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August 20, 2008

Cathleen Wentz
Ontario Police Officers’ Association, Inc.

2558 S. Archibald Avenue

Ontario, California 91761
Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-08-139
Dear Ms. Wentz:


This letter responds to your request for advice regarding the campaign filing provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Our advice is based solely on the provisions of the Act.  
QUESTION

 Is a general purpose committee with a long history of supporting only candidates running for city office that has made contributions representing 10 percent of its contributions in 2006, 9 percent in 2007 and 52 percent year-to-date in 2008 to candidates running for county office, a “city” or a “county” general purpose committee? 

CONCLUSION

The contributions made by the committee in the last several years amount to conduct that is more than “de minimis” activity outside the city and so the committee cannot be said to be “active only” in a city.  Hence, it is a “county” general purpose committee.

FACTS
The Ontario Police Officers’ Association, Inc. maintains a political action committee (the “PAC”) which has authorized you to seek our advice regarding its status as a city or county committee.  While historically the PAC’s purpose has been to support city candidates, in 2006 it made its first contributions to candidates running for county offices.  In that year its total contributions were $11,918 to six candidates.  Contributions to four city candidates totaled $10,723.  Contributions to two county candidates totaled $1,195, representing 10 percent of total contributions for the year.  In 2007, the PAC made total contributions of $6,600, with $6,000 going to four city candidates and $600, representing 9 percent of total contributions, going to one county candidate.  The PAC’s 2008 year-to-date contributions have totaled $945 with $450 going to one city candidate and $495 or 52 percent going to a county candidate.  

ANALYSIS

Section 82027.5, which defines different types of “general purpose committees,” states in pertinent part:

“(c) A ‘county general purpose committee’ is a committee to support or oppose candidates or measures voted on in only one county, or in more than one jurisdiction within one county.

“(d) A ‘city general purpose committee’ is a committee to support or oppose candidates or measures voted on in only one city.”  (Section 82027.5(c) and (d).)


In determining a committee’s proper filing status, we look for guidance to advice letters in which we have determined whether a committee is a “state” or “county” general purpose committee under Section 82027.5.  We have advised that “an occasional contribution to a candidate for state office will not alter a committee’s filing status” as a county general purpose committee where the overall activity of the committee is otherwise within the county.  (Reese Advice Letter, No. A-01-182 citing to Whitaker Advice Letter, No. A-87-115.)  “However,” we advised, “if the Committee begins to regularly make contributions to candidates for state office, or becomes involved to any significant degree in state elections, it should begin filing as a ‘state’ general purpose committee.” (Ibid.)  

In the Moll Advice Letter, No. A-97-080, we advised that “a county general purpose committee which conducts more than ‘de minimis’ activity outside the county is not a committee which is ‘active only’ in the city or county.  Whether a given activity is ‘de minimis’ will necessarily depend on the overall activity and history of the committee.  For example, a $100 contribution to a state-wide candidate would probably be considered ‘de minimis’ for a committee with a history of making many, very large contributions to local candidates.  Conversely, the same $100 contribution may be more than “de minimis” for a committee of modest means.”  (Ibid.)


In the van Herick Advice Letter, No. I-07-097, we advised that a general purpose committee whose campaign expenditures on non-city related elections during 2002-2006 totaled approximately 0.4 percent of all campaign expenditures during that period was a “city” general purpose committee.


We conclude that the 10 percent and the 9 percent spent on county elections in 2006 and 2007, respectively, is more than “de minimis” activity outside the city.  The fact that there has been activity at the county level during the past three years indicates that the activity has not been “occasional” but, rather, has become “regular.”  Accordingly, the PAC is a “county” general purpose committee.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.


Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Valentina Joyce


Counsel, Legal Division
VJ:jgl
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





