June 25, 2008
Linda Halderman, MD

Senior Policy Consultant

Office of Senator Sam Aanestad 
State Capital, Room 2054

Sacramento, CA 95814

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-08-073
Dear Dr. Halderman:

This letter responds to your request for advice regarding the honorarium provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your question seeks general guidance and is not limited to a specific speech given or article published, we are treating your request as one for informal assistance.
  Also, please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application of any other bodies of law such as Government Code Section 8920 or any incompatible activities restrictions your agency may impose under Government Code Section 19990.  
QUESTIONS

1.  Is compensation for continuing your work as a professional writer a prohibited honorarium?

2.  Is a salary of $150 per column for a bimonthly health related column a prohibited honorarium?


3.  Are payments for a book you have authored that is currently being reviewed for publication prohibited honoraria?


4.  Are payments for your participation in speaking engagements and debates potentially including travel cost, expenses, and stipends prohibited honoraria?

5.  If a payment is a prohibited honorarium under the Act, may you donate the payment to a charity of your choice in lieu of accepting the payment?

CONCLUSIONS

1.  You may continue to receive compensation for articles published relating to your medical practice, health care reform, and Middle East affairs as it appears you have bona fide professions related to each of these subject matters.


2.  As a medical doctor, payments for bimonthly articles related to the areas of medicine in which you practice and conduct research are earned income for personal services in connection with a bona fide profession.  Additionally, in your circumstances it appears that payments for bimonthly articles related to health care reform are also earned income for personal services in connection with a bona fide business as a health care reform expert.  Accordingly, payments for bimonthly articles related to your medical practice or health care reform are not prohibited honoraria.  


3.  Payments for a book you have authored are not prohibited honoraria because a book is not considered an “article” under the honorarium ban.  

4.  Payments for your participation in speaking engagements and debates are prohibited honoraria if speech making is the predominate activity of the business.  However, some reimbursement or payments for travel may be permissible even in those circumstances in which you are not permitted to accept payment in consideration for a speech given.   

5.  If a payment is a prohibited honorarium under the Act, the payment may be donated directly to a charity, but only as permitted in Regulation 18932.5, explained below.  
FACTS


You are a practicing surgeon.  Your medical practice has been incorporated in the state of California under the name “Linda Halderman, MD, Inc.” since 2003.  In addition to your medical practice, over the past two years you have regularly authored newspaper articles and magazine columns and engaged in public speaking, for which you were paid as an independent contractor.  


In a telephone conversation on May 12, 2008, you stated that the majority of your articles and speaking engagements over the last two years were related to issues regarding healthcare reform and, more specifically, your experiences with health care funding as a breast cancer surgeon practicing in a rural area.  Occasionally, you have also written articles and given speeches on Middle East affairs.  In a telephone conversation on June 2, 2008, you stated that you have actively marketed your activities as an author and speaker by maintaining the website “www.lindahalderman.com,” have maintained records of income and expenses related to these activities, have reported the income from these activities on your personal income tax returns, and have maintained records of supplies purchased for the sole use of the business.  


In regards to your activities as a health care reform expert, you have stated that less than 20 percent of the time spent on these activities in the last year was devoted to speaking, and less than 20 percent of the income from these activities in the last year was derived from speaking.  Furthermore, you have stated that your activities related to Middle East affairs make up only a small portion of your overall writing and speechmaking.  However, you estimate that approximately 80 percent of the time spent on activities related to Middle East affairs in the last year was devoted to speechmaking and 80 percent of the income from these activities in the last year was derived from speechmaking.  

ANALYSIS

Section 89502(c) provides that “no designated employee of a state or local government agency shall accept an honorarium from any source if the member or employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interests.”  As a designated employee of the California Senate, you are required to disclose all sources of income and gifts; therefore, you are prohibited under Section 89502(c) from accepting any honoraria.
 Section 89501 defines the term “honorarium,” in pertinent part, as follows:  


“(a) For purposes of this chapter, ‘honorarium’ means, except as provided in subdivision (b), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering. 



“(b) The term ‘honorarium’ does not include:


“(1) Earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.  The Commission shall adopt regulations to implement this subdivision.”

Interpreting Section 89501(b)(1), Regulation 18932 provides:
“(a) ‘Honorarium’ does not include income earned from personal services if:

 “(1) The services are provided in connection with an individual’s business or the individual’s practice of or employment in a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, pursuant to [Regulations 18932.1 through 18932.3]; and

“(2) The services are customarily provided in connection with the business, trade, or profession.”  
Under the facts you have provided, you are a board-certified general surgeon.  Your medical practice is operated as a corporation, which you have owned since 2003.  As provided in Regulation 18932.1(c)(1), a trade or professional practitioner is presumed to be “bona fide” if “the tradesperson or professional practitioner possesses current licensure or certification which is issued by state or federal occupational licensing authority, the issuance of which requires a demonstration of skill and knowledge in connection with the relevant trade or profession.”  Undoubtedly, your medical practice is a “bona fide” profession.  

However, the fact that your medical practice is a bona fide profession is not dispositive of your questions.  We must also determine if the activities in which you wish to engage are services customarily provided in connection with the business, trade, or profession.  In terms of how the honorarium ban relates to the medical profession, we have previously advised:

· Proceeds received by a public official, who was also a medical professional and had written over 300 articles and three textbooks, for publishing books/articles was “earned income” and not considered honoraria if the books/articles were published as part of the official’s medical/professional activities.  (Donald Advice Letter, No. A-00-276.)   

· The earned income exception applies to lectures given by a physician to health- care professionals related to areas of medicine in which he practices and does research.  (Phillips Advice Letter, No. A-91-137.)  

· A speech regarding healthcare to a group of companies that manufacture pharmaceuticals, diagnostic equipment, and various medical supplies does not appear to be the type of service that is customarily provided in connection with the practice of medicine.  (Filante Advice Letter, A-92-141.)
While the determination of whether any particular speech given or article published is “customarily provided” in connection with your bona fide profession must be made on a case-by-case basis (Donald Advice Letter, Supra; Uelman Advice Letter, No. A-99-281; and Greenwald Advice Letter, No. A-95-290A), it is generally true that a speech given or article published relating to the areas of medicine in which you practice or conduct research is earned income not subject to the honorarium ban.   
 
Notwithstanding this general guidance, you seek assistance regarding articles and speaking engagements with a scope broader than the area of medicine in which you practice.  As you have explained, you have been publishing articles and publicly speaking for pay for the last two years.  The majority of your articles and speaking engagements are related to issues regarding healthcare reform and issues related to the Middle East.    

Under the facts you have provided, there are no indications that your articles or speeches pertaining to healthcare reform or Middle East affairs are customarily provided by a medical professional.  However, we must still determine whether this work constitutes broader “bona fide” professions notwithstanding your medical practice.    


Under Regulation 18932.1(a), a business is presumed to be “bona fide” if the owner has maintained the following documents for the two calendar years immediately preceding the year in which the consideration for the payment for an article published or a speech given is provided:


“(1) Books and records of accounting consistent with the operation of a business; and  

“(2) Copies of tax returns filed in connection with the operation of the claimed business.”
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


	�  As defined by Regulation 18931.2, the term “article published” does not include books, plays, or screenplays.   





