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June 24, 2008
Michael J. O’Neill
Trustee, Pacifica School District
1562 Miranda Ct.

Pacifica, CA  94044

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-08-097

Dear Mr. O’Neill:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that our advice is confined to the Act and we, therefore, offer no advice on other laws that could be applicable, such as Elections Code Section 18680.
QUESTIONS
1. May a committee that was primarily formed to support a school parcel tax measure on the June 3, 2008, ballot retain funds it has after the election to support an anticipated future school parcel tax measure for the same school district?

2. If the committee is not allowed to retain its surplus funds to support a measure in the future, may the funds be donated to the school district or to the Education Foundation, a 501(c)(3) nonprofit organization established under federal law?
CONCLUSIONS
1. Yes, a ballot measure committee may retain funds left over from the election to support an anticipated ballot measure for the same purpose in a future election.
2. Since question one is answered in the positive, an answer to this question is unnecessary.

FACTS


You are the Trustee of the Pacifica School District located in San Mateo County.  On the June 3, 2008, ballot, a school parcel tax measure, known as Measure N, was defeated, since it did not receive the required two-thirds of the voters’ support.  Because it was a close contest, your committee would like to retain left over funds to place another school parcel tax measure on the ballot for voter consideration.
ANALYSIS
There is nothing in the Act that would prohibit a primarily formed ballot measure committee from retaining funds it holds on the day of the election.  However, if the committee makes expenditures to support or oppose state or local candidates or any other California committee, including other ballot measure committees, it may qualify as a different type of committee.  This would require the committee to amend its Statement of Organization (Form 410) within 10 days of qualifying as a different type of committee.  (Section 84103.)  If the committee is used to support the qualification and passage of a future ballot measure only, the new measure’s alpha designation, when it is available from the local Registrar of Voters, must be included in the amendment of the Form 410.  (Section 84102(d).)
For a review of the reporting requirements of a ballot measure committee whose measure failed, please review Campaign Disclosure Manual 3.  We have included a copy of Campaign Disclosure Manual 3; Information for Committees Primarily Formed to Support or Oppose a Ballot Measure with this letter for your convenience.  We also note that there are provisions in the Elections Code governing the use of funds raised in connection with ballot measure elections.  Although the Commission does not interpret or enforce these provisions, they are provided in Appendix 1 of the campaign manual.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Kevin S. Moen, PhD


Political Reform Consultant


Technical Assistance Division
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Enclosure

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





