File No.  I-08-132

Page No. 2

August 20, 2008

James R. Smith

Board Secretary

Squaw Valley Public Services District

P.O. Box 2026

Olympic Valley, CA 96146-2026
RE: 
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-08-132

Dear Mr. Smith:
This letter responds to your request for informal assistance regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”)
 and is based on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the "Commission") does not act as a finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because you have not named a particular public official on whose behalf you are requesting advice, but rather are asking for advice in your role as the Board Secretary for the Squaw Valley Public Services District, we offer only informal assistance.

QUESTION

The Squaw Valley Public Services District (the “district”) receives, by written agreement, reimbursement from an applicant that has applied for additional services from the district necessary due to an expansion of the applicant’s hotel.  The district receives the payments to pay for the cost to the agency for consultants retained to assist in processing a CEQA proceeding for the expansion.  Is the district required to report these payments on the new Form 801 as a gift to the agency?
CONCLUSION

Payments the district receives from an applicant to pay for the cost of agency consultants to process a CEQA proceeding for the applicant’s hotel expansion are not considered gifts to the consultants or to the district under Regulation 18944.2 and need not be reported on the Form 801.

DISCUSSION


At the May 19, 2008 Commission meeting the Commission modified Regulation 18944.2 and introduced the new Form 801 to improve disclosure of gifts to state and local agencies, and clarify the process an agency must use to accept gifts to an agency, which would otherwise be considered a gift to a public official.  


You have asked whether reimbursement payments the district receives from an applicant for hotel expansion should be reported on Form 801.  These applicant fees do not meet this “gift to agency” rule because they are not gifts to an agency, but are payments for consideration.  The applicant is paying a fee to obtain the processing of the applicant’s application.  Consequently, these payments by an agency fee are not considered gifts subject to Regulation 18944.2 or Form 801.  


Nor are these payments to the district considered income to any public officials:

“Notwithstanding subdivision (c) of Section 87103, any person who makes a payment to a state agency or local government agency to defray the estimated reasonable costs to process any application, approval, or any other action, including but not limited to, holding public hearings and evaluating or preparing any report or document, shall not by reason of the payments be a source of income to a person who is retained or employed by the agency.”  (Section 87103.6.)

If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.


Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:

John W. Wallace

Assistant General Counsel

Legal Division
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Enclosure
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)





