May 2, 2008
Edwin F. Lowry
1124 13th Avenue
Sacramento, California 95822
Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-08-053
Dear Mr. Lowry:

This letter responds to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  The Fair Political Practices Commission is charged with providing advice to persons who have duty under the Act.  (See Section 83114(b).)  Because you are requesting general information, and you have not provided sufficient facts with respect to you activities in your former job, we are providing informal assistance.
  The Commission does not address matters outside of the Act such as an employer’s incompatible activities policy or matters implicating Government Code Section 1090 or Public Contract Code Sections 10410 or 10411.  We suggest you seek advice from your new agency’s counsel on these provisions.
QUESTIONS

As a retired Supervising Deputy Attorney General considering employment as an Administrative Law Judge (“ALJ”) with the Department of Pesticide Regulation (“DPR”), does the Act limit your ability to engage in the activities set forth below:

1.  Can you discuss financing of wastewater facilities from the State Revolving Fund with members and employees of the State Water Resources Control Board or any Regional Water Quality Control Board?


2.  Can you discuss discharge requirements of any existing or proposed wastewater facility with members and employees of the State Water Resources Control Board or any Regional Water Quality Control Board?

3.  Can you suggest, urge, argue, or lobby for any particular decision related to financing of wastewater facilities or discharge requirements at any existing or proposed wastewater facility with employees of the State Water Resources Control Board or any Regional Water Quality Control Board?


4.  Can you testify about wastewater facilities in general, and wastewater financing and discharge requirements specifically, before either the State Water Resources Control Board or any Regional Water Quality Control Board?


5.  Can you testify about wastewater facilities in general, and wastewater financing and discharge requirements specifically, before any committee or subcommittee of the California Legislature?


6.  Can you suggest, urge, argue, or lobby for any particular rate decision relating to water or wastewater rates with employees of or members of the California Public Utilities Commission?

CONCLUSION


Your employment as ALJ with DPR does not, per se, create any limitations under the Act on your ability to engage in the above described activities.   However, you may not use your official position to influence any of the decisions relating to the listed activities, and your actions relating to those activities are subject to the Act’s post-governmental employment provisions. 
FACTS


This letter is a follow-up to your previous request for advice in Lowry Advice Letter, I-08-012, in which you now posed several specific questions as to whether or not the Act imposes any restriction as to the listed activities.  The facts remain the same as your last request.  Those facts are: 
You retired from state service on February 3, 2007, as a Supervising Deputy Attorney General.  You are now involved in a private venture, which involves structuring the financing of municipal infrastructure, primarily water treatment plants.  In that role, you are likely to meet with employees of the State Water Resources Control Board, as well as the local Regional Water Quality Control Boards.  In these meetings, you may discuss financing of wastewater facilities from the State Revolving Fund, and you may also discuss discharge requirements at these facilities.  Additionally, you may testify in the legislature or meet with legislators and their staff concerning infrastructure financing.


DPR may offer you a position as a retired annuitant serving as an Administrative Law Judge on an ad hoc basis, hearing cases concerning alleged violations of California law regarding the use, sale, or distribution of pesticides.
ANALYSIS
Conflict of Interest

Government Code Section 87100 and Regulation 18700 provide that “no public official … may … in any way use or attempt to use his/her official position to influence a governmental decision in which he/she knows or has reason to know he/she has a disqualifying conflict of interest.”  Under Section 87103, a public official has a disqualifying conflict of interest if the decision will have a reasonably foreseeable material financial effect on, among other things, a source of income to an official.

With respect to decisions that are before agencies other than DPR, in determining when an official is using his official position to influence a governmental decision, Regulation 18702.3(b) provides that “the official is attempting to use his or her position to influence the decision if, for the purpose of influencing the decision, the official acts or purports to act on behalf of, or as a representative of, his or her agency to any member, officer, employee or consultant of an agency.  Such actions include, but are not limited to the use of official stationary.”  Also, Regulations 18704.1 and 18705.3 set forth the rules applicable to determining when a governmental decision will have a material financial effect on an official’s source of income.

Accordingly, while engaging in the activities described in your question, you may not use your position as an ALJ with DPR to attempt to influence any governmental decision that may be contemplated through those proceedings if the decision will have, as determined under Regulations 18704.1 and 18705.3, a material financial effect on a source of income to you.
Post-Governmental Restrictions 
Public officials are subject to three types of post-governmental restrictions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions.   The first two, the “permanent ban” and “one-year ban,” involve restrictions that apply after an official leaves public service.  The third restriction, the ban against influencing prospective employment, applies before the official leaves public service.
The first restriction is the “permanent ban” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state.  (Sections 87401-87402, Regulation 18741.1.)
The second restriction is the “one-year ban” prohibiting certain state employees from communicating, for compensation, with their former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative actions. (Section 87406, Regulation 18746.1.)
Finally, the third restriction prohibits a public employee from making, participating in making, or using his or her official position to influence any decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating or has any arrangement concerning prospective employment.  (Section 87407, Regulation 18747.)
Because you have already left your position as a deputy attorney general, and it has been more than one year since you left, only the permanent ban is applicable here.
 
Governmental Code Sections 87401 and 87402 provide:
§87401

“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:
“(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.
“(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)
§87402
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)
Section 87400 (b) defines state administrative official as:
“(b) ‘State administrative official’ means every member, officer, employee of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceedings in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”

As a former deputy attorney general, you are a former state administrative official, and the provisions of sections 87401 and 87402 apply to you.


Section 87400(c) defines "judicial, quasi-judicial, or other proceeding as:
“(c) ‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to, any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.)”

Thus, the permanent ban only covers proceedings that affect the rights or claims of specific parties.  It does not apply to those that involve the making of rules or policies of general applicability.  (Beale Advice Letter; No. A-00-146.)
For example, we previously advised that a state administrative official who developed a system for setting foster care rates applicable to all group homes was not involved in a “judicial, quasi-judicial or other proceeding” because the system did not involve any one specific group home.  (Bersinger Advice Letter; A-82-209.)  In addition, we advised that the formulation of a rate design policy for the Public Utilities Commission was not a “judicial, quasi-judicial or other proceeding” because the policy had an industry-wide application, and did not focus on any specific utility.  (Fong Advice Letter; A-88-024.)
Because you questions are general, and we are unable to determine if the proceedings you list affect the rights or claims of specific parties or involve rules or policies of general applicability, we will leave it to you to apply the law to your particular situation.
  If you need further assistance with regard to specific situations, please feel free to request further advice.

� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed). 


� These three provisions will again come into play once you leave your position with DPR.  But for purposes of this analysis, any discussion relating to post-governmental employment restrictions on a job you have not even begun yet would seem a little bit premature.  Therefore, we are limiting our discussion as it applies to your former position as a deputy attorney general. 


�  It does appear that most, if not all,  of the questions present themselves as involving  policies of 


general applicability.





