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March 28, 2008
Kathleen G. Bissell
One Front Street, Suite 550
San Francisco, California 94111

Re:
Your Request for Advice

Our File No.  A-08-046
Dear Mr. Bissell:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign contribution provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) provides advice that is limited to the provisions of the Act. We do not address the applicability, if any, of other laws, including local laws regulating contributions and the activities of lobbyists.   You may wish to contact local officials to see if the activities you describe are prohibited by any local ordinances.
QUESTION

As a registered state lobbyist, are you permitted, under the Act, to make a campaign contribution to a candidate for county supervisor?  
CONCLUSION


Only if the candidate for supervisor is not an elected state officer or candidate for elective state officer.
FACTS


You are a registered lobbyist in California and a resident of San Mateo County.  Your lobbying activity is entirely directed toward the state legislature and insurance related government agencies.  You would like to make a campaign contribution to a colleague who is running for a position on the Sonoma County Board of Supervisors. 
ANALYSIS
Section 87702 provides:
“An elected state officer or candidate for elected state office may not accept a contribution from a lobbyist, and a lobbyist may not make a contribution to an elected state officer or candidate for elected state office, if that lobbyist is registered to lobby the governmental agency for which the candidate is seeking election or the governmental agency of the elected state officer.”
Section 82021 defines “elected state officer” as follows:

“Elected state officer’ means any person who holds an elective state office or has been elected to an elective state office but has not yet taken office.  A person who is appointed to fill a vacant elective state office is an elected state officer.”

Section 82024 defines “elective state office” as follows:
“‘Elective state office’ means the office of Governor, Lieutenant Governor, Attorney General, Insurance Commissioner, Controller, Secretary of State, Treasurer, Superintendent of Public Instruction, Member of the Legislature, member elected to the Board of Administration of the Public Employees’ Retirement System, and member of the State Board of Equalization.”
Therefore, unless the candidate for county supervisor is currently an elected state officer or candidate for elective state officer, the Act does not prohibit you from making a contribution to his or her campaign.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
William J. Lenkeit


Senior Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





