June 3, 2008
Mahendra Mehta

Department of General Services

Division of the State Architect

1102 Q Street, Suite 5100

Sacramento, California 95811-6550

Re:
Your Request for Advice


Our File No. I-08-080
Dear Mr. Mehta:

This letter is in response to your request for information regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”.)
  Please note that our advice is based solely on the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-government employment laws such as Public Contract Code Section 10411.  We suggest you seek appropriate legal advice to determine if this or any other provisions outside the Act apply.  Also, because your request is of a general nature, we are providing informal assistance rather than formal advice.  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)

QUESTION

How will the Act’s post-employment provisions apply to you should you accept employment with or become a consultant to (i) a contractor who builds school buildings; (ii) school districts and their architects on specific building projects; (iii) Autodesk, a maker of software for doing plan reviews in electronic medium; or (iv) utilities that help school districts generate electricity with solar panels?
CONCLUSION


As a retired designated employee of the Department of General Services, Division of the State Architect, your future employment will be governed by the permanent and one-year bans.  Under the permanent ban, you may not represent, for compensation, any entities before the Department of General Services, or any officer or employee thereof, in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which you participated as an employee of the Department of General Services.  The one-year ban would prohibit you from representing the contractor, school districts, their architect, Autodesk, utilities or other private entities before the Department of General Services for a period of one year after the date you leave state employment, if the appearance or communication is for the purpose of influencing administrative, legislative or other specified actions.  

FACTS


You work for the Department of General Services (“DGS”) as a Manager, Structural Engineer, in the Division of the State Architect (the “Division”).  Within DGS, the Division is responsible for approving plans and certifying construction of public school buildings and essential service buildings throughout the state.  You have worked at DGS since August 1992.  Between August 1992 and July 2006, you served as regional manager of the Division’s San Diego regional office.  Your staff reviewed plans and certified construction of school buildings in San Diego, Riverside, San Bernardino, Orange and Imperial Counties.  From July 2006 to the present you have worked at the Division’s headquarters in Sacramento and managed the following programs:  establishing satellite offices at Riverside and Bakersfield; developing E-Plan Review capabilities of Division staff; write a report on the Division’s responsibility for mechanical, electrical, plumbing and energy reviews; and supervise the Division’s energy and sustainability plan review team.  


You intend to retire from state service this year and are considering four prospects for future work either as an employee or consultant.  You are considering (i) an offer of employment by a contractor who builds school buildings; (ii) providing project specific consultation to school districts and their architects; (iii) providing consulting services to Autodesk, a maker of software for doing plan reviews in electronic medium; and (iv) providing consulting services to utilities that help school districts generate electricity with solar panels.  You state that the work you would perform for the contractor would consist of designing school buildings. 
ANALYSIS


The Act contains three post-governmental restrictions on individuals leaving public service:


Restrictions on Negotiating Prospective Employment:  This rule places restrictions on a public official who is negotiating or has any arrangement concerning prospective employment.  (See Section 87407, Regulation 18747).

Permanent Ban:  This rule prohibits a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  (See Sections 87401-87402, Regulation 18741.1); and


One Year Ban:  This rule prohibits a former public official from appearing for compensation before his or her former agency, or officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action.  (See Section 87406, Regulations 18746.1 and 18746.2.) 
Prospective Employment

Section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or have any arrangement concerning employment. (Section 87407; Regulation 18747.)  

Section 87407 provides:  “No public official, shall make, participate in making, or use his or her official position to influence, any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.”



Under subdivision (c) of Regulation 18747, a person is a prospective employer of

a public official if the official, either personally or through an agent, is negotiating or has an arrangement concerning prospective employment with that person.  Regulation 18747(c) further defines “negotiating” and an “arrangement concerning prospective employment” as follows: 

“(1) A public official is ‘negotiating’ employment when he or she interviews or discusses an offer of employment with an employer or his or her agent.

“(2) A public official has an ‘arrangement’ concerning prospective employment when he or she accepts an employer’s offer of employment.

“(3) A public official is not ‘negotiating’ or does not have an ‘arrangement’ concerning prospective employment if he or she rejects or is rejected for employment.”


Under subdivision (b) of the regulation, a governmental decision will directly relate to a prospective employer if the public official knows or has reason to know that the prospective employer is “directly involved” in the decision, or it is reasonably foreseeable that the financial effect of a decision on a prospective employer is material.


Please be mindful of the above rules for the duration of your employment by DGS to avoid any violations of this provision of the Act. 

The Permanent Ban on “Switching Sides”
The permanent ban on “switching sides” is a permanent prohibition on influencing any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which the administrative official participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402; Regulation 18741.1.)  In other words, a public official may never “switch sides” in a proceeding after leaving state service.  Sections 87401 and 87402 provide:
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:
  “(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.
“(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)



Section 87400 (b) defines state administrative official as:  “every member, officer, employee of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceedings in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”  The DGS is a state administrative agency under section 87400(a).  Accordingly, if as part of your responsibilities while employed at the DGS you have engaged in any judicial, quasi-judicial, or other proceedings, you are considered a state administrative official, and the provisions of Sections 87401 and 87402 will apply to you.  
Proceedings

Section 87400(c) defines “judicial, quasi-judicial, or other proceeding” as:

“[a]ny proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to, any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”

A.  Regional Manager Position
Your duties as a regional manager included approval of plans and certifying construction of school building projects.  The definition of “judicial, quasi-judicial, or other proceeding” includes a “determination” involving a “specific party or parties” in a state administrative action.  Before a school district can build a school, it must obtain Division approval of the project’s building plans.  Such approval constitutes a determination made by the Division involving a specific party, the school district.  At the end of construction, the school district must obtain a final certificate of construction from the Division certifying that the project has been built to meet the state’s building code.  The determination to issue a certificate of construction also constitutes a determination involving a specific party.  Accordingly, you are permanently prohibited from influencing any such determinations in which you participated while in state service.

B. Headquarters Position

Your duties at headquarters consist of establishing offices, developing staff capabilities, writing a report and supervising a plan review team.  None of these activities appear to involve participation in a “judicial, quasi-judicial, or other proceeding.”  Hence, any future employment that may be related to these activities is not prohibited by the permanent ban.
Participation/Supervision
An official is considered to have “participated” in a proceeding if the official took part “personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee . . ..”  (Section 87400(d).)  A former state official who held a management position in a state administrative agency is deemed to have participated in a proceeding if:  (1) the proceeding was pending before the agency during his or her tenure, and (2) the proceeding was under his or her supervisory authority.  (Section 87400(d); Regulation 18741.1(a)(4).)  For purposes of Regulation 18741.1, a proceeding is under a supervisor’s “supervisory authority” if the supervisor:

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 


�   The permanent ban does not apply to a “new” proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A new proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)  We have found generally that proceedings to draft a plan or agreement are different from proceedings involving implementation of the same plan or agreement.  For instance, the Commission considers the application, drafting and awarding of a contract, license or approval to be a proceeding separate from the monitoring and performance or implementation of the contract, license or approval.  (Doyle Advice Letter, No. A-05-104; Billeci Advice Letter, No. I-00-234; regulation 18741.1.)  Hence, certifying construction of a building project may be considered a “new proceeding” separate from the “proceeding” involving approval of the plans for that project.





