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August 22, 2008
Georgean M. Vonheeder-Leopold

Sallmann, Yang, & Alameda

4900 Hopyard Road, Suite 183

Pleasanton, CA 94588

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-08-126
Dear Ms. Vonheeder-Leopold:

This letter responds to your request for advice, on behalf of the Dublin Fine Arts Foundation, regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”)
 and is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTION

Does the Act restrict the Dublin Fine Arts Foundation (the “Foundation”) from listing the name of a candidate on a plaque that will be placed by a piece of art that was purchased by the Foundation with funds donated from the candidate’s campaign account.     
CONCLUSION


No.  The Act does not restrict the Foundation from listing the name of a candidate on the plaque. 
FACTS


The Foundation, a 501(c)(3) non-profit organization, received a donation from a candidate’s campaign account of $96.  The candidate donating the campaign funds to the Foundation did so while closing out her campaign account in light of her retirement from her elected city council office.  The Foundation used the donated funds towards the purchase of a piece of art.  


The Foundation is creating a plaque that will be placed by the artwork and would like to list the donation from the candidate on the plaque.  If permissible, the Foundation would like to list the donation by the candidate’s name.  As an alternative, the Foundation would list the contribution in the name of the candidate’s controlled committee.   
ANALYSIS


First, we must determine whether the Foundation’s payment for the plaque subsequent to the candidate donating campaign funds to the Foundation to purchase a piece of art is a contribution to the candidate.    


Under Section 82015(b)(2), a payment
 made at the behest of a candidate is a contribution to the candidate unless the payment is made for consideration or it is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to the candidate’s candidacy.  Additionally, Section 82015(b)(2)(B)(ii), provides a presumption that a payment made by “a non-profit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code” is for purposes unrelated to a candidate’s candidacy.  


From the facts submitted, the plaque will be placed next to the art, the candidate making the donation did so to close out her campaign account in light of her retirement, and the plaque will only list the name of the candidate to indicate that the art was purchased with a donation from the candidate.  Given these facts, as well as the general presumption in Section 82015(b)(2)(B)(ii),  there is no indication that the payment for the plaque is related to the candidate’s candidacy.      
 
Moreover, under Regulation 18215(c)(4), a payment for a communication made at the behest of a candidate is not considered a contribution to the candidate as long as the communication does not (1) contain express advocacy;  (2) does not make reference to the candidate’s candidacy, the candidate’s election campaign, or the candidate’s opponents qualifications for office; and (3) does not solicit contributions to the candidate or to a third person in support of the candidate or in opposition to the candidate’s opponent.
   Accordingly, the payment for the plaque is not a contribution under the Act, and the Act does not preclude you from listing the candidate’s name on the plaque.
      
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Brian G. Lau

Counsel, Legal Division

BGL:jgl
� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� A “payment” includes any “distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.”  (Section 82044.)  





	�  Note that our conclusion is limited to a plaque stating only that the candidate donated funds used towards the purchase of the art.  The plaque will be considered a contribution if it contains information related to the candidate’s candidacy as specified in Regulation 18215(c)(4)





	�  The candidate must report the payment for the plaque if the payment is made at her behest and the aggregate amount of the payment and other similar payments by the Foundation is $5,000 or more in the same calendar year.  If payments by the Foundation at the candidate’s behest meet the $5,000 threshold in any one year, the candidate must report the payment within 30 days.  (See Sections 81008(a) and 82015(b)(2)(B)(iii).)  Should the candidate need additional assistance determining her reporting obligations for payments made at her behest, it is advisable that she seeks further advice providing all relevant facts.       





