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April 22, 2008
Carol Jimenez
Deputy Attorney General

Consumer Law Section
Office of the Attorney General
300 Spring Street
Los Angeles, California 90013
Re:
Your Request for Advice

Our File No.  A-08-056
Dear Ms. Jimenez:

This letter responds to your request for advice regarding the disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based solely on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as the finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  
QUESTION

What are your reporting requirements for a payment received from your ex-husband for accompanying your daughter on a trip to visit a college campus where your daughter may be enrolling in the Fall?

CONCLUSION


The payment need not be reported as it is neither a gift nor income under the Act.   
FACTS


You are a deputy attorney general in the consumer law section of the Los Angeles office.  In that capacity, you are involved in consumer protection activities solely related to health care issues.  You are designated as a category 2 employee in your agency’s conflict-of-interest code.
  Designation in that category provides that you are required to disclose all financial interests, except real property holdings. 

Your daughter is a senior in high school and is currently applying to various colleges with the intent of enrolling next semester.  She has been accepted at the University of Colorado, among others.  She would like to visit certain colleges that have offered her admission before deciding where she will attend.  

Your ex-husband is an attorney in private practice engaged in business litigation and mainly represents small businesses.  He is not involved in anything that may relate to your job activities as a deputy attorney general.  However, because of your broad disclosure requirements, he falls into the class of persons (everyone) you must disclose under the enumerated financial interests.

You and your ex-husband would like to assist your daughter in her visits to evaluate the various colleges in order to facilitate her decision as to where she would like to enroll.  However, because of her age, one of you must accompany her on these visits.  Your husband indicated that if you would go with her (so that he doesn’t have to) he would pay the expenses.


In March of this year, you accompanied your daughter on a trip to the University of Colorado in Boulder.  The cost of the trip was $250 for your roundtrip airfare, $150 per night for a three night hotel stay where you and your daughter shared a room, and $60 for a rental car. Your husband paid for the trip.  
ANALYSIS
One of the stated purposes of the Act it to ensure that public officials “perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.” (Section 81001(b).)  To accomplish this purpose, the Act requires agencies to develop a conflict-of-interest code that enumerates the positions of those public officials who are involved in the making or participating in the making of governmental decisions and requires them to disclose certain financial interests that may foreseeably be materially affected by any governmental decision. (Sections 87300, 87302.)

You hold a position that your agency has determined is involved in such decisions.  Accordingly, you position has been designated in its conflict-of-interest code and, as a category 2 employee, you are required to report any income or gifts (above the statutory thresholds) received from any person.
The Act provides the following definitions:

“Payment” is defined under Section 82044 as:
“Payment” means a payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.”

A “gift” is defined under Section 82028 as:

“any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”

“Income” is defined under Section 82030 as:

“(a) . . . a payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, gift, including any gift of food or beverage, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer, reimbursement for expenses, per diem, or contribution to an insurance or pension program paid by any person other than an employer, and including any community property interest in the income of a spouse.”

Because your husband provided the payment in exchange for your travel and time to accompany your daughter, and in order that he would not have to perform that function, you provided consideration of equal or greater value in exchange for the payment.  Accordingly, the payment was not a gift.

Absent an exception, the payment would therefore be considered income.  However, Section 82030 (b) lists certain exceptions to the definition of income, among which are “child support payments.”  (Section 82030(b)(7).)  
Nothing in the Act requires that the child support payments be court ordered.

Black’s Law Dictionary defines child support as “… money paid by one parent to another toward the expenses of children of the marriage.”  We can find no logical reason to conclude that, under the facts presented, a payment by a father to a mother to take their daughter on a trip to view a university campus, in order to determine if the child wishes to attend college there, is not a payment to support “the expenses” of the child.  

Accordingly, any payment received from you ex-husband that is used towards taking you daughter to visit a college campus for the purposes of determining if she wants to attend, including payment for your airfare, shared hotel room, rental car, and any other payments reasonably related to that purpose are not income and need not be reported.


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
William J. Lenkeit


Senior Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� The Act requires every agency to adopt a conflict-of-interest code that enumerates all positions within the agency with duties that involve the making or participation in the making of decisions that may foreseeably have a material effect on any financial interest.  (Section 87302.)  As a designated employee, your agency has made that determination with respect to your position.


� Nor does it provide a definition for child support.





