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July 18, 2008
William L. Padia

471 Hartnell Place

Sacramento, CA 95825

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-08-105

Dear Mr. Padia:

This letter responds to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place.  (See Regulation 18329(b)(8)(A).)  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because your questions are general in nature and do not refer to a specific proceeding, appearance or communication before your former agency, we are treating your request as one for informal assistance.
  Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no advice concerning the application of “revolving door” statutes outside the Act, such as Public Contract Code Section 10411.
QUESTION

1.  As a former state employee who would like to do consulting work for a private company, does the Act’s permanent ban prohibit you from representing that company in front of your former state employer?
2. How does the Act’s one-year ban apply to you in your capacity as a consultant for a private company that might have contracts with your former state employer?
CONCLUSION

1. As a former state government employee, you are subject to the Act’s permanent ban on “switching sides,” prohibiting you from advising or representing any person before your former state agency, for compensation, in a judicial or other proceeding (including a contract) in which you participated while in state service, as discussed below.
2. As a former “designated employee” of the California Department of Education (“CDE”) the Act’s one-year ban applies to you and you are prohibited for one year after leaving state service from, for compensation, making any formal or informal appearance or any spoken or written communication before CDE if it is for the purpose of influencing administrative or legislative action, as discussed below.
FACTS


You were the Deputy Superintendent for Assessment and Accountability for CDE at your retirement in May, 2008.  You were a designated employee under the Act.  EdSource, a non-profit educational organization (funded primarily by foundations), contacted you to be a consultant for them.  In the past, EdSource has had contracts or subcontracts with CDE; the subcontracts were under your authority as Deputy Superintendent.  It is possible that CDE may contract with EdSource in the future.
As a consultant with EdSource, you would review educational studies in California and advise EdSource about them.  You would not be in contact with any policy makers in CDE in conjunction with your work for EdSource, but you may request information and clarification from CDE regarding their published methodologies.  You would not be lobbying the legislature or any other education organization.
ANALYSIS


Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions.
  
· Permanent Ban:  The first restriction is the “permanent ban” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state.  (See Sections 87401-87402, Regulation 18741.1.)
The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while you served as a state administrative official.  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . ..”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..”(Section 87400(d).)

“The permanent ban does not apply to a ‘new’ proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A ‘new’ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)

You have not provided any information as to your participation in any proceeding that may affect your ability to engage in any of the conduct listed herein.  To apply the permanent ban to your situation, you need to determine if any of the actions in which you now wish to engage, on behalf of your employer, involve a proceeding in which you participated, while employed at CDE.  (Regulation 18741.1(a)(4).) 

· One-Year Ban:  The second restriction is the “one-year ban” prohibiting a state employee from making any formal or informal appearance or making any oral or written communication, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action or influencing certain proceedings.  (See Section 87406; Regulation 18746.1.)

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2)).)  Your former position was a designated position.  Therefore, you are a former public official subject to the ban, and the ban will apply for 12 months from the date you left state office or employment.  (Regulation 18746.1(b)(1) and (2).)  

While in effect, the one-year ban applies only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or communications before his or her former agency on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person.  (Regulation 18746.1(b)(3) and (4).)  

In contrast to the permanent ban, which only applies to “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to “any appearance or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Regulation 18746.1(b)(5).)  An appearance or communication is for the “purpose of influencing” if it is made for the “principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2.)  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Id.)   


Finally, appearances and communications are prohibited only if they are before a state agency the public official, during the last 12 months of employment, worked for or represented or a state agency which budget, personnel, and other operations are subject to the control of a state agency the public official worked for or represented.  (Section 87406(d); Regulation 18746.1(b)(6).)
Certain communications are not restricted under the one-year ban. It is not considered a prohibited communication under the one-year ban, if an individual:

   “(1) Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to a specific action or proceeding;
   “(2) Attends a general informational meeting, seminar, or similar event;
   “(3) Requests information concerning any matter of public record; or
   “(4) Communicates with the press.”  (Regulation 18746.2(b)(1)-(4).)

Thus, the one-year ban would not prevent you from requesting information generally available to the public about agency business from CDE or other state agencies.  Nor would it prohibit you from attending informational meetings of CDE or another state agency regarding existing laws, regulations, or policies, as long as you do not attempt to influence the agency’s legislative or administrative action.  Social conversations with CDE employees that are not intended to influence administrative or legislative action are not prohibited by the ban. (Tobias Advice Letter, No. A-96-089.)  (Section 87406(d)(1).)
We have advised under the one-year ban that a former agency official may draft proposals on a client’s behalf to be submitted to the agency so long as the former employee is not identified in connection with the client’s efforts to influence administrative action.  (Cook Advice Letter, No. A-95-321 and Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  Similarly, a former agency official may use his or her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of the official’s former agency so long as the employee is not identified with the employer’s efforts to influence the agency.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)


While you have stated in general terms that you might have contact with CDE in your post-governmental employment, you have not sought advice pertaining to any particular appearance or communication.  Accordingly, the above discussion is provided for your general information.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Heather M. Rowan

Counsel, Legal Division
HMR:jgl

Enclosures
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


�  A comprehensive discussion of the elements of the two laws is set forth in the attached “Leaving Your State Job? Post-Employment Restrictions May Affect You.”  We have enclosed this document for your information.  We do not repeat this information in the body of this letter.





