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August 26, 2008
Emery Ross

3371 Hwy 132

Coulterville, CA 95311

Re:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No.  I-08-138
Dear Mr. Ross:
This letter responds to your request for assistance regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your question is general in nature and does not refer to a particular communication, we are treating your inquiry as one for informal assistance.

QUESTION

Does the Act prohibit or in any way limit you from continuing to write a regular column for a local newspaper after you have become a candidate for a seat on the Lake Don Pedro Community Services District Board of Directors?   
CONCLUSION

The Act does not prohibit a candidate from writing a newspaper column.  However, the Act may treat costs of producing and distributing your column as campaign contributions from the newspaper or its owners, if the column contains express advocacy of your election, or references to your candidacy, election campaign, your own or your opponent’s qualifications for office, or if it solicits contributions to your campaign or recruits or coordinates activities of campaign volunteers.
FACTS


For roughly the past four years you have been writing a regular column for the Foothill Express, a newspaper serving areas including Lake Don Pedro, La Grange, Coulterville, Greeley Hill, Big Oak Flat, Groveland and Pine Mountain Lake. The paper is distributed in both print and electronic formats.  Your column is entitled Ranching Don Pedro, offering the perspective of a local cattle rancher on topics of regional, statewide, and national interest, including pointed political and social commentary. You are not paid for writing this column. You intend to run for a seat on the Lake Don Pedro Community Services District, a local government agency responsible for water and other services to much of the newspapers’ readership, in parts of Mariposa and Tuolumne Counties.     
ANALYSIS

Nothing in the Act prohibits a candidate from writing a column in a newspaper.  The Act’s campaign provisions, however, require that candidates report contributions received and expenditures made on periodic campaign statements.  (Section 84200.)    The term “candidate” includes persons listed on a state or local election ballot, as well as anyone who has qualified to have write-in votes counted, or who receives contributions or makes expenditures “with a view to bringing about his or her nomination or election to any elective office.”  (Section 82007.)  
You anticipate becoming a “candidate,” as the term defined at Section 82007, for election to the Board of the Lake Don Pedro Community Services District, which is a “local government agency” as defined at Section 82041.

Certain publication and distribution costs associated with a newspaper that provides space for communications by a candidate may be contributions to the candidate.  A “contribution” is a payment made for political purposes, for which full and adequate consideration is not received.  (Section 82015(a).)  An “expenditure” is a payment made for political purposes.  (Section 82025.)  More specifically, a payment is made for “political purposes” if it is made to or at the behest of a candidate.  (See Regulation 18215(a)(2)(A).)  A payment is made “at the behest of a candidate” if it is made “at the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of” the candidate.  (Regulation 18225.7.)  Section 82015(b)(2)  further provides:
“A payment made at the behest of a candidate is a contribution to the candidate unless the criteria in either subparagraph (A) or (B) are satisfied:
“(A) Full and adequate consideration is received from the candidate.
“(B) It is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office.
***

“(C) For purposes of subparagraph (B), a payment is made for purposes related to a candidate’s candidacy for elective office if all or a portion of the payment is used for election-related activities.  For purposes of this subparagraph, “election-related activities” shall include, but are not limited to, the following:
“(i) Communications that contain express advocacy of the nomination or election of the candidate or the defeat of his or her opponent.

“(ii) Communications that contain reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for elective office.
“(iii) Solicitation of contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to his or her opponent.
“(iv) Arranging, coordinating, developing, writing, distributing, preparing, or planning of any communication or activity described in clauses (i), (ii), or (iii), above.
“(v) Recruiting or coordinating campaign activities of campaign volunteers on behalf of the candidate.
“(vi) Preparing campaign budgets.
“(vii) Preparing campaign finance disclosure statements.
“(viii) Communications directed to voters or potential voters as part of activities encouraging or assisting persons to vote if the communication contains express advocacy of the nomination or election of the candidate or the defeat of his or her opponent.”

Regulation 18215(c)(4) also provides:

“(c) Notwithstanding any other provision of this section, the term ‘contribution’ does not include: 
[¶]….[¶]
“(4) A payment made at the behest of a candidate, which is for a communication by the candidate or any other person, that meets all of the following: 

“(i) Does not contain express advocacy; 

“(ii) Does not make reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for office; and 

“(iii) Does not solicit contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to the candidate’s opponent.” 


The term “express advocacy” includes a clear exhortation to vote for or support a candidate, or to vote against another candidate running for the same office.  In summary, if one or more of your columns will contain express advocacy supporting your candidacy, references to your opponent or the campaign, or solicits contributions or support for your campaign, the cost of publishing and distributing that column may be a “contribution” by the newspaper reportable as such under the Act.  If you anticipate any such content, you should call or write to us for advice on what, if any, legal obligations might follow.  

But if your column will not expressly advocate your election, or the defeat of your opponent, will make no reference to your candidacy for elective office, your election campaign, or your own or your opponent’s qualifications for elective office, and does not solicit contributions or recruit or coordinate the activities of campaign volunteers, the cost of publishing and distributing your column would not be considered contributions, and would not be subject to any of the campaign laws set forth in the Act.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Lawrence T. Woodlock

Senior Counsel, Legal Division
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Enclosure
	� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)





