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June 30, 2008
Debbie Franklin
Mayor Pro Tem
City of Banning
P.O. Box 47
Banning, California 92220

Re:
Your Request for General Information

Our File No.  G-08-107
Dear Ms. Franklin:
This letter responds to your request for information regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  
Because you seem to be posing hypothetical questions, we are declining to issue advice or assistance as to these questions at this time.  (Regulation 18329(b)(8)(D), copy enclosed.)  However, we can give you very general information regarding your questions.  Also, please note that any assistance is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090.  
QUESTIONS AND DISCUSSION
The Act’s conflict-of-interest provisions ensure that public officials “perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.”  (Section 81001(b).)  Specifically, Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.
You ask four questions after taking an ethics training class.

1.  If a councilmember’s spouse is an adviser to a local businessman on a voluntary basis, and a contract is presented to the council by the businessman or his representative, can that councilmember vote on the item?  If not, does the council member just abstain or need to be recused from the meeting?
Section 87100 prohibits a public official from making, participating in or attempting to influence any governmental decision in which he or she knows or has reason to know he or she has a financial interest.  An official has a financial interest in a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the official or a member of his immediate family or on:


(a) Any business entity in which the public official has a direct or indirect
 investment worth $2,000 or more.


(b) Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth $2,000 or more.

(c) Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating $500 or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.

(d) Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.

(e) Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating $390 or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.

Whether the volunteer situation you describe creates an economic interest in the business is a factual determination and cannot be determined in this hypothetical context.  If a public official's office is listed in Section 87200 ("87200 filers" include city council members) and he or she has a conflict of interest in a decision noticed at a public meeting, then the official must: (1) immediately prior to the discussion of the item, 
verbally identify each type of economic interest involved in the decision as well as details of the economic interest, as discussed in Regulation 18702.5(b)(1)(B), on the record of the meeting; (2) recuse himself or herself; and (3) leave the room for the duration of the discussion and/or vote on the item. For closed sessions, consent calendars, absences and speaking as a member of the public regarding personal interests, special rules found in Regulation 18702.5, subdivisions (c) and (d) apply.  (Section 87105.)
2.  If a councilmember’s spouse is an advisory member to an organization, and is listed as such on the letterhead of the nonprofit organization, can the councilmember vote on any issue or contract involving the organization that comes to the council?
This raises essentially the same inquiry -- whether the relationship you describe creates an economic interest in the organization.  This is a factual determination that cannot be determined in this hypothetical context.  Generally, volunteer activities with organizations do not create economic interests.
3.  If an incumbent is running for re-election and invites a fellow councilmember to a fundraiser, what are the limitations on the fellow councilmember?  I am aware of no donations being allowed to the campaign, but is attendance also precluded?  Dining?
If you attend a political fundraiser for free, Regulation 18946.4(c) provides:

“Where the event is a fundraising event for a campaign committee or candidate, the ticket or other admission privilege has no value.”
Therefore, providing the fellow councilmember free admission to the fundraiser (and any food or beverages provided at the fundraiser) is neither a gift or campaign contribution to that councilmember under the Act.

4.  Can married people serve on the same school board at the same time as elected officials?
Therefore, providing the fellow councilmember free admission to the fundraiser (and any beverages provided at the fundraiser) is neither a gift nor campaign contribution to that councilmember under the Act.

The Act does not preclude spouses from serving on the same school board, although they may be required to disqualify themselves from decisions affecting their spouse.  Other laws may apply.
If you have other questions on this matter, or a specific question concerning a future decision before you, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
John W. Wallace

Assistant General Counsel

Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	� For purposes of this section, indirect investment or interest means any investment or interest owned by the spouse or dependent child of a public official, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the official, the official's agents, spouse, and dependent children own directly, indirectly, or beneficially a 10-percent interest or greater.





