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August 6, 2008

Liane M. Randolph

Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP

400 Capitol Mall, Suite 1700

Sacramento, CA 95814-4419

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-08-118

Dear Ms. Randolph:

This letter responds to your request for advice regarding the behested payment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  We base the letter on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Additionally, our advice is limited to obligations arising under the Act.  

QUESTIONS
1.  If your client participates in a series of tax events to assist lower-income tax-filers and notifies local elected officers of the events so that they might attend, will the cost of the event be a reportable “behested payment” to the officers who attend the events?

2.  If the local elected officers include a statement in the press release about the events, will it constitute a “behested payment” to these officers?
CONCLUSION

1.  There is no contribution and no “behested payment” based on these facts.

2.  If the local elected officer includes a statement and his or her name in the press release, it will constitute a “behested payment” under the Act, and the cost of producing and sending the press release would be reportable if $5,000 or more.

FACTS


You represent Intuit, Inc., a software company that offers the “Turbo Tax” software package to assist people in filing their state and federal tax returns.  Intuit has a foundation called the Intuit Financial Freedom Foundation (“Intuit”).  Intuit would like to join with the Computer and Communications Industry Association (“CCIA”) and a local community center to host a series of tax events to help lower income taxpayers prepare and file their federal and state tax returns online at no cost to the taxpayers.

The local community center will provide the facilities, use of their computers and Internet services and will promote the events to their students.  Intuit will donate copies of the Turbo Tax software, and its employees will volunteer at the events.  CCIA will promote the events in the media, including printing and distributing fliers and posters, will provide translators for non-English speakers, and provide a $5,000 honorarium to the community center for hosting the events.

CCIA and Intuit would like to notify local elected officers of the contemplated event dates and times should they wish to attend any of the events.  They would also like to offer the local elected officers an opportunity to include a statement in the press releases to raise awareness about the events.  You now ask whether this involvement by local elected officers would constitute “behested payments” that would be reportable by the elected officers under Section 82015(b)(2)(iii).
ANALYSIS


The Act states that, generally, a “contribution” includes a payment made at the behest of a candidate.
  (Section 82015(b).)  A payment is made at the “behest” of a candidate whenever it is made “under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of” a candidate.  (Section 82015; Regulation 18225.7.)  The term “payment” includes an expenditure of money (see Section 82044), and an expenditure made at the behest of a candidate includes “expenditures made by a person other than the candidate or committee, to fund a communication relating to” a candidate who is clearly identified.  (Regulation 18225.7(b).)  

Section 82015(b)(2), sets forth several exceptions to the general rule that a payment made at the behest of a candidate is a contribution.  Specifically, subparagraphs (A) and (B) of Section 82015(b)(2) provide that the behested payment is not a contribution under the following circumstances:

“(A) Full and adequate consideration is received from the candidate.

(“B) It is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office. The following types of payments are presumed to be for purposes unrelated to a candidate's candidacy for elective office:

“(i) A payment made principally for personal purposes, in which case it may be considered a gift under the provisions of Section 82028.  Payments that are otherwise subject to the limits of Section 86203 are presumed to be principally for personal purposes.

“(ii) A payment made by a state, local, or federal governmental agency or by a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.

“(iii) A payment not covered by clause (i), made principally for legislative, governmental, or charitable purposes, in which case it is neither a gift nor a contribution . . ..” 


Section 82015(b)(2)(B)(iii), however, provides that, even if a payment made at the behest of an elected officer is not a contribution to that officer, the officer must file a report detailing the payment if the payment is principally for a legislative, governmental or charitable purpose.  The report, known informally as a “behested payment report,” must be filed within 30 days with the officer’s agency when the amount of the payment, or aggregate payments for similar purposes made at the behest of the officer by the same source, is $5,000 or more in a calendar year.  


Based on the information you provided, it appears that any payments made by Intuit, CCIA, or the local community centers in connection with the described events are not related to the candidacy of any elected officer (see Section 82015(b)(2)(C), which details actions that are “related to a candidate’s candidacy”) and would more appropriately be classified as relating to and being principally for a governmental or charitable purpose.  Therefore, these payments are not contributions to the elected officers who participate in these events, but may be reportable “behested payments” under Section 82015(b)(2)(B)(iii).  We next address whether or not these payments are reportable “behested payments.”
You have requested advice based on two scenarios.  In the first, CCIA and Intuit would notify local elected officers of the contemplated event dates and times should they wish to attend the events.  Based on the definition of “behested payment,” above, there is no behested payment in this situation, but rather an invitation to an event not “hosted” or “sponsored” by the elected officer that the officer may or may not accept.
  

In the second scenario, CCIA and Intuit would offer the local elected officer an opportunity to include a statement in the CCIA press releases to raise awareness about the events.  The officer would make the statement in coordination with CCIA, and CCIA would make the expenditure to produce and send a communication related to an identified candidate.  Thus, as described above, under the Act and Commission regulations, the payment in this second scenario is a behested payment, and if the cost to produce and send it is $5,000 or more each elected officer who makes a statement in the press release would be required to file a “behested payment” report.  Additionally, if the elected officer’s statement in the press release suggests that he or she is “hosting” or “sponsoring” the applicable event, the officer would report the cost of the event as a whole, rather than only the cost of the producing and sending the press release.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Heather M. Rowan

Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  For purposes of the Act, an elected offer retains his or her status as a candidate until he or she terminates that status as provided in Section 84214 and applicable Commission regulations.  (Section 82007.)


� Be aware, however, that if the official receives a personal benefit while at the event, other than “informational materials”  (see Section 82028(b)(1) and Regulation 189542.1), it may constitute a gift under the Act.  (See Section 82028.)





