June 24, 2008
M. L. Silva-Manuel

P. O. Box 386

Grizzly Flats, CA 95636

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  I-08-099
Dear Ms. Silva-Manuel:

This letter responds to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  
Because you do not seek advice regarding a specific governmental decision, we are providing you only informal assistance.  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c), copy enclosed.)  
Additionally, we base our advice solely on the provisions of the Act and do not address the applicability, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest, Government Code Sections 1090 and 1099, or your agency’s incompatible activities policy.  
QUESTION


Will holding positions simultaneously with the Pioneer Fire District Board and the board of your local firefighters’ association, a non-profit corporation, create a conflict of interest?
CONCLUSION


Simultaneously holding positions with the Pioneer Fire District Board and the board of your local firefighters’ association will not create a conflict of interest under the Political Reform Act.  However, you may wish to contact your agency’s counsel or the Attorney General’s Office with respect to the doctrine of “incompatible offices” and other provisions of law that might apply to your facts.  Also, you may wish to consult your agency’s counsel on whether holding a position on the board of the firefighters’ association conflicts with any agency policy on incompatible activities.
FACTS


You have recently been appointed as a director on the Pioneer Fire District Board.  You are a former volunteer firefighter and serve as a director on the firefighters’ association board.  You receive no stipend for serving on either board, and you have minimal possibilities for being reimbursed out-of-pocket expenses.  There is no other financial benefit to you.

You ask whether simultaneously holding positions with the Pioneer Fire District Board and the board of your local firefighters’ association will create a conflict of interest under the Act.  Specifically, you are concerned about whether you may have a conflict in participating in district budget decisions regarding items that would support volunteer firefighters.  This would include funds allocated for required personal protective gear and uniforms, funds for a per-call stipend for personal vehicle use in responding to emergency calls, or funds that pay an expense stipend for volunteers to work a 24-hour duty shift to supplement the paid crew.  Because you are no longer a volunteer firefighter, you would not be financially affected by any of the above budget items.


The firefighters’ association is a non-profit corporation that mainly supports the fire district through its fundraising efforts.  The funds raised go toward offsetting the direct expense in the above budget areas.  There are some volunteer rights provided through a Memorandum of Understanding.


You are being questioned by a community member who believes that you should abstain from voting on anything to do with the district’s budget due to what he perceives as a conflict of interest.


You wish to know if serving simultaneously as a director of the firefighters’ association (giving money to the fire district to supplement their budget) and as a director of the local fire district (making the best possible decisions on how the district uses its funds) present a conflict of interest.

ANALYSIS


Incompatible Offices


The Act does not prohibit a public official from holding multiple public positions, either within a single agency or different agencies.  The conflict-of-interest provisions of the Act (Section 87100 et seq., discussed below) do prohibit a public official from participating in a decision that will have a financial effect on his or her economic interests.  However, this prohibition is applied on a decision-by-decision basis, and several exceptions apply.


Please note that other laws, outside the jurisdiction of the Commission, do restrict the ability of public officials to hold two different public offices simultaneously if the offices are determined to be “incompatible offices.”  It would be advisable to contact your agency’s counsel or the Attorney General’s Office with respect to the doctrine of “incompatible offices” (Section 1099) and other provisions of law, including your agency’s own policy on incompatible activities that might apply to your facts.


Conflict of Interest 


Your question implicates the Act’s conflict-of-interest rules, which generally prohibit public officials from making, participating in making, or using their official positions to influence the making of a governmental decision in which they have a financial interest.  The general rule, briefly stated, is that a conflict of interest exists when a public official plays a decision-making role in a governmental decision that will have a reasonably foreseeable, material financial effect on one or more of the official’s economic interests.  The Commission uses an eight-step analysis to determine whether a public official has a disqualifying conflict of interest, (Regulation 18700 (b)(1)-(8), copy enclosed) which we outline to illustrate the analysis of a decision by the local fire district board in light of the circumstances you describe.


Step 1:  Are you a public official?

  
The Act’s conflict of interest provisions apply only to “public officials.”  (Sections 87100, 87103; Regulation 18701.)  A “public official” is defined by the Act to include every “member, officer, employee or consultant of a state or local government agency,” with some exceptions not relevant here.  (Section 82048.)  

“Local government agency means a county, city or district of any kind including a school district, or any other local or regional political subdivision, or any department, division, bureau, office, board, commission or other agency of the foregoing.”  (Section 82041.)  As a member of the Pioneer Fire District Board, you are a public official for purposes of the Act.

Step 2:  Will you be making, participating in making, or using your official position to influence a governmental decision?


The Act’s conflict-of-interest provisions apply only where a public official “make[s], participate[s] in making or in any way attempt[s] to use his [or her] official position to influence a governmental decision in which he [or she] knows or has reason to know he [or she] has a financial interest.”  (Section 87100; Regulation 18700(b)(2).)  The Commission has adopted a series of regulations that define “making,” “participating in making,” and “influencing” a governmental decision, which provide as follows:
· A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency.  (Regulation 18702.1.)
· A public official “participates in a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant substantive or intervening review, the official negotiates, advises or makes recommendations to the decision maker regarding the governmental decision.  (Regulation 18702.2.)

· A public official is attempting to use his or her official position to influence a decision if, for the purpose of influencing, the official contacts or appears before any member, officer, employee, or consultant of his or her agency.  (Regulation 18702.3.)
  


Therefore, if you deliberate or vote on an item, commit your agency to a course of action, enter into any contractual agreement, or use your official position to influence a governmental decision, you will be engaging in activity regulated by the Act.  (See Regulation 18702.4.)


Step 3: What are your economic interests, the possible sources of a conflict-of-interest?


Section 87103 provides that a public official has a “financial interest” in a governmental decision “if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family,” or on any of the official’s economic interests, described as follows:
· A public official has an economic interest in a business entity in which he or she has a direct or indirect investment of $2,000 or more (Section 87103(a); Regulation 18703.1(a)); or in which he or she is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management (Section 87103(d); Regulation 18703.1(b));

· A public official has an economic interest in real property in which he or she has a direct or indirect interest of $2,000 or more (Section 87103(b); Regulation 18703.2);
· A public official has an economic interest in any source of income, including promised income, which aggregates to $500 or more within 12 months prior to the decision (Section 87103(c); Regulation 18703.3) “Income" does not include salary or per diem payments received from a local agency, or reimbursement for travel expenses and per diem received from a bona fide nonprofit entity exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.  (Section 82030(b)(2));
· A public official has an economic interest in any source of gifts to him or her if the gifts aggregate to $390 or more within 12 months prior to the decision (Section 87103(e); Regulation 18703.4); 
· Lastly, a public official always has an economic interest in his or her personal finances, including those of his or her immediate family –this is the “personal financial effects” rule (Section 87103; Regulation 18703.5).


You state that you do not receive income or “any stipend for serving on either board,” and you have “minimal possibilities for being reimbursed out of pocket expenses.”  You also state that “[t]here is no other financial benefit to you.”


Any salary and reimbursement for expenses or per diem received from a state, local or federal government agency, or reimbursement for travel expenses and per diem received from a bona fide nonprofit entity exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, is expressly exempted from the definition of “income” for purposes of the Act.  (Section 82030(b)(2).)  

Therefore, if you receive a salary or reimbursement for expenses from the fire district board, a local government agency, these items would not be considered income.  Likewise, if you receive reimbursement for out-of-pocket travel expenses or per diem from the firefighters’ association board, and the board is a 501(c)(3) non-profit, these reimbursements would not be considered income and would not create a conflict of interest with respect to decisions you would make on the local fire district board.


Assuming the decisions you make have no reasonably foreseeable material financial effect on your personal finances, it does not appear that you would have an economic interest that could result in a conflict of interest.  Therefore, the conflict analysis ends at this point, with a conclusion that you do not have a conflict of interest in budgetary decisions involving the firefighter’s association board.  

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	�  Regulation 18702.4 (enclosed) lists a series of exceptions to the rules stated in the preceding three regulations, which apply only in certain limited circumstances. 


	�  Regardless of whether the firefighters’ association is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, if you receive reimbursements from the association for items other than travel expenses these reimbursements may be considered income and could serve as the basis for disqualification.  If this is the case, you may request further advice.





