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June 27, 2008
Bruce Leavitt

City of Santa Rosa

City Attorney’s Office

100 Santa Rosa Avenue, Room 8

Santa Rosa, CA 95404 
Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-08-106
Dear Mr. Leavitt:

This letter responds to your request for advice on behalf of the Santa Rosa City Council regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION

In light of the death of a city councilmember, does the legally required participation rule permit one of three members of the council, otherwise disqualified from participating in the decision under the Act’s conflict-of-interest provisions, to participate in a decision regarding the budget for a redevelopment project?

CONCLUSION

Yes.  One of the three council members may participate in the decision under the Act’s exception for legally required participation if the councilmember selected to participate in the decision is randomly selected from the three council members.  
FACTS


The City of Santa Rosa is a charter city.  Under Section 4 of the charter, the city council is the legislative body of the city and consists of seven members.  Under Section 7 of the charter, a majority of the council constitutes a quorum for the transaction of any business.  There is no provision in the charter that permits a lesser quorum.    


On June 14, 2008, one of the seven members of the city council passed away.  The city council has determined that the vacancy will be filled at a special election on November 4, 2008.  The special election has already been called, and it is expected that the office will be filled in December upon the certification of the election results.  

Under Health and Safety Code Section 33606, the city council (the legislative body of the city) is required to approve the annual budget of the city’s redevelopment agency (the “RDA”), which consists of five members appointed by the city council.  The RDA operates on a fiscal year beginning July 1 of each year and ending June 30 of the following year.  The city council has yet to adopt a budget for the RDA’s Gateways Redevelopment Project or for the administration of this project for the fiscal year beginning July 1, 2008.  The city council’s next scheduled meeting is July 1, 2008.  

In a telephone conversation on June 25, 2008, you further explained that the city council does have the power to appoint an interim councilmember but must exercise this power within 30 days of the vacancy.  However, the city council voted on June 17, 2008, to call a special election to fill the vacancy.  The city council elected not to fill the vacancy by appointment because of the difficulty in finding a suitable appointee in the short time period permitted by the city charter and the fact the appointee would fill the vacant office only until December when the office could be filled by election.      

ANALYSIS 
The Act’s conflict-of-interest provisions ensure that public officials will “perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.”  (Section 81001(b).)  Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.

The Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding whether an official has a disqualifying conflict of interest.  (Regulation 18700(b).)  Your question only concerns the last step.  More specifically, your question only concerns the question of whether one of the three council members, otherwise disqualified from participating in the decision regarding the budget for redevelopment project, may participate in the decision under the “legally required participation” exception.  We assume, for purposes of this request for advice, that all three of the council members in question have a disqualifying conflict-of-interest absent the “legally required participation” exception. 


The Act recognizes that there may be instances where a governmental body cannot function without the participation of a public official who has a conflict of interest.  The Act contains a narrow exception to the conflict-of-interest rules codified at Section 87101 allowing an official, otherwise disqualified from a governmental decision, to participate in the decision if the official’s participation is “legally required.”  This exception is narrowly construed and applies only where there is no “alternative source of decision consistent with the purposes and terms of the statute authorizing the decision.”  (Regulation 18708(a)(c); In re Tobias (1999) 13 FPPC Ops. 5.)

Under the facts you have provided, the city council does have the ability to fill the vacant position but must do so within 30 days of the vacancy.  In addition the city council has the authority under the city charter to forgo appointing an interim councilmember and fill the vacancy with a special election that has been called for November, 2008.  The pertinent question under the fact you have provided is whether the city council’s decision to fill the vacancy with a special election as opposed to appointing an interim councilmember prevents the city council from utilizing the “legally required participation” exception to the Act’s conflict-of-interests provisions.  

In determining whether the “legally required participation” exception applies in context of a vacancy that could be filled by appointment, early advice letters drew a distinction between circumstances where it would be legally impossible to fill the vacant seat, and where the seat was merely vacant until filled by the appointing power.  Hunter Advice Letter, No. A-99-088.)  However, in a 1999 opinion, the Commission signaled a change from this prior advice and did not allow the distinction alone to dictate the applicability of the exception.  Instead, the Commission examined a number of factors and concluded, in the case before it, that these factors prompted application of the exception, even when the vacancy was the result of the political failure of the appointing authority to fill the vacancy.  More specifically, the Commission stated the following:

“In determining whether the Rule applied in the context of a vacancy, the Commission looked to a number of factors, which included: the nature of the decision; whether there was an alternative method of decisionmaking consistent with the purpose and functions of the particular agency, whether the agency could have changed the quorum requirements, or appointed alternative or interim members who could vote; whether the decision had to be made within a specified time period; and the importance of the agency moving forward.”  (In re Tobias, supra; also see Danforth Advice Letter, No. A-05-238.)  


Under the facts you have presented, the city council is responsible for establishing the budget for the RDA and the Gateway Redevelopment Project for the fiscal year beginning July 1, 2008.  Additionally, the city council is also required to make the budget decision under the applicable law and the city charter requires a majority of the city council members to establish a quorum.  

Unless the city council exercises its power to appoint an interim councilmember by July 14, 2008, it is not possible to obtain a quorum of four council members to make the decision regarding the budget for the redevelopment project without the participation of one of the three council members.  Furthermore, you have stated that the city council has determined that it would not be in its best interest to appoint an interim councilmember because of the difficulty in finding a suitable appointee in the short time period permitted by the city charter and the fact the appointee would fill the vacant office only until December when the office could be filled by election.  

Based on the specific facts you have presented and the totality of the facts and circumstances, we find that one of the three council members may participate in the decision under the “legally required participation” exception to the Act’s conflict-of-interest provisions.    

Note, however, that while one of the three council members may participate in the decision, the councilmember’s participation is permissible only as allowed in Regulation 18708 (copy enclosed).  Most importantly, the participating councilmember must be selected randomly from the three council members, the councilmember must disclose on the record the existence of his or her conflict and describe with particularity the nature of the economic interest, and either the councilmember or another officer or employee of the agency must describe the circumstance under which he or she believes the conflict may arise and disclose the legal basis for concluding that there is no alternative source of decision.  (Regulation 18708(b) and (c).)  Furthermore, the participating councilmember may only participate in public deliberations regarding the matter and at closed sessions required by law.  The councilmember may not attempt to influence the outcome of the matter “behind the scenes” by engaging in private discussions with other members or staff.  (Grunwald Advice Letter, No. A-95-184; Romney Advice Letter, No. A-99-263.)  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Brian G. Lau

Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





