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June 3, 2008
Keith Berger

Executive Director

California Medical 

    Assistance Commission

770 L Street, Suite 1000

Sacramento, CA 95814

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  I-08-069
Dear Mr. Berger:

This letter responds to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place.  (See Regulation 18329(b)(8)(A).)  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because your questions are general in nature and do not refer to specific employees, we are treating your request as one for informal assistance.
  Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  
QUESTION


Are former California Medical Assistance Commission (“CMAC”) Commissioners who were legislative appointees to CMAC treated the same as other appointees for purposes of the Act’s “revolving door” prohibitions?
CONCLUSION


Yes.  Employees of one agency are treated uniformly for purposes of the one-year revolving door prohibition of the Act.
FACTS


You are the Executive Director of CMAC.  You are requesting clarification on a previous Commission advice letter:  Murray Advice Letter, I-91-350.  California Welfare and Institutions Code Section 14065 created CMAC as an agency “in the office of the Governor” in 1983.  CMAC negotiates Medi-Cal contracts between the State of California and hospitals and managed care plans to provide health care for Medi-Cal beneficiaries.   

CMAC consists of seven voting commissioners who serve four-year terms on a part-time basis.  The Governor appoints three of the commissioners, while the Speaker of the Assembly and the Senate Rules Committee each appoint two.  In our telephone conversation on May 28, 2008, you stated that all the employees of CMAC are Governor-appointed positions, and that CMAC has no appointing authority.  Further, the Governor’s office provides benefits and payroll administration for commissioners and staff.  Commissioners’ salaries are statutorily set.  CMAC has a conflict of interest code (See Cal. Code Regs., Title 22, Section 100540) in which certain CMAC positions are listed as ‘designated employees.’  Among these designated employees are CMAC’s commissioners.  
ANALYSIS


You have asked whether CMAC’s commissioner that the legislature appoints are to be treated differently from any other of CMAC’s appointee’s for purposes of the revolving door provisions of the Act that prohibit specified former state agency employees from “lobbying” their former agency for one year after they leave that agency.  (Section 87406.)

Section 87406 applies to “designated employees of a state administrative agency, any officer, employee, or consultant of a state administrative agency. . ..”  (See Section 87406(d)(1).)  Section 87406(d)(2) then clarifies that if an employee or appointee is a designated employee of the Governor’s Office, the scope of the agencies that he or she is prohibited from lobbying for one year after leaving that employment, is “any state administrative agency subject to the direction and control of the Governor.”  To determine of what agency an employee is a “designated employee,” we must first look at the agency’s enabling statute.  After making that determination, the next step would be to look at those administrative agencies subject to the direction and control of the Governor for post-governmental restrictions on lobbying.

CMAC’s enabling statute states: “There is hereby created in the Governor’s Office the California Medical Assistance Commission, for the purpose of contracting with health care delivery systems for provision of health care services to recipients under the California Medical Assistance program.”  CMAC, as created, was intended to be “in the Governor’s Office.”  Further, in our previous advice letter, Murray Advice Letter, supra, we found that the enabling statute was initially effective on January 1, 1983.  The statute was amended, effective July 21, 1983 to add “in the Governor’s Office.”  Thus the clear intent was that CMAC be in the Governor’s Office.  We have no authority to impose any meaning on this statute other than the obvious.

While CMAC does have its own conflict-of-interest code, we note that this fact does not take the agency out of the Governor’s Office.  Section 87301 of the Act, regarding conflict-of-interest codes states:  “It is the policy of this act that Conflict of Interest Codes shall be formulated at the most decentralized level possible, but without precluding intra-departmental review.  Any question of the level of a department which should be deemed an “agency” for purposes of Section 87300 shall be resolved by the code reviewing body.”  A regulation establishing a conflict of interest code does not usurp the authority or meaning of a statute, it merely promotes the policy of decentralization.

Your request was limited to whether CMAC’s legislative appointees are designated employees of the Governor’s Office.  We find, for the reasons above that they are.  We also note that the Murray Advice Letter, supra, concluded that “appointed Commissioners of the California Medical Assistance Commission, the commission’s executive director and the commission’s senior staff are ‘designated employees’ of the Office of the Governor. . ..”  We continue to adhere to that determination, and conclude that “appointed Commissioners” as stated therein includes all of CMAC’s commissioners.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Heather M. Rowan

Counsel, Legal Division
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Enclosure
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)





