  The board then decides whether to purchase the excess insurance.  Currently, ERMA is not purchasing excess insurance.  

Based on the limited facts you have provided, the brokers do not seem to fit under the definition of “consultant” and therefore would not file SEI’s.  

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Heather M. Rowan

Counsel, Legal Division

HMR:jgl

Enclosures

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





