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April 17, 2008
Vincent Brown

3988 McKinley Blvd.

Sacramento, CA 95819

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-08-062
Dear Mr. Brown:
This is in response to your letter requesting clarification of advice provided to you in Advice Letter A-08-041 concerning the “revolving-door” provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS

Does the one-year revolving door ban apply to your appearance before any agency other than those for which you worked or represented?  Specifically:


(1)  Does the prohibition apply to state agencies organizationally under an agency for which you worked or represented?

(2)  Does the prohibition apply to state agencies you worked for or represented prior to your employment with the Department of Finance, the agency that you are now leaving?
CONCLUSIONS

(1)  Based on your facts, the prohibition would not apply to any other state agencies organizationally under an agency for which you worked or represented.  It does not appear that the agencies for which you worked or represented control the budget, personnel, and other operations of these other agencies.  (Regulation 18746.1(b)(6).)


(2)  The prohibition applies to any state agency for which you worked or represented during the 12 months prior to leaving your position.  You worked only for the Department of Finance in the past year, so the prohibition would apply to Finance.  In addition, the prohibition applies to any other state agency you represented during the 12 months prior to the date you left office.
FACTS


From December 1, 2005 through April 11, 2008, you served as the Chief Deputy Director of the California Department of Finance.  You also were one of several officials at the Department of Finance that had delegated authority to represent the director of the Department of Finance on a number of boards and commissions (list is attached to your letter).  Because there were 12 different officials that had this delegated authority, we do not know which boards you may have actually sat on during the 12 months before you left state service.


On April 14, 2008, you began your private sector employment with Grant Thornton LLP as a Director in their Global Public Sector practice.

ANALYSIS


As we discussed in the prior letter, public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions.  Your follow up questions relate to the one-year revolving door prohibition.  The “one-year ban” prohibits a state employee from making an appearance or communicating, for compensation, before or with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action or influencing certain proceedings.  (See Section 87406, Regulation 18746.1.)

(1)  Former Agencies.  The statute expressly provides that the prohibition is imposed for a period of one year after leaving employment, and applies to any state administrative agency for which the former employee worked or represented during the 12 months before leaving office or employment.


Under the literal language of the statute, you are required to look back 12 months from the time you left state service (April 11, 2008) to determine which agencies you are prohibited from appearing before.  Any such agency would be subject to the one-year ban.  It appears from your facts that you only worked for the Department of Finance.  However, as we noted above, the prohibition would also apply to agencies you represented during that one year prior to leaving.  The prohibition would not reach agencies you worked for or represented more than 12 months prior to your departure.
(2)  Agencies that have their budget, personnel, and other operations controlled by agencies for which you worked or represented.  In determining an official’s former state agency employer, we have advised: 
“In identifying an official's 'state administrative agency,' within the meaning of Section 87406, we look to the administrative body that controls the budget, personnel, and other operations of the entity where a former employee worked.  It is this body, together with any agencies, boards, commissions, or organizational units subject to its control, that are jointly considered to be the ex-employee's former state administrative agency employer.”  (Corum Advice Letter, No. A-02-258.)



While you have stated that there are other agencies that may be under the umbrella of the agency you represented, it would appear that these other agencies (such as the Department of Motor Vehicles) have their own budgets allocated by the Legislature or are independently operated by independent  managers (executive director and appointed chairman and commissioners).  Assuming this is the case, that none of these other agencies has their budget, personnel and other operations controlled by an agency for which you worked or represented, these other agencies would not be considered your former state administrative employer.  (Regulation 18746.1(b)(6).)


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
John W. Wallace


Assistant General Counsel


Legal Division
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	� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





