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September 9, 2008
Bill Rabenaldt

Pismo Beach City Council

118 Palomar Ave.

Pismo Beach, Ca. 93449

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-08-131
Dear Mr. Rabenaldt:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION

Does the Act require any changes in the form or content of an e-mail newsletter you have been distributing periodically over the past eight months to residents of the County of San Luis Obispo, or impose any additional or different campaign reporting obligations, if in future editions you expressly promote your candidacy for Mayor of Pismo Beach?   
CONCLUSION


No.  Because your newsletter is produced and disseminated via e-mail from your home computer, it is not a “mass mailing” under the Act, whose sender identification provisions do not require any additional source identification.  Further, since production and distribution of the newsletter costs only your own time and effort, you make no reportable “expenditures” on this activity, and because you do not receive any monetary or “in-kind” support for the newsletter, you do not receive any reportable “contributions” related to this activity.    

FACTS

For approximately ten years you have been a member of the city council for the City of Pismo Beach, which is located in the County of San Luis Obispo.  Over the last seven years you have also hosted a local public access television talk/interview program, “High Profile,” which has about 20,000 viewers per month.  The program discusses county politics, non-profit organizations, “green build,” and a host of other topics.  For the past eight months you have also published a newsletter distributed over the internet to about 1,000 persons who have signed up to receive it via e-mail.  The newsletter is also entitled “High Profile,” with a subtitle describing its contents: “Opinions on politics and the state of San Luis Obispo County now and into the future.”  
Your question is focused on the newsletter.  Copies that you have furnished to us indicate that it is devoted to political and social commentary on matters of interest to residents of the County, including residents of Pismo Beach.  The newsletters we have reviewed do not contain express advocacy supporting or opposing particular candidates or measures in upcoming campaigns.  You have advised us in a telephone conversation that the newsletter is produced by you, on a home computer that you use for all your personal computing needs as well as for production and distribution of the newsletter.  You invest your own time and energy in the production and distribution of the newsletter, which otherwise does not cost you anything above and beyond costs typically associated with maintenance of a home computer.  You do not receive any monetary support for the newsletter.   
You intend in future issues of the newsletter to include express advocacy in support of your mayoral campaign.  
ANALYSIS

As defined by Section 82007, you are a “candidate.”  Regulation 18225(a)(2)(A) provides that any “payment” (defined at Section 82044) made by a “candidate” to produce or disseminate materials expressly advocating his election is an “expenditure” (see Section 82025 and Regulation 18225) presumptively made for a political purpose.  Your advice request invites us, in essence, to consider whether a campaign message sent from a home computer by a candidate, acting alone without the services of paid staff or consultants, is an “expenditure” within the meaning of the Act. 
Materials disseminated through e-mail are sometimes treated like communications sent by traditional mail, and sometimes are treated differently.  Our advice letters have concluded that an e-mail communication of more than 200 substantially similar messages is not a “mass mailing” under Sections 82041.5, 89001, or Regulation 18901 because an e-mail message does not involve delivery of a “tangible item.”  (See, e.g. the Cook Advice Letter, No. I-02-123; Lacy Advice Letter, No. A-06-017.)  Furthermore, materials sent by a candidate or committee via e-mail are not subject to the sender identification provisions of Section 84305.  (See, e.g. the Vines Advice letter, No. I-95-275; Brown Advice Letter, No. A-01-276.)  But an otherwise qualifying newsletter is entitled to exemption under the “newsletter exception” of Regulation 18225(b)(4)(C) even if it is delivered via e-mail.  (See, e.g. the Veaco Advice Letter, No. A-92-533.)      

Payments for publication of your newsletters would not be exempted from classification as “expenditures” under the “newsletter” exception of Regulation 18225(b)(4)(C), because the newsletters described in that exception are newsletters whose recipients include persons associated in some fashion with an organization.  However, your fundamental, logically prior question is whether there is any “payment” associated with the production and dissemination of your e-mail newsletter.


There is no doubt that professional campaign organizations now invest massive expenditures of time and money in internet-based campaigns at the federal, state and local levels.  Traditional methods of campaign advocacy are migrating to web-based platforms, and new forms of communications are being designed especially to take advantage of relatively inexpensive internet access to millions of potential voters and campaign contributors.  

However, nothing in the Act presently specifies that a candidate’s express advocacy is a reportable campaign “expenditure” under the circumstances you describe, where the message is composed and published via e-mail by an unpaid person on a home computer, an activity that adds nothing to any “overhead” costs incurred to maintain the computer. 
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Lawrence T. Woodlock

Senior Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





