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March 25, 2008
David Bauer

2150 River Plaza Dr., Suite 150

Sacramento, California 95833

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-08-045
Dear Mr. Bauer:

This letter is in response to your request for advice regarding the new provisions of the Political Reform Act (the “Act”) 
 related to state officeholder accounts and committees.  You have requested advice on behalf of Senator Dennis Hollingsworth.  
QUESTION


A member of the Senate Staff will be leaving state service and several senators plan to purchase a going-away gift to the staffer by pooling donations of $200 each from their campaign committees.  May Senator Hollingsworth use his officeholder funds for his $200 share of the gift?
ANALYSIS AND CONCLUSION

In analyzing questions pertaining to the use of officeholder funds, we apply a two-part test.  

· First, we determine if the expenditure of officeholder funds is associated with holding the specific office for which the funds were raised (Section 85316(b) and Regulation 18531.62).  

· If the expenditures are permissible under these provisions, we next determine if the expenditures are permissible under the Act’s “personal use” provisions in Sections 89510 - 89522.

A.  Expenses Associated with Holding Office

Section 85316(b) provides:

“[A]n elected state officer may accept contributions after the date of the election for the purpose of paying expenses associated with holding the office provided that the contributions are not expended for any contribution to any state or local committee.  Contributions received pursuant to this subdivision shall be deposited into a bank account established solely for the purposes specified in this subdivision.”  [Emphasis added.]

An elected officer’s duties can include a wide array of activities.  Therefore, a determination of whether a particular activity is associated with holding that office requires a case-by-case analysis.  In conducting this analysis, we believe that so long as the predominant purpose of the activity is reasonably related to the duties of the office, the activity is “associated with holding the office.”  A Senator providing a gift to a Senate employee would meet this standard.
B.  Personal Use Law

The “personal use” provisions of the Act were designed to prevent candidates, elected officials, and others who control the expenditure of campaign funds from benefiting personally from their campaign activities.  These rules also apply to the use of officeholder contributions.


Section 89512.5 provides that any expenditure by a committee must be, at a minimum, reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  In addition, Section 89513 of the personal use law sets forth standards concerning specific types of expenditures such as travel and gifts.  Subdivision (f) provides:

“(1) Campaign funds shall not be used to make personal gifts unless the gift is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  The refund of a campaign contribution does not constitute the making of a gift.

“(2) Nothing in this section shall prohibit the use of campaign funds to reimburse or otherwise compensate a public employee for services rendered to a candidate or committee while on vacation, leave, or otherwise outside of compensated public time.
“(3) An election victory celebration or similar campaign event, or gifts with a total cumulative value of less than two hundred fifty dollars ($250) in a single year made to an individual employee, a committee worker, or an employee of the elected officer’s agency, are considered to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  For purposes of this paragraph, a gift to a member of a person’s immediate family shall be deemed to be a gift to that person.”  [Emphasis added.]
You stated that the Senator wishes to use the officeholder campaign funds to make a $200 gift to a Senate employee.  Assuming the total cumulative value of gifts the Senator has made to the specific Senate employee is valued at less than $250 in a single year, the gifts are considered to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose and the Senator may therefore use his campaign funds to make the $200 donation toward the gift. 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
John W. Wallace

Assistant General Counsel

Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





