April 17, 2008
Mark Stiffler
6425 High Knoll Road

San Diego, CA 92111

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-08-048
Dear Mr. Stiffler:

This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your letter seeks general information and does not refer to specific events or cases, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTIONS
1. Are there any restrictions that would preclude you from prosecuting cases for the McClelland Law Firm against the City of San Diego, that involve the same area of law that you practiced while representing the City?

2. Does the fact that you have filed an employment discrimination lawsuit against the City of San Diego have any bearing on the answer to the preceding question?

3. Are there any restrictions that would preclude you from prosecuting cases for the McClelland Law Firm against the State of California, that involve the same area of law that you practiced while representing the City?

CONCLUSIONS

Questions 1. and 2.  The Act’s post-governmental employment restrictions do not limit your prosecution of cases against the City of San Diego.  We cannot provide advice on other laws that may limit your options in this area, but we encourage you to inquire into the existence of any city ordinances that may restrict your employment plans.

Question 3.  The Act may bar you from representing any person, for compensation, in litigation against the State of California if you also participated in that litigation while employed by the California Department of Justice.  Other than this specific ban, the Act does not bar you from prosecuting actions against the State of California after you have left state service.  
FACTS


You were employed as an attorney for the City of San Diego for 21 years, handling tort litigation for the last 18 years.  You left your position with the City in June, 2007 to take a position with the California Department of Justice, Bureau of Medi-Cal Fraud and Elder Abuse, which you began in September, 2007.  On or about April 1, 2008 you expect to start work as an attorney with the McClelland Law Firm.  That firm has had cases against the City in the past, and in fact you defended the City in one case brought by that firm.  This case has concluded, but you anticipate that you will be assigned to work on other tort cases against the City, and possibly against the State of California.  No cases now pending in the firm against the City had yet been filed at the time you left your position with the City.  During your tenure as a Deputy City Attorney you did not do any pre-litigation work, or have any knowledge whatsoever of any cases that are now pending between the firm and the City.
ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental restrictions under the Act, colloquially known as the “revolving door” restrictions.  The first of these is a permanent ban prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any proceeding involving the State of California if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state (see Sections 87401-87402 and Regulation 18741.1).  The second restriction is a “one-year ban” prohibiting certain state employees from communicating, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing administrative or legislative action (see Section 87406, Regulation 18746.1).

Questions 1 and 2.

The Act’s post governmental restrictions apply only to persons leaving state service, not to local public officials, such as city employees.  Section 87406.3 provides a counterpart to the one year ban applicable to certain local public officials, specifically local elected officials, chief administrative officers of a county, city managers, or general managers or chief administrators of special districts.  As we understand your account of the facts, however, your service to the City of San Diego did not include service in any of those positions.  So long as that is the case, your employment with the City does not make you subject to the Act’s “revolving door” restrictions.  Of course, the City itself may have similar restrictions, but we cannot offer you advice on laws outside the Act.  We suggest therefore that you make separate inquiry to ensure that no city ordinance or other law may limit activities in your anticipated private-sector employment.   
Question 3.  

A.  The permanent ban on switching sides.
The California Department of Justice is a state agency, and the Act’s post-governmental employment restrictions will limit your employment in litigation against the State of California.  First, the Act permanently bans a “state administrative official” from compensated participation in any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which he or she participated while in state service.  (Sections 87401-87402; Regulation 18741.1.)  In other words, you may not “switch sides” in a judicial proceeding after leaving state service.  We quote the governing law below.  
Section 87401: 

“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:
“(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.
“(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  

Section 87402:

“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  


Section 87400 (b) defines “state administrative official:”
“(b) ‘State administrative official’ means every member, officer, employee of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceedings in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”

Section 87400(c) defines “judicial, quasi-judicial, or other proceeding:

“(c) ‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to, any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”

Thus if, in the course of your employment at the California Department of Justice, you participated in any judicial, quasi-judicial, or other proceedings, in anything other than a purely clerical, secretarial, or ministerial capacity, you would be a former state administrative official prohibited from participating on behalf of any other person, for compensation, in the activities described in Sections 87401 and 87402.

A state administrative official has “participated” in a proceeding if he or she took part “personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee . . ..”  (Section 87400(d).)  

This permanent ban does not apply to a “new” proceeding, even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A “new” proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different facts from those considered in previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187.)

We have no information on your duties at the California Department of Justice, but we trust that the foregoing discussion will alert you to any cases where the permanent ban might affect your participation in lawsuits against the State of California.  
B.  The One-Year “Revolving Door” Prohibition
Section 87406 prohibits certain former state officials from acting as an agent or attorney or otherwise representing, for compensation, “any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof,” for one year after the official left the agency’s employment “if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  An appearance in a court of law, or before an administrative law judge, is not an appearance before a “state administrative agency.”  (Section 87406(d), see also Regulation 18746.1.)
The one year “revolving door” restriction therefore would not preclude you from prosecuting cases for the McClelland Law Firm against the State of California, regardless of the area of law involved in the litigation.  The permanent ban against switching sides, of course, might operate to bar you from compensated employment in litigation on which you worked while at the Department of Justice.  If such a situation were to present itself, we advise that you call or write to us for further assistance.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Lawrence T. Woodlock

Senior Counsel, Legal Division

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed).





