April 30, 2008
Ryan Hightower 
Public Information Officer
Riverside County District Attorney
4075 Main Street
Riverside, CA  92501
Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-08-050
Dear Mr. Hightower:


This letter is in response to your request for advice regarding the mass mailing provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION


Does the Riverside County Real Estate Fraud and Prevention Guide brochure comply with the mass mailing provisions of the Act? 
CONCLUSION

No.  The brochure, as proposed, would be a prohibited mass mailing at public expense under Section 89001.  
FACTS


The Assessor-County Clerk-Recorder’s office, in a joint effort with the District Attorney’s office, is creating a brochure to make citizens aware of real estate fraud and identity theft.  The brochure will be mailed to all residents who have had recent dealings with the Assessor-County Clerk-Recorder’s office, and the total number of brochures mailed will exceed 200 in a calendar month.  The Assessor-County Clerk-Recorder’s office will pay for the mailing.  You submitted a copy of the proposed brochure for review.      
 




ANALYSIS

Section 89001 states that “no newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.”  Regulation 18901(a) states that “except as provided in subdivision (b), a mailing is prohibited by section 89001 if the following criteria are met:

 

“(1) Any item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box…  
 (2) The item sent either:

 

(A) Features an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, or

 

(B) Includes the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer.

 

(3)(A) Any of the costs of distribution is paid for with public moneys; or

 

(B) Costs of design, production, and printing exceeding $50.00 are paid with public moneys, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted by this regulation.
(4) More than two hundred substantially similar items are sent, in a single calendar month, excluding any item sent in response to an unsolicited request and any item described in subdivision (b).” 
In order for an item to be a prohibited “mass mailing” as defined under the Act, all four enumerated criteria listed above must be met.  (See Regulation 18901(a)(1) - (a)(4).)  If all four criteria under subdivision (a) apply, the mass mailing shall be prohibited unless an exception under subdivision (b) of Regulation 18901 applies.
Delivery of a “Tangible” Item
Regulation 18901(a)(1) only restricts items that are mailed or delivered, by any means, to a person’s residence, place of employment or business, or post office box.  In addition, Regulation 18901(a)(1) only restricts mass mailing items that are “tangible,” such as a “videotape, record, or button, or a written document.”  (See Johnston Advice Letter, No. A-05-028.)   
The brochure will be sent to residents who have had recent dealings with the County Assessor-Recorder’s office.  Sending the brochures through the postal service would constitute the delivery of a tangible item under the mass mailing provisions of the Act. 

Featuring or Referencing an Elected Officer 

Regulation 18901(a)(2) generally describes two categories of mass mailings that are regulated under the Act: (A) items that feature an elected officer affiliated with the agency producing or sending the mailing, and (B) items that do not necessarily feature, but include, a reference to an elected officer affiliated with the agency, and are prepared or sent in cooperation with that elected officer.  
Under Regulation 18901(c)(2), a mass mailing “features an elected officer” if it includes the elected officer’s photograph or signature, or singles out the elected officer by the manner of display of his or her name or office in the layout of the documents, such as by headlines, captions, type size, typeface, or type color.  

Although your brochure does not “feature an elected officer,” it includes references to the Riverside County District Attorney and the Riverside County Assessor-County Clerk-Recorder, who are both elected officers.  Where the elected officer(s) initiates the mailing or exercises direction or control over the content, production, or distribution of the document, Regulation 18901(a)(2)(B) applies.  (Perea Advice Letter, No. A-02-260; Kibbe-Chairs Advice Letter, No. I-89-251.)  Under this standard, unless an exception applies, the brochure may not include any references that are clearly related to the elected officers.  As proposed, the brochure contains a total of six references to the elected officers. 
Public Money

Pursuant to Regulation 18901(a)(3), the “public money” criterion of the regulation is met if: “(A) Any of the costs of distribution are paid for with public moneys; or (B) Costs of design, production, and printing exceeding $ 50.00 are paid with public moneys, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted by this regulation.”

You indicate that the Assessor-County Clerk-Recorder’s office will be paying for the mailing.  Since public funds will be used to distribute the items, the “public money” criterion is met.  
Over 200 Mailings Distributed

Regulation 18901 applies only to a “mass mailing” as defined in the Act. “Mass mailing” means over 200 substantially similar pieces of mail.  (Section 82041.5; Regulation 18901(a)(4).)  Regulation 18901(a)(4) clarifies that if fewer than 201 of the same or substantially similar items are sent in a calendar month, the regulation would not restrict the mailing.  
You indicate that more than 200 brochures will be sent out in a calendar month, so this criterion is also met.
  
Letterhead Exception
Regulation 18901(b) provides a variety of exceptions to the mass mailing prohibition.  In pertinent part, subdivision (b)(1) provides an exception for “any item in which the elected officer’s name appears only in the letterhead or logotype ….”  In any such item, the names of all elected officers must appear in the same type size, typeface, type color, and location.  “Logotype” is interpreted, for the purposes of the mass mailing provisions of the Act, to be essentially synonymous with “letterhead” and includes a trademark or nameplate, such as an agency’s seal.  (Geiogue Advice Letter, No. I-91-084.)  Such items may not include the elected officer’s photograph, signature, or any other reference to the elected officer unless another particular exception applies.  (Regulation 18901(b)(1).)   

Prior advice letters have concluded that personal pronouns such as “I,” “my,” “me,” and “we” were references to the elected officer “affiliated with the agency which produces or sends the mailing,” and that the use of the word “office” was also a personal reference to the elected officer.  The “letterhead exception” does not apply if the mailing makes any other reference to the elected officer.  (Perea Advice Letter, No. A-02-260; Bustamante Advice Letter, No. A-99-265.)  Therefore, the references to the District Attorney and Assessor-County Clerk-Recorder in the agency seals qualify for the letterhead exception only if all other references not falling under an exception in Regulation 18901 are removed.    
Reference Necessary to the Functioning of the Program


Regulation 18901(b)(6) provides an exception for references to an elected officer’s name, office, title, or signature “necessary to the functioning” of a program contained in items “sent by an agency responsible for administering a government program, to persons subject to that program, in any instance where the mailing of such item is essential to the functioning of the program.”  Under this exception we must determine whether a particular reference is “necessary” on a case-by-case basis.  In the circumstances of this particular mailer, we find that the reference to the recorder’s office in the sentence that read “[d]eeds can be obtained from the Riverside County Recorder’s Office nearest you” is “necessary” as there is simply no other means in the mailer to convey to the public where to obtain copies of deeds absent the reference.
Based upon our analysis above and as presented to us, the proposed mailing may be made without violating the mass mailing provisions of the Act only if the two “we” references are changed to “the County of Riverside” and the reference to the District Attorney in the sentence that reads, “[t]he law enforcement agency will investigate the case and forward it to the District Attorney’s Office for review of possible criminal charges” is removed.   

If you have any other questions regarding this matter, please contact me 
at (916) 322-5660.







Sincerely, 

� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.  


� If items are set out for members of the public to pick up on their own, or are handed out in a public area, those copies do not count toward the 200-item limit. (Regulation 18901(c)(4)(A); Moore Advice Letter, No. A-93-307; Waggoner Advice Letter, No. A-92-247; Alquist Advice Letter, No. I-89-109.)  








